Majonnäs på kokosfett?

Har någon testat att göra egen majonnäs på kokosfett och finns i så fall ett recept?

Jag ger mig efter bloggläsarnas påtryckning efter min fråga igår om majonnäs. Jag äter mer majonnäs nu eftersom jag äter kall lunch och undviker mejerier.

Jag vill inte öka mitt omega-6-intag nu när jag äntligen börjar fått så bra leder och övrig rörelseapparat efter många års smärta.

Kokospalm på Cayman Island 2011 (LowCarb-kryssningen i Karibien)

Kokospalm på Cayman Island 2011 (LowCarb-kryssningen i Karibien)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Majonnäs på kokosfett?

 1. Pingback: Quickfix-metoder | Vägen till 65

 2. Majonäs
  Jag blandar

  1 äggula
  1 tesked vitvinsvinäger
  1/2 tesked senap
  1/2 kryddmått vitpeppar
  1/2 kryddmått salt

  Vispar det ordentligt fluffigt med min ballongvisp till stavmixern.

  Därefter fortsätter jag vispa och häller försiktigt i:
  1,5 dl kokosolja utan smak, som jag låtit bli flytande genom att stå bredvid spisen, eller genom att ha värmt lite försiktigt. Det gäller att börja med några droppar i taget, och ta det försiktigt, så det inte skär sig. Kokosolja blir flytande vid 24 grader.

  Obs! Observera att denna majonäs inte blir så bra av att stå i kylen, eftersom kokosoljan då stelnar. Majonäsen ska helst ätas direkt. Eller värmas lite försiktigt i rumstemperatur först, om den varit i kylen.

  Lycka till 😉

 3. Currymayjo är jättegott till räkor ;o) ett tips! Har aldrig provat mayo på cocosolja men det borde ju gå…måste testa.

 4. Jag använder antingen med eller utan smak. Har inget emot kokossmaken. Den med kokossmak upplever jag som lite sötare och det passar ganska bra i majonäs eftersom man i alla fall i köpemajonäs gärna tillsätter socker.
  Jag brukar smaksätta med lime, citron, vitlök, pesto eller saffran till exempel.
  Gott blir det!

 5. Jag misstänker att ni som gör majonäs på kokosolja använder den utan smak? Då blir det väl till att beställa fem kilo sådan också! Kanske ett sätt att i hemlighet få i min man lite nyttig kokosolja! Han vill nämligen inte äta kokosolja men gillar majonäs. 😀

  Ni som gör egen majonäs, har ni testat att smaksätta den med något, t ex vitlök, dill, citron eller något annat?

 6. När jag gjorde currusås till min kyckling så gjorde jag som en majjonäs fast jag tog hälften olja och hälften smält smör och vispade till såskonsistens det blev lyckat .

 7. Titta på mitt recept i föregående blogginlägg! Ska absolut pröva att byta ut en del av rapsoljan mot kokos! Det låter spännande och nyttigare! Hoppas hoppas at det fungerar.
  ;))

 8. Jag har ätit mycket majonnäs, eftersom jag inte tål smör. Jag gillar Findus, inte alls Kavlis, men märkte att jag inte mådde bra av för mycket köpemajonnäs.

  Då började jag göra själv, med rapsolja. Men det är bara billig olja som blir god, och det ville jag inte heller ha.

  Då gick jag över till kokosfett. Med stavmixer behövs för det mesta inte ta fram äggen i god tid. Jag säger för det mesta, för jag har misslyckats några gånger, när äggen kom direkt från kylskåpet och kokosfettet var _för_ varmt.

  Nu har jag inte gjort någon majonnäs på ett tag, för jag har dragit ner på äggen, så jag kommer inte riktigt ihåg mängderna. Men det är inte heller så viktigt, man håller på tills det blir lagom tjockt.

  Jag smälter kokosfettet i mikron, kanske 1½-2 dl.
  Häller 2 äggulor i en glasburk.
  Mixar, och häller sakta i det smälta kokosfettet, saktast i början, sen går det att ta lite fortare.
  Man kan börja med några msk rapsolja också, som har bättre temperatur, kokosoljan ska visserligen vara smält, men helst inte så varm.
  Smaksätt efter önskemål.

  Den här majonnäsen blir väldigt tjock och kräming, perfekt som majonnäs, men det är svårt att få ur allt ur mixern.

  Har man lyckats bra, dvs de flesta gångerna, så går majonnäsen att förvara i kylskåp utan att stelna.
  Tycker man att den blir för tjock, så kan man ta med lite äggvita också.

  Lycka till!

 9. Jag har gjort just så – blandat rapsolja (ofta även lite olivolja) samt kokosfett eller ibland ghee. Jag brukar inte göra mer än vad som går åt ganska direkt fast smaken tjänar på att majonäsen vilar i kylskåp ngn dag. Då försvinner lite av den fettiga smaken.
  Får man bara in snitsen så går det ju faktiskt rasande for att göra majonäs =)

 10. Bruce Fife har ett recept på majonäs i sin bok Stoppa Alzheimer nu. Majonäsen är en blandning mellan kokos och oliv. Förmodligen för att den inte ska stelna så lätt i kylen.

  • Nu börjar vi komma någonvart i den här diskussionen. Den boken har jag och jag satt just och tänkte på en blandning just för konsistensen.
   TACK så mycket för tipset.

Kommentarer är stängda.