Majonnäs?

Jag brukar själv säga att man skall jaga elefanterna i ens liv och inte myggen, därför har jag inte varit så noga med vilken majonnäs jag ätit. Jag har valt efter ingredienser och fastnat för Findus vanliga för att jag tycker den är godast. Så länge jag ätit något matsked här och där (vi äter tex gärna ägghalvor med majonnäs och en räka eller nåt) har jag inte brytt mig så mycket om det.

Den här terminen (jag jobbar i en skola) så har jag av flera skäl bestämt mig för att aldrig, aldrig, aldrig sätta min fot i skolmatsalen. Det blir bara fel och då krävs det att jag har något väldigt enkelt med mig eftersom jag är dålig på planering och vi väldigt sällan får matrester som räcker till alla som vill ha matlåda. När mejerierna går bort för att jag vill testa det är det inte helt lätt att få till fetthalten i en kall anrättning så jag har börjat äta majonnäs i större mängder än tidigare. Idag rörde jag ihop en makrillburk med majonnäs – en kulinarisk läckerhet jag lovar! Jag spolar bort tomatsåsen direkt under vattenkranen innan jag fiskar upp makrillen och sen är det bara fram med majonnästuben/burken. Med den mängden majonnäs och om det blir en vana blev det plötsligt en elefant jag vill ha koll på. Om inte annat så omega-6-halten.

Att göra egen majonnäs kommer någon av er svara och det går ”fetbort” som våra ungdomar säger. Jag har helt enkelt inte tid med sådana finesser så länge jag dubbeljobbar som jag gör nu (hinner egentligen inte blogga heller, men det är ju så kul och jag får så bra råd och inspiration att det hjälper mig att fortsätta kampen).

När jag själv läser innehållet så ryggar jag lite, men sen blundar jag och äter i alla fall.

Vad säger ni?

Klassisk Majonnäs

Klassisk Majonnäs

Innehållsdeklaration

Rapsolja, vatten, äggula 4.5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).

Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

50 svar på ”Majonnäs?

  1. Pingback: Quickfix-metoder | Vägen till 65

  2. Pingback: Omega-6 och omega-3 | Vägen till 65

  3. Jo jag hävdar att du har det – Tex då du väntar på att vattnet ska koka el medan du väntar på duschen /badrummet ska bli ledigt el kliv upp 5 min tidigare än du brukar osv. Ägg kan alltid stå i rumstemperatur och likaså rapsoljan så ingredienserna är alltid i rätt temperatur då du får tid. Tiden är just en sån där sak som vi oftast tror att vi inte har men vi har små luckor i vår tillvaro som vi inte tänker på och det är just den tiden som vi får försöka hitta så mao tid till att göra majonäs finns i din vardag trots ditt hektiska schema det gäller bara att hitta den. Var rädd om dig, var också en gång i tiden i syndromet – Bara ….! och till sist så blev det en utmattningsdepression. Kram!

    • Tiden finns så klart, men det är prioriteringen. Jag är så stressad just nu med långa ogjorda listor på båda jobben och det gör att jag inte orkar lägga till fler moment just nu. När det gäller matlagning går det bara på impuls/rutin. Ingen planering alls. Arbetsminnet är fullt känns det som. Men jag skall verkligen försöka för har jag gjort det här tillräckligt många gånger så blir det också rutin.

      • Jag tänker så här cocosolja om det är en olja så borde majonäsen bli precis lika bra som med rapsolja, olja som olja, prova vet jag det enda det kostar är lite ingredienser som man sen kan kasta bort om det inte blir bra. Kram

Kommentarer är stängda.