Kaffeexperiment

Jag skrev för ett tag sen att jag håller på med ett experiment…

Det är lite opraktiskt med LCHF-kaffe när man är på resa eller på jobbet och därför har jag nu testat kaffe med kokosgrädde, vispat med lattevisp istället för min Magic Bullet. Det fungerar bra smakmässigt, bara lite invänjningsperiod för mig, men blir inte den där ”fettbomben” som man önskar och får med det vanliga LCHF-kaffet. Det har jag löst med extra smör till frukosten. De dagar jag inte avser att äta frukost dricker jag mitt LCHF-kaffe som vanligt.

Syftet med kokosgrädde är att det inte innehåller mjölkprotein eller mjölksocker, som jag mer och mer tror är ett viktminskningshinder för mig, samt att det åtminstone för mig verkar fungera bättre än att dricka kaffet svart (vilket numer känns ok efter 35 år med mjölk/grädde). Jag blir ”speedad” och får lite magkatarrskänning av svart kaffe. Det blir betydligt bättre med grädde/kokosgrädde i.

Kokosgrädden skall inte förväxlas med den vanligare kokosmjölken, den här är betydligt fetare. Hållbarheten är mycket lång i rumstemperatur och öppnad förpackning förvarar jag i kylskåp ungefär jämförbart med vanlig grädde. Alltså ett utmärkt alternativ att ha på jobbet för att slippa frestelsen att spilla mjölk i kaffet när ingen grädde finns, för den som har det problemet. Jag har själv haft det under många LCHF-år och räknat det som mygg bland elefanterna, men eftersom jag har problem med viktminskningen jagar jag numer även mygg.

Kokosgrädden finns ett köpa i välsorterad livsmedelsbutik och är bra till mycket mer än kaffe. Kycklinggryta med starkare kryddning tex

(Jag har inte glömt att jag lovat skriva om mina New Orleans-kryddor)

Kokosgrädde

Kokosgrädde

—————————-

För er som är nytillkomna läsare på bloggen lanserade jag i somras LCHF-kaffet som Magic Bullet Coffe (MBC står det på många bloggar) och sen efter många turer och flera diskussioner på nätet bytte jag namn (förslag från Tommy Runesson som skriver bloggen http://www.tommytappar.se). Ni som vill läsa ikapp kan skriva Magic Bullet i sökrutan uppe till höger.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

17 svar på ”Kaffeexperiment

 1. Här ser du att kaffe med smör är ingen nyhet ;-), inte heller periodisk fasta:

  …”Smördagar och hungerdagar
  För att få i sig så stora mängder krävdes uppfinningsrikedom. Petrén själv tipsade patienterna om recept han hade tänkt ut.
  – Låta smälta smör i kaffe eller te, man vänjer sig, uppmuntrade han.
  Smördagar varvades med hungerdagar, alltefter patienternas blodsocker.
  Petrén var mycket noggrann med kosten. Alla förändringar föregicks av noggranna avvägningar, allt patienten åt vägdes och tabellfördes samvetsgrant i särskilda kolumner för fett, kolhydrater och kväve.
  En petréns specialitet var lingon. Hans patienter skulle äta minst 500 gram lingon varje dag.

  • Det är ju det vi sagt hela tiden. Gammal kunskap har glömts bort helt enkelt, eller helt enkelt trängts undan eftersom det är mer lönsamt att sälja mediciner under förevändningen att ”alla skall kunna leva som vanliga människor”. Det gäller att rota fram vad di gamle har sagt och gjort.

  • Minst ett halvt kg lingon om dagen – 55 gram kolhydrater – låter ju intressant som diabeteskost… Antingen hade ju dr Petrén inte alla getter hemma – eller så var det kanske det han hade? Någon som känner för att prova ”den vämjeliga lingondieten”? 😉

 2. Pingback: Periodisk fasta | Vägen till 65

 3. För att minska mejeriprodukterna använder jag osötad sojamjölk i kaffet. Har inte lyckats vänja mig vid lchf-kaffet men nu dricker jag morgonkaffet med kokosfett, smör och sojamjölk.
  På så sätt lyckas jag minska proteinmängden vilket verkar gynna min viktminskning. Men vad säger ni om osötad sojamjölk?

 4. Annkristin, jag är som ni jättekänslig för kolhydrater, har sedan 1/1 i princip totalnollat kh, några ggr grädde/cf i maten, och i helgen grädde i kaffe, grädde o sallad till maten, paprika dipp i cf/Philadelphia mm.
  Viktminskning avstannat över helgen, pga ”fusket” med mjölkprodukter…. Men har tot gått ner 5kg på dessa 2 veckor, på ägg, kött, kyckling, smör, cocosfett! O dricker mycket vatten , lite te, liiiite kaffe. Mår kanonbra, ibland lite darrig, kan bero på vätskeförlust/saltbrist.
  Men kör, det funkar att jaga mygg o knott! 🙂 /Kicki.N

  • Det är uppmuntrande att läsa om andra som funkar som jag, tack för det. Gradvis har jag nått en nivå där jag kan tänka mig att äta sex saker, bara det blir EFFEKT 😉 Gäller att ha humor när man är fet och sjuk och ALLA andra blir så smala och friska av lchf 😉

 5. Akta er bara om ni köper kokosmjölk. De flesta burkar ser ut som ren kokosmjölk men så står det ”Thai” på sidan. Då är den mindre fet och har konsistensgivare. Den funkar inte att göra långkok med (Indisk gryta typ). I kaffe har jag ingen aning. Jätteluriga etiketter. Har köpt fel massor av gånger.

 6. Jag jagar både mygg och knott 😉 Trött blir man i perioder, inte på det jag äter, men på brist på resultat. Värken har blivit värre, så nu äter jag magnesium också. Ju mer jag läser desto mer förvirrad känner jag mig. Funderar på att nolla kolhydraterna helt, har någon provat det? Typ bara äta protein och fett (inte mjölk och grädde då) och helst strunta i allt grönt ett tag. Bara citronvatten för c-vitaminet. Men det känns konstigt.

 7. Ett annat alternativ kan ju vara att bara ta en liten sked kokosfett eller osaltat smör och röra ut det i kaffet. Det är vad jag gör om morgonen, och det smakar helt ok (obs — om smöret är osaltat — och fortsätt röra med tesked varje gång innan man tar en klunk). Tycker det skulle ta alldeles för mycket tid, energi och disk att ta fram en stor mixer varje morgon bara för en liten kopp kaffe.

  • När jag tar mitt kokosfett använder jag en liten lattevisp som ligger i en låda. Min Magic Bullet står alltid framme, den är så liten och muggen inte mycket större än en kaffemugg. Jag gillar när det blir finfördelat och det blir det inte med sked, men det där är ju en smaksak som egentligen inte spelar någon roll.

 8. Min man har värk i lederna som har blivit mycket bättre med LCHF, men för att vässa hälsoprofilen ytterligare har vi testat att ta bort även mejerier ett tag på prov. Eftersom det är jag som lagar all mat så blir det mejerifritt även för mig. Jag har märkt att min hy har blivit helt klar och på min redan smala kropp har jag gått ner 5 kg. Jag är nu övertygad om att mejerier är en bromskloss vid viktminskning. Om man kollar i en del LCHF- kokböcker så är det 7-8 dl grädde för 4 pers. Inte någonting för den svåra kroppen precis!

 9. Tack för bilden på Kokosgrädden! Jag har aldrig förstått vad som är just grädden, men har ändå köpt denna ibland, så då har ju hamnat rätt.

  Drömde om dig i natt ;P Vi åkte buss med ”likasinnade” och du berättade att nu hade du gått ner fem storlekar!

  Tillbaka till inlägget: går den att vispa fluffigt som vanlig vispgrädde?

  Jag har också svårt att dricka kaffet svart men väljer det hellre än att använda lättmjölk som många har. Alternativt så tar jag te.

  LCHF kaffet är min rutin numera, på morgnarna. Inte klokt vad man orkar ”fast man inte ätit” när man dricker detta. Har både gymmat och skottat snö innan det blivit dags för dagens första mål då jag ”bara” druckit kaffe innan.

Kommentarer är stängda.