Periodisk fasta

Många pratar om periodisk fasta som lösning på viktminskningsproblem. Periodisk fasta (PF) innebär att man inte äter mat under en längre period än vanligt under dygnet och att man sen äter sin dygnsranson på de timmar som blir över. Jag är ingen expert på området men jag vet att många gör tex så här:

15.00 – 20.00 ”Ätfönster” (tidslängden kan variera per individ vad som passar)
20.00-15.00 (dagen efter) fasta förutom vatten (dryck) och ev fett (tex LCHF-kaffe).

Själv har jag aldrig fått det att fungera som viktminskningsmetod även om jag var på god väg när jag började med LCHF-kaffe till frukost.

Eftersom det inte fungerar har jag åter börjat äta frukost, tillsammans med kaffet (LCHF-kaffe eller kaffe med kokosgrädde beroende på humör och tillgång till tid. Jag äter ägg och smör och inget annat. Jag har börjat en striktare matperiod nu igen där jag inte äter så många olika livsmedel, eftersom jag vet att jag då bättre kan analysera vad som gör vad och än så länge ser det hyfsat ut.

Mitt nya experiment går ut på att ta bort mejerier i de måltider jag till 100% kan påverka själv och tillåta dem vid andra tillfällen. Återigen efter min devis ”sila mygg och jaga elefanterna”.

Riktiga elefanter vill jag så klart inte jaga :-)

Riktiga elefanter vill jag så klart inte jaga  🙂

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

15 svar på ”Periodisk fasta

 1. PF fungerar bäst för mig när jag gör det 2-3 ggr per vecka
  Gör jag det varje dag triggas inte kroppen av det och resultaten uteblir
  Ätande som man gör på samma sätt varje dag anpassar man sig förstås till

  Det är som med träning egentligen
  Det är variationen mellan belastning och vila som ger resultaten 🙂

  • Haha, bra där! Så blir det för mig vare sig jag vill eller ej. Min dåliga förmåga till planering gör att det inte är ovanligt att jag hoppar över lunchen och äter sen middag efter att ha druckit LCHF-kaffe på morgonen. Det blir PF om man räknar på timmarna tror jag :-). Jag kan som vanligt bara hålla med dig Dufva. Man anpassar sig lätt och det är därför jag ändrar mönster ibland, men inte så ofta att jag inte kan dra slutsatser.

 2. Precis den modell jag äter nu! Kan aldrig börja med bara kaffe – magen klarar inte det. Äter därför mina två stekta ägg med smör till frukost och efter det blir det fettkaffe. Sen under dagen kan det bli en fettkaffe till eller en fettchoklad, för att slutligen bli middag vid 17-18tiden. Passar mig utmärkt och ÄNTLIGEN har det börjat hända nåt med vikten! 🙂

  • Det låter vettigt. För egen del har jag upptäckt att det bästa för mig är att äta två gånger om dagen. När jag är ledig blir det fläsk och ägg-frukost vid 10-11-tiden och middag på kvällen. Då mår jag riktigt bra. När jag jobbar blir det smörkaffe på morgonen, lunch mitt på dagen och middag på kvällen. Inte lika optimalt men det funkar hyfsat.

   • Jag äter faktiskt tre gånger nu igen dvs ägg och smör till frukost och LCHF-kaffe på det, sen mer kaffe (med fett i) under dagen och en liten symbolisk lunch innan den oftast lagade middagen med de av familjen som är hemma.

 3. Hej,
  Tack för en fin blogg. Jag har nyligen börjat följa dig.
  Jag jagar mina sista kilon precis som du. Periodisk fasta verkar vara en av få saker som fungerar på mig men det är under förutsättning att jag BARA dricker vatten under fastetimmarna. Om jag dricker fettkaffe eller liknande till frukost avstannar min viktminskning. Jag fastar mellan 19-12 (plus/minus ett par timmar)
  Kanske kan det fungera för dig också? 🙂
  Lycka till!
  /Kristina

  • Jag skrev just i inlägget innan att det inte fungerar något vidare för min mage att fasta, jag blir förstoppad och det är värre än att inte gå ner i vikt.
   Jag har fastat på det viset du beskriver under många perioder sen det blev populärt på bloggar/forum att skriva om det och tyvärr är min personliga erfarenhet att det är svårt att styra ätandet när jag väl får äta. Jag kan stänga av suget/hungern hur lätt som helst och vara utan mat betydligt längre än det du beskriver, men sen när jag börjar äta tar det aldrig stopp. Det är en plåga för mig och det blir ytterligare en bantningsmetod och där vill jag inte hamna. Jag varken väger eller mäter det jag äter och jag äter med familjen alla mål där vi är tillsammans och jag försöker göra det så ”normalt” som möjligt eftersom jag haft tonårsdöttrar omkring mig i 13 år. Det är en svår balansgång!

 4. Enligt vad jag har hört så ska man inte äta/dricka något energigivande under fastetimmarna. Alltså inte LCHF- kaffe heller. Min egen erfarenhet är att det blir dessutom mycket svårare om man äter/dricker något energigivande i form av ökad hunger, känsla av att man nog borde äta något. Äter man absolut inget och dricker bara vatten och kaffe är fastan effektivare och lättare att genomföra. Dessutom ger fastan bättre hälsa även i form av viktminskning. Jag har haft väldiga problem att gå ner men nu gör jag det med strickt LCHF, ketonmätningar och periodisk fasta.

  • Jo jag vet att många säger det, men där verkar man inte vara överens, många säger att det är protein och kohydrater man inte skall dricka (fet buljong tex går bra), men som med allt annat får man prova sig fram. Det passar inte mig eftersom jag har lätt att bli trög i magen. Det är mycket bättre när jag äter regelbundet och hur magen fungerar är för mig viktigare än viktiminskningen även om jag självklart önskar båda.

 5. Jaha, så då har du övergivit ditt fett-kaffe på morgonen (om jag uppfattade dig rätt?). Alltså bara kaffet? Jag har för mig att du fick resultat när du drog ner på proteiner. Jag följer din blogg med stort intresse, eftersom jag heller inte går ner i vikt. Och jag började med fett-kaffe/choklad efter dina råd. Än så länge inget resultat, men jag strävar på. Ska försöka skära ner på mejerierna också, men tycker det är svårt att få till goda såser då….

  • Jag dricker mitt fettkaffe, men jag äter frukost också. Det känns bättre för mig med mat i magen. Jag äter inte mer proteiner under dygnet bara för att jag äter tre mål, snarare mindre. Med frukost hinner jag aldrig bli hungrig till lunch och då äter jag mindre så totalt blir det fortfarande lite protein jämfört med tidigare. Det är en väldigt viktig faktor tror jag.

Kommentarer är stängda.