Brev till Studio Ett


Hej
Lyssnade alldeles nyss på er intervju av Claude Marcus och Andreas Eenfeldt. Min åsikt är att ni oroar människor i onödan med det här programmet eftersom jag anser att ni förutom dålig research angående den aktuella studien gav alldeles för mycket plats åt dem som inte tagit till sig rätt kunskap om LCHF.
Varför detta flumprat av människor som inte ens vet vad LCHF handlar om?
Vem har tex sagt att vi äter mer protein än vad SLV rekommenderar?
Vi byter kolhydrater mot fett med bibehållen proteinmängd.
Var finns opartiskheten som ni lyder under?
Var fanns vi privatpersoner som har en helt annan bild av LCHF än de personer ni intervjuade i programmets inledning?

Jag tillhör personligen de som inte går ner i vikt och som Claude Marcus därför hänger ut med sitt uttalande om att jag genast skall sluta med den här kosten eftersom den är livsfarlig för mig.

Istället för viktnedgång har jag fått bl.a. följande hälsovinster (redovisade 2012-08-01 på min blogg http://www.sunsoft.se) som jag inte kan åberopa någon annan orsak än kostomläggningen:

Egna iakttagelser
§  Hyn är oftast helt ok (hur det var innan visas bäst på bild)
§  Hårbotten är helt frisk från att ha varit sårig/mjällig
§  Klåda i underliv och på andra ställen är borta
§  Håret är mindre torrt (fortfarande risigt, men det har varit värre)
§  Hullet är fastare (om det nu är bättre?)
§  Fötterna svullnar bara ibland
(jag vet hur jag botar ”restlesslegs” vilket var ett stort problem innan)
§  Nagelbanden är friska (stort problem med självsprickor bortblåst)
§  Min IBS är helt borta från att ha plågat mig sen tonåren. Jag har under årtionden burit hem bärkassar med olika preparat med och utan recept. Gått hos ett otal läkare och fått samma råd: ät mer fibrer
§  Min pre-diabetes är borta och jag får inte längre komma till diabetessjuksköterskan.
§  Fram till 2005 hade jag minst en bronkit per år, ofta fler. Sen dess har jag haft ett par stycken.
§  Från att ha varit storförbrukare av receptbelagda värktabletter använder jag inte ens en Alvedon per månad.
§  Jag sover ca 1-1,5 timme mindre per natt och vaknar utvilad för det mesta (stor skillnad från att ha varit ett kronvrak i flera decennier.
§  Bättre humör – stabilare psyke
§  Ingen torrhosta
§  Bättre grundkondition, jag går inte in i väggen (BONK som amerikanerna säger) orken tar inte slut, det är kroppen (musklerna) som inte orkar helt fullt ännu.
§  Starkare muskler (kan återigen öppna burklock) men jag har mycket träning kvar för att må riktigt bra. Nu finns förutsättningarna.
§  Smidigare
Haha tro det eller ej, men jag har haft en lång period i mitt liv där jag inte kunde stå på knä på ett golv eller ännu värre knyta skor.

Jag hade följande labsvar 2011-11-09 efter 6 år med LCHF.

Ni får gärna visa mitt mail för Claude Marcus med tillägget att jag varit pre-diabetiker, men är inte välkommen hos diabetessköterskan längre:
HbA1c           36                  (31-46)
HDL              2,1                 (1,0-2,7)
TRI                0,65               (0,45-2,6)
LDL               3,9                 (2,0-5,3)
Fråga gärna Claude Marcus om jag skall återgå till den kost som gjorde mig sjuk enligt de punkter ovan vilket jag vet är en motorväg rakt in i diabetes.
Före LCHF åt jag under många många år den kost som Claude Marcus och Stephan Rössner rekommenderar för just överviktiga personer.

Jag har ett förslag:

Jag kan samla ihop ett gäng människor som ätit LCHF minst 5 år
(jag själv har ätit 7,5 år). Tillsammans gör vi ett besök hos Claude Marcus och låter hans personal kontrollera våra blodvärden, sen vore det på sin plats att ni testar även Claude Marcus och hans personal vid samma tillfälle. Då kanske vi kan dra en slutsats som ni kan redovisa i programmet vid ett annat uppföljande tillfälle.

Vänliga hälsningar

Margareta Lundström

Del av redaktionen för LCHF-magasinet
tillika sajtvärd för http://kolhydrater.ifokus.se  med 18 000 medlemmar

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

61 svar på ”Brev till Studio Ett

  1. Pingback: 1-årsjubileum | Vägen till 65

  2. Pingback: Radioinslaget med professor Marcus och mig på nätet | Kostdoktorn

  3. Roligt att de tror att vi är några få som blivit bättre. Tror inte det hade blivit så mycket skriverier & protester om vi bara var några få! Näh, det finns många som börjar förlora pengar & anseende på vår kära kost. Bra skrivet Margareta! Har själv skrivit till både tidningar och SLV, men konstigt nog aldrig fått svar. Undrar varför. Har själv ätit lchf i två år och under den perioden inte haft en enda sjukdag. Dessutom tävlar jag i löpning, utan kolhydrater och gör mina bästa resultat någonsin. Så både Claude Marcus & Paolo Roberto kan komma och prata med mig om att lchf skulle vara farligt och dåligt. Men en sak som jag tycker är viktigt att trycka på om lchf är att det är en kost för hälsa och inte enbart en diet för att gå ner i vikt.

Kommentarer är stängda.