Inte som planerat

Igår gick jag till sängs tidigare än vanligt eftersom jag varit ovanligt trött ett tag. Jag förberedde att ta blodsocker bredvid sängen före uppstigning för att kunna jämföra med de värden jag får fram med min Freestyle Libre CGM, där det tydligt framgått att jag får en höjning ända upp till 0,8 bara av att kliva upp och besöka toa.

Hur bra gick det då? Inte alls.

Jag somnade inte tidigare än vanligt men vaknade klarvaken kring 5. Jag är inte van att vakna då och försökte somna om utan resultat. Till slut gav jag upp, ville på toa. Då fumlade jag i halvmörkret med blodstickorna och lyckades på 3:e försöket och de visade ett lägre värde än jag förväntat mig. Sensorn läste jag efter och den visade högre än förväntat.

Efter toa gjorde jag om båda mätprocedurerna och ingenting blev som jag trott.

Blodmätningen var första försöket med mätning före och efter uppstigning men sensorn har inte reagerat så tidigare. De värdena brukar vara lägre när jag vaknar och 0,6-0,8 högre när jag stigit upp.

Jag får göra om mätningarna någon annan gång.

Reflektion

Natten var inte som vanligt, jag sov oroligt och vaknade för tidigt och låg och vred mig. Stress av dålig sömn kanske påverkar?

Jag mätte aldrig när jag vaknade, det var nog minst en timme senare och det kanske räcker med någon slags vakenhet för att få fram höjningen? I så fall mätte jag för sent. Lusläser man kurvan kan man se en ökning efter att jag vaknade vid 5:30. Det kan vara en ledtråd. Sänkningen efter 08:00 kom efter jag ätit min lilla frukost (fet kycklinglevermousse )

Slutsats

Jag vill inte dra för stora växlar, men förmodligen påverkar dålig sömn och stress blodsockret mer än vi anar. Stephanie Keto Person har med vård av sömn och minskning av stress i sina råd för oss som vill bli 100% ketogena dvs utom all tvivel vara ketondrivna (fettförbrännande) till skillnad mot glukosdrivna. Att komma dit är mitt stora mål för att jag vet att jag mår som bäst då. Jag är nära, det vet jag, men jag saknar den där sista energikicken som gör det så mycket lättare att stå emot sötsug och andra onödiga impulser som stör min viktminskning.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Inte som planerat

 1. Jätteintressant
  Blodsockermätare finns dock inte att få tag i varken på apotek eller nätet.
  Abbot freestyle Liber har någon köpt upp???
  Varför gör du inte mätning av kröner???
  Eller räcker det med glucos?
  Mvh
  Farfar

 2. Men du – eller är det Martina? – har väl skrivit om hur viktig sömnen är för blodsocker och vikt och jag vet inte allt. Jag är ju inte lika enveten och systematisk I allt jag laser…men just det där med sömn har jag förstått, om än inte implementerat.
  Frukost är inte lockande heller. Men kanske är det läge att testa.

Kommentarer inaktiverade.