Svegan javisst

Vi är några på Facebook och andra sociala medier som börjat raljera med att att vi är Sveganer eller Sveriganer dvs vi köper bara mat som är producerad i Sverige. #svegan

Det finns få saker som gör mig så uppretad som när jag på ICA här hemma hittar billiga flygburna tomater från Marocko, Spanien och ev lastbilstransporterade från Holland och övriga norra EU under den tid jag plockar egna tomater ute i min trädgård. Varför i allsin dar kan de inte hålla sig till att sälja våra svenskodlade när det finns fri tillgång? Varför går folk på den enkla miljöniten bara för att priset är extremt lågt? Hur kan man ens producera och sälja tomater till det priset med någon slags vettig inkomst för odlaren när frakt och andra omkostnader (ICAs andel) är betald?

Den hälsomedvetne väljer numer EKO så ofta det går men tycks strunta i att det är importerat, ofta flygburna lång väg.

Om man letar och efterfrågar svenskodlade så finns de oftast och då är både godare och miljösmartare. De ligger sällan välexponerade och man undrar ofta om de ens vill sälja dem.

Dyrare JA, men jag minskar hellre mängden och äter dem som exklusivt godis. Är de inte EKO/KRAV så struntar jag i det också. För mig har #svegan blivit det viktigaste argumentet. Jag gynnar vårt svenska jordbruk i alla lägen och vågar vägra import.

Om jag vore yngre eller/och hade mer ork skulle jag ägna mycket mer tid åt självförsörjning. Som det är nu njuter jag av mina tomater. Jag odlar bara små och äter dem som godis. Det är för att inte frestas att äta för mycket ?. De är lätta att överäta.

Alla har inte möjligheten att odla själv, men just småtomater fungerar i stort sett överallt. I kruka på balkong går bra. Flyttar vi från villan så är balkong ett måste. Det är fantastiskt att gå ut i nattlinnet på morgonen och plocka in lite ögongodis, för visst är det lika vackert som en bukett blommor.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Svegan javisst

  1. Just det, helt galet med dessa transporter! Blir så irriterad på allt tjat om att vi ska äta mindre kött och hur klimatsmart det är! När den största frågan vi borde ställa är var och hur maten är tillverkad/uppvuxen. /Eva

Kommentarer inaktiverade.