Närodlat

Eftersom vi bor på landet med gott om plats blir jag mer och mer sugen att själv odla de grönsaker vi äter åtminstone sommartid. Jag inser hur mycket jobb det skulle vara med ett växthus så det får vänta tills jag fyller 65 och förhoppningsvis får mer tid över.

Jag har sen några år odlat kryddor och sallad i lådor som stått högt. Det började med att jag helt enkelt inte kunde böja mig för att rensa och skörda, men jag har fortsatt för att jag inser så många fler fördelar. Sen ett par år odlar jag i pallkragar på dubbla lastpallar och i år var det dags att utöka och ge plats för en till.

Pallkrage klädd med markduk på två lastpallar.

Pallkrage klädd med markduk på två lastpallar.

Förra året blev det bara kryddor och lite jordgubbar från några plantor som jag räddat från ett annat ställe. De fanns här redan när vi flyttat hit och jag har sparat några revor varje år. Sonen körde hit en lastpall han övergett och den är fylld med rabarber och jordgubbar, men det kommer jag nog att rensa bort och försöka med något som är mer ätbart för mig.

I år är det hög tid att tömma den ena hushållskomposten. Vi började fylla den 2007 och den har stått orörd i minst två år nu. Det är kul att se vad som förmultnar långsammast. Ben, äggskal, avokadokärnor/skal och bananskal går att identifiera fortfarande.

Två år gammal hushållskompost

Två år gammal hushållskompost

Vi har tillstånd från kommunen att kompostera hushållsavfall och för att slippa gegga i en halvförmultnad har vi två stycken likadana bredvid varandra. När den ena är full (tar drygtt tre år för oss att fylla) så börjar vi på nästa osv. Jag öppnar ibland och försöker rota runt med en grep och sommartid tillför jag en hel del gräsklipp medan den förmultnar.

När jag öppnade locket var den helt lukt- och flugfri och det som ”bara” legat i två år hamnade underst i pallkragen och det som legat sen våren 2007 hamnade överst. Jag kommer att komplettera med ett lager vanlig matjord och allra överst ett lager såjord.

Väl brunnen kompost är basen i mina pallkragar.

Väl brunnen kompost är basen i mina pallkragar.

Jag är en entusiastisk amatörodlare med nästan noll erfarenhet så jag tar gärna emot tips och idéer. Jag har varit delodlare i lastpallar tidigare och då fyllde vi dem med väl brunnen hästgödsel. Den här jorden är torr och fin och inte det minsta geggig. Den känns väldigt kalkrik med tanke på alla äggskal :-). Det blir intressant att se vad som händer och vad som tar sig. Kryddor vet jag gillar kalkrik jord, men i den här lådan hade jag tänkt ha olika sorters sallad och lök.

Jag har i alla fall märkt att mina lådor är praktiska både för att jag slipper böja mig men också för att det blir mindre ogräs och i princip snigelfritt. Första året la jag en rand med något slags snigelmedel runt lastpallarna, men det var bara då. För den som vill komma igång snabbt på våren är fördelen att det inte är fruset särskilt länge, jorden blir snabbt varm tack vare den stora luftspalten under. Jag har inte haft så bråttom, men nu till veckan tänkte jag börja så litegrann under tunnel. Det får jag återkomma om.

Närodlat utanför köksfönstret :-)

Närodlat utanför köksfönstret 🙂

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Närodlat

 1. Här odlar vi också våra jordgubbar, kryddor, sallad plus tomat i pallkragar och gurka i ett miniväxthus byggt av gamla fönster. Det är så härligt att gå ut i trädgården och plocka det man behöver till marinaden och salladen!

 2. Vi komposterar också, även matavfall. Även vi har 2 komposter och snart är det dags att ta ut jorden från den gamla och flytta över det som ligger i den andra dit. På så vis kommer ju det vi senast la i komposten att hamna längst ner.
  Inomhus finns det många tomatplantor som snart ska få komma ut i växthuset, i alla fall på dagarna.

  • Det är ju det där ni gör jag kallar gegget. Alla jag pratat med och läst om gör så. Jag vill inte hålla på och gräva om.
   Min tanke på hur vi gör nu är så här:
   1) Fyll en kompost så mycket det bara går. Gräv runt i den så det sjunker och varva med gräsklipp och ibland på vintern köper jag kompostspån.
   2) När den är helt full, täck med gräsklipp och stäng locket. Det här tog för oss drygt tre år. Vi trodde ett tag att den aldrig skulle bli full eftersom den sjönk undan hela tiden.
   3) Börja på nästa tunna och gör enligt punkt 1) medan första tunnan vilar.
   4) När andra tunnan är full har det gått tre år till och då gör det inget att det översta lagret legat kortare tid, det är nog länge ändå.
   5) Töm komposten dit där den skall användas. Då kom ändå det färskaste och därmed starkaste underst och allra överst använder jag vanlig jord och slutligen såjord. Om man skall ha det som gödsel får man lägga det översta på något ställe som tål stark kalkrik gödsel.

   Med det här cirkulationssystemet behöver man aldrig gegga runt och flytta det som är nytt eller gammalt. Om man inte klarar sig i tre år på en kompost kan man ju ha TRE tunnor, jag har hellre det än dubbeljobbet med flyttningen av halvförmultnat.

Kommentarer inaktiverade.