Mäta och väga

För er som läst min blogg sen start blir det många repriser, men jag tänker att vi kanske behöver påminna oss om en del självklarheter.

Jag har många år i Viktväktarna bakom mig och där lärde jag mig många saker både bra och dåliga. Jag lärde mig tex matregistrering och det var något som blev en mani till slut. Jag hade deras listor att pricka av i med penna till en början, men det räckte inte för en datanörd som jag så det blev så småningom ett eget datorprogram med precis de listor och kurvor som jag själv behövde. Stapeldiagram över fiberintag tex kändes helt nödvändigt eftersom flera läkare (som så klart alltid vet bäst) hade övertygat mig om att mitt fiberintag var nödvändigt för välmående.

Är det någonting jag verkligen står fast vid idag så är det att jag kommer inte att acceptera ett liv där varje tugga skall mätas, vägas och näringsberäknas ner till minsta molekyl. Därför mäter och väger jag inte längre maten. Jag kan därför inte redogöra för hur jag äter för att lyckas/misslyckas mer än på ett ungefär.

Att jag inte mäter och väger de portioner jag äter betyder däremot inte att jag inte har kontroll över vad jag äter. Tvärtom har jag nog bättre kontroll än vad många har. Jag läser tex varenda förpackning innan jag köper hem en vara. Jag har tillgång till flera livsmedelsdatabaser och jämför dem med varandra om jag känner mig osäker på någon råvara som inte har innehållsförteckning. Jag kan inte säga att jag har allt i huvudet, men när jag godkänner/förkastar en produkt så vet jag just då varför och sen håller jag fast vid det tills jag en gång kanske omvärderar. Det finns livsmedel som jag inte ätit på många år men som nu åter finns i min kost (på bekostnad av andra).

Morötter
Morötter är ett livsmedel jag återinfört. De föll enligt ”under-jord-teorin” tidigare och har även lite högre kolhydratandel (6%) än jag normalt accepterar (3%). Underjordteorin är för att rotsaker ofta har ett högre stärkelseinnehåll och det stämmer inte med morötter. Kolhydratandelen handlar om hur mycket man äter och hur ens övriga intag ser ut.

morot

Jag har vid ett flertal testat morötter, både råa och tillagade och kommit fram till att de fungerar. Jag äter det inte varje dag och kanske inte ens varje vecka, men när jag har lust. Ett exempel är råa morötter från salladsbord när man äter ute eller tillagade i olika sammanhang. Vi köper numer ekologiska morötter och jag äter dem antingen rårivna eller tillagade i grytor och gratänger.

morötter
Jag skulle gärna odla och äta morötter. Förutsättningarna finns eftersom vi bor på landet men det gäller att få till det rent praktiskt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

1 svar på ”Mäta och väga

  1. Morötter är gott! I början då jag skulle vänja min familj med mindre med kolhydrater bytte jag ut tex hälften av potatisen till morötter i potatisgratängen, potatismos osv, fungerade alldeles utmärkt. På så sätt minskade jag kolhydraterna succesivt och smög in allt eftersom rättika, broccoli, blomkål osv i mos och gratäng. I dag är det ingen som frågar efter vanligt mos el vanliga gratänger och morötter återfinns både i sallad som strimlor och som grönsaksstav till dippen tex även om det sällan äts kokt form i dag men det händer, supergott som tillbehör till köttet med skirat smör och persilja- Mums!

Kommentarer är stängda.