Komma igång

Det känns som att många vet vad de skall äta men att problemet är att låta bli att äta fel mat. Så var det för mig i början. Jag börjar mitt 10:e år med LCHF nu (även om namnet inte fanns då) och jag har gått på mina minor.

Från början var avstegen många och svepskälen ännu fler.

Det fanns alltid en orsak att göra avsteg och jag hade ingen social kontroll till hjälp för ingen visste hur jag borde äta, mer än att jag var tjock och borde skärpa mig.

Varje gång var det svårt att bryta och hitta tillbaka till rätt spår.

Mina råd:
-Töm förråden på fel mat
-Fyll förråden med rätt mat
-Tänk timme för timme och se varje klarad timme som en seger

Ät hellre för mycket än fel

Suget måste bekämpas och man klarar sig aldrig om man kämpar med det. Ingen idé att försöka. Knepet är att vara mätt och där blev fettkaffet redan på morgonen min räddning.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Komma igång

  • Det är kaffe med fett i istället för mjölk eller grädde. För att fettet (smör och kokosfett) ska blanda sig ordentligt använder man maskin ( mixer av något slag).
   Sök här på Bloggen efter Magic Bullet Coffee så kommer hela historien om hur jag lärde mig detta i USA 2012.

 1. Ja fettkaffet är absolut det bästa som hänt inom LCHF. Så himla lättvindig dagen blev med hungerfritt tillstånd fram till kl. ca. 15.00 – 16.00 365 dagar om året. Nu senast när jag köpte kaffesmör upptäckte jag isterpaketen bredvid,100% fett 19 kr.halvkilot så nu blandar jag med en bit av det också. Livet är en dans på rosor.

  • Ja visst är det härligt och tänk så arga många, särskilt LCHF-are, blev i början.
   Jag kan skratta gott när jag tänker på det. Det händer ofta att jag får mail, telefon och riktiga brev från prenumeranter som tackar mig för fettkaffet. Det har förändrat deras liv.

 2. Det du skriver om att hellre äta för mycket än fel och att man måste bli av med suget håller jag helt och hållet med om.
  Jag har ätit LCHF sedan-08 för min reumatiska sjukdoms skull och på köpet har jag vant mig av med allt sött eftersom det inte fanns en massa alternativ till vanliga bakverk och godis då jag började.
  Nu finns det otaliga olika godis och efterättsrecept med alternativa sötningar och man ska man minsann unna att äta sött trots att man äter LCHF…hur går det då tro? Man vänjer sig ju inte av med den söta smaken utan håller sockersuget igång och eftersom man förmodligen får kämpa hela tiden med detta är risken att gå tillbaka till gamla osunda ätmönster inte långt borta.

  • Precis så tänker jag och jag tror att vi som vet att vi har nära till fall tjänar på att låta bli. Jag har inte bestämt mig för vilken väg jag går när jag väger mindre, men just nu är jag helst utan allt som smakar sött. Lite råriven morot (ett par matskedar) är nog för mig.

 3. Städade skafferiet i går, vi har ett sånt där stort hörnskafferi som rymmer massor. Slängde utgångna datum plus passade på att organisera upp skafferit gm att hälla upp allt mandel, cocos och hasselmjöl i skafferiburkar där det tidigare varit allt vitt och organiserade efter hur det används i mat och bak. Det blev ett riktigt LCHF skafferi minus två hyllor med bara tillåtna saker i måttliga mängder. Så nu är det enkelt för min tös här hemma att veta att allt i kylen är tillåtet, skafferiet och svalen i måttliga mängder och två hyllor i skafferiet ska hon undvika. 😀 På drygt ett år har jag förändrat familjens matvanor och tänk så att tom vårt skafferie visar hur vi äter och är utan alltför stora frestelser.

  Mina barn och barnbarn har hittat favoriter ibland mina bakverk som inte innehåller gluten el vanligt socker så jag bakar bara kamoflerade proteiner här hemma både som fikabröd och godis. Barnbarnen älskar friterade grönsaker, grönsaksstavar och dip, ostchips, chokladbollar och bounty, tom då de skulle gå på bio med oss så ville de ha ostchips och chokladbollar med sig isf den traditionella popcornslådan och de är bara 7 och 9 år. Barnens mamma försöker nu dra ner på sockret hemma men hon är ju konditor/kock och jobbar som konditor så där är det svårare. Men vem vet ju mer barnen vill hem till mormor och käka nyttigt godis så kanske ..! 😀

  Så även här har allt förändrats på de här åren även om vi äter mer en lågkolhydratskost isf LCHF. Men jag tror att min familj har blivit övertygad pga min stora viktnedgång och ser hur lätt jag lägger på mig kilon igen om jag äter fel, för det gör jag plus 5 kg på nolltid tur och retur, jag får kämpa stenhårt för att bli av med dem igen då de satt sig. Men de har ett resultat i mittt mående och ser vad kosten gör med även dem.

  Ha en bra dag!

  • Det låter som en bra utveckling. Den utrensningen gjorde vi redan sommaren 2005, så våra barn med familjer är vana vid vad som är tillåtet. De köper med sig om de saknar något och det händer inte så ofta.

Kommentarer är stängda.