Semester med 5:2-fasta

Den här semestern har jag avsatt för att ta hand om mig själv. Det lär ta sex veckor för en ny vana att rota sig och jag behöver nog mer än så, men tänkte att sommaren kan ändå vara en bra start. Vi har bestämt oss för att vara mer hemma än vanligt. Även korta resor kräver planering och sen avsteg i kosthållningen vare sig man vill eller inte.

För ett tag sedan berättade en av mina nätväninnor att hon efter många års slit äntligen kommit igång med viktminskningen. Vi är ett väldigt litet gäng som kämpat ihop i många år och vi delar både + och – med varandra på ett väldigt öppet sätt och vi tar del av varandras erfarenheter för att lösa våra egna knutar. Det som löste hennes knut var att hon nappade på idén med LCHF i kombination med 5:2-fasta dvs hon äter bara 500 kcal 2 dagar i veckan och vanlig LCHF de övriga. Eftersom jag har väldigt lätt för att låta bli att äta, nappade jag på idén att testa fasta lite mer systematiskt än slumpartat som jag själv gjort. Jag är normalt sett periodätare dvs jag slutar äta när jag känner mig fullstoppad och fortsätter sen när det blivit fart på magen igen.

Syftet med den regelbundna 5:2-fastan är att få igång förbränningen utan att tillföra mat under ca 24 timmar, men ändå inte fasta så länge att kroppen går ner på sparlåga. Själva idén passar min livsstil väldigt bra. Jag tycker det är väldigt praktiskt att ”slippa” tänka på mat och de här fastedagarna har blivit mina vilodagar. Jag tar en kopp svart kaffe på morgonen och dricker sen någon fler kopp samt en massa vatten under dagen och sen middag som vanligt på kvällen. Så länge jag inte tar första tuggan blir jag inte hungrig och jag tänker inte så mycket på att jag fastar. Mitt mål är att gå ned i snitt 1 hg per dygn tills jag känner att det räcker.

I mina goda vanor den här gången ingår det som jag skrivit tidigare att matregistrera och eftersom det är bland det värsta jag vet, så är det fantastiskt att få två nästan helt lediga dagar. Det får mig att stå ut de andra dagarna. Appen jag hittat (Shape Up Club) visar mig fina staplar och jag gillar trenderna när jag fastar dvs det syns tydligt att appen inte gillar det 🙂

Resultatet har varit gott dvs jag har gått ner något hekto per dygn tills…när det gäller mig är det ALLTID något som bryter alla positiva trender… jag fick förstoppning och så slutar alla viktminskningsperioder för mig. När jag äter efter ett schema äter jag mer än vanligt (hoppar inte över några mål) så de dagar som inte är fastedagar blir jag helt enkelt så ”fullstoppad” att jag måste sluta äta annars kommer maten upp och jag får halsbränna så att jag knappt kan göra någonting och framförallt jag kan inte sova på nätterna utan måste halvsitta och stoppa i mig Gaviscon för att överleva. Alla mina egna tips om citronvatten och annat hjälper inte när det blir riktigt akut, som det varit senaste veckan. Jag överväger ändå inte att operera (har ett bråck på övre magmunnen) utan lyssnar på läkaren som svarade oskuret är bäst. Jag blir mer och mer övertygad om att Gaviscon hindrar viktnedgång, men jag kan helt enkelt inte vara utan när det är som värst.

Nu kommer det allra fiffigaste av allt.
Eftersom jag matregistrerar alla tuggor jag äter och väger mig varje dag på mirakelvågen som sparar alla siffror så har jag en viktkurva som vände exakt 26 juni och då kunde jag gå in i matregistreringen och se vad jag gjorde den 24-25 juni som föranledde den här gångens förstoppning som tagit mig till igår (30 juni) att åtgärda (förstoppningen har släppt men viktkurvan har inte vänt ännu).

130701

Ni får tro mig eller ej, men den enda avvikelse från vad jag ätit sen matregistreringen började på allvar efter dotterns bröllop var broccoli- och blomkålsmos med en rejäl smörklick.

130625

Jag har ätit grönsaker av ”lättare” sort alla andra dagar. Det här är enda gången jag ätit något liknande kål. Det har bl.a. varit sparris, sallad, gurka, avokado, purjolök, lök och spenat. Jag har hela tiden varit väldigt försiktig med mejerivaror utom igår då jag inte orkade laga mat utan åt mozzarella med olivolja, en coctailtomat och basilika istället för vanlig middag. Lite äkta Fransk fet Brieost brukar kunna ingå mellan varven. Det är allt just nu.

Nu har jag tills vidare strukit både broccoli och blomkål från kosten, eftersom jag inte vet vilken av dem som stoppade. Jag är ännu mer noga med fettintaget varje dag för att förebygga nytt stopp. Det får inte bli dygnsmängden fett jag räknar på utan att det skall räcka till vid varje enskild måltid. Pust – det är verkligen ett heltidsjobb, men jag får ta det nu om jag någon gång skall nå resultat.

Jag blir som vanligt deppad när det vänder och går baklänges, men jag tänker som vanligt inte ge upp och har nu även gett mig själv tiden genom att vara hemma och ”ta det lugnt” och bara satsa på det här (definitionsfråga tror jag).

För er som fortfarande är intresserade av ketoner så började jag i samband med matregistreringen åter mäta så det kommer ett diagram framöver och jag kan redan nu avslöja att det är som vanligt dvs mellan 2 och 3 medan jag går ner i vikt och sen vänder det och går neråt under uppgångsperioden, men hittills inte under optimal zon vilket jag är glad för.

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Semester med 5:2-fasta

  1. Mängden salt och det som i kosten binder salt påverkar också vikten är min erfarenhet, dessutom mängden man har på sin tallrik. Jag brukar tänka så här hur mkt mos blir det av en potatis, två broccolibuketter, två blomkålsbuketter osv för att få ett hum om hur mkt mer jag får på tallriken än när jag äter dem som de är. Mosad form blir alltid att man äter mer enligt min erfarenhet! En tanke bara!

  2. Jag var på fest i lördags, åt lite för lite fett, drack ganska mycket vin, 4-5 glas och gick hem, kämpigt för höfter och ben.Saltkompenserade i går. Nu åtgärdar jag med mer fett, för det blev ett kg plus direkt. Det är galet hur petigt det är med våra kroppar. Men du gör en kämparinsats med din statistik – den hjälper oss allihop.

  3. Ska bli mycket intressant att följa dina resultat av detta försök, jag har själv tänkt att jag skulle provat det för att se om det går att påverka vikten något. Har du bestämt dig för några specifika dagar då du fastar?

Kommentarer är stängda.