God fiskgryta

Jag har två dagar i rad gjort lyckade grytor i min Crock Pot och nu var det dags att testa fisk. Eftersom jag är helt ny på tillagning i Crock Pot letar jag mig fram bland recept på nätet. Jag behöver veta främst vätskemängden (som är väldigt liten) och om man kryddar mer eller mindre än vanligt. När jag kom till fiskrecepten insåg jag att då behövs inte ”pottan” längre för att tillagningstiden blir ändå så kort.

Jag är som många av er vet ingen receptmänniska, men i mitt minne finns det recept bevarade under kategorin favoriter vi aldrig glömmer. Någonstans i bakhuvudet mindes jag plötsligt en fiskgryta jag gjorde redan som Viktväktare och som jag inte gjort sen dess. Hela familjen tyckte om den och nu kom jag plötsligt på att göra om den till LCHF. Jag har inte ätit så värst mycket krossade tomater under de här LCHF-åren, därför har receptet fått vila. Nu sen jag började mäta ketonerna märker jag att jag kan äta betydligt mer grönsaker (äter även tomater) bara jag håller nere proteinmängden och då är den här grytan bra om man drastiskt ökar fetthalten jämfört med Viktväktarnas ursprungsrecept – den var god innan och blev så mycket godare med fri tillgång på fett av olika slag!

Istället för att skriva ett recept jag ändå aldrig följer exakt beskriver jag hur jag gör 🙂 och beskriver mängderna efteråt med förklaring hur jag tänker.

Fiskgryta med krossade tomater (mycket snabblagat och gott om fisken är tinad).

Tina fisken i förväg (jag valde vit havsfångad torsk med sådan där eko-märkning, vet inte ens om det är ett bra val, med tanke på utfiskningen). Jag tog den ur frysen i morse.

Börja med att skala och hacka purjolök och vanlig gul lök samt ett par vitlöksklyftor.
Bryn all lök i kokosfett och smör, jag valde järngrytan och tog 2 msk kokosfett och rejält med smör. Häll på krossade tomater (jag valde Änglamarks ekologiska från Coop) och låt puttra med lagerblad, salt och peppar. Ursprungsreceptet säger fiskbuljong på tärning full med e-nummer, det avstod jag nu och tog lite buljongpulver (ca 1 msk) ur en burk från Renée Voltaire.

Skär den tinade fisken i skivor ca 2 cm tjocka så kokar de fort. Lägg fisken försiktigt överst i grytan och koka på svag värme med locket på tills fisken är klar (den är vit då och det tar ca 5-6 minuter tror jag, kanske lite mer…).

Om du gillar skaldjur kan man avsluta med att toppa grytan med några musslor/räkor, de skall i så fall bara värmas som hastigast. Tillsätt till sist rikligt med olivolja utan att koka upp grytan igen. Rör om försiktigt så att fiskbitarna inte går sönder alltför mycket.

Serveras med smör som får smälta, Smetana, Creme fraiche, aioli eller vad som önskas och passar i just din kosthållning.

Mina kommentarer
Vi hade två ungdomar hemma idag så det fanns 2 pkt fisk tinade för 4 personer dvs jag kan äta max 200 g som innebär 34 g protein som är drygt halva min dagsranson (bara att läsa på paketet).
I järngrytan hamnade ca 50 g smör och 25 g kokosfett plus 1 rätt stor gul lök och 1 purjo. Lök är inget jag delar på, använder nästan alltid hela, purjo kan vara ett undantag om de är stora.
Eftersom vi var fyra fick det bli 2 pkt krossade tomater (jag älskar de nya pappersförpackningarna och är så glad att slippa konservburkarna). Det är 15 g kolhydrater per förpackning så min del blir max 7,5 g.
Olivolja hällde jag bara i efter behag när grytan var klar, men skulle gissa ½-1 dl (istället för den msk Viktväktarna rekommenderar).

Det viktiga för smaken på just den här grytan är kombinationen av lök, purjolök, vitlök, lagerblad, peppar och salt. Ett lagerblad och tre vitlöksklyftor (pressade), några varv med lite olika pepparkvarnar och några nypor havsalt med örtkryddor fick det bli. Salt- och pepparmängden kan man smaka av eftersom det är så individuellt.

Sonen var på väg bort så det blev lite bråttom, annars hade jag nog gjort en god aioli till. Själv lät jag bara smör smälta ner i den djupa skålen eftersom jag försöker hålla nere mejerierna så gott jag förmår.

Med tanke på hur gott det blev, är jag rätt säker på att min andel var betydligt mindre än en fjärdedel av det totala, så utan att mäta eller väga vet jag att jag ätit max 30 g protein och sisådär 8 g kolhydrater dvs hälften av mitt normala dagsintag. Fetthalten med mitt extra smör har jag faktiskt räknat på just idag för att kunna skriva det här på bloggen och den blev ungefär 80E% – vilket skulle få en viktväktare att svimma. Fettet bestod av kokosfett och smör i järngrytan, olivolja efter tillagningen och sen rätt mycket smältande smör i tallriken.

Jag har inte kommit så långt i bloggandet ännu att jag kommer på att jag skall fotografera när jag lagar mat eller innan jag äter. Den här bilden är efterkonstruerad dvs det är dotterns portion som inte är uppäten ännu och bilden är tagen med min iPad i dåligt ljus så ursäkta kvalitén. Det ser inte så gott ut med grytor, men jag vågar nog lova er att den här är lite extra för att vara ”fisk i tomatsås”-genren.

Fiskgryta kryddad med lagerblad och vitlök

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”God fiskgryta

  1. Den här grytan borde va perfekt att fixa julskinkan i. Fick smaka en bit förra året av skinka som legat inrullad i folie 8-10 timmar i ugnen med liiite vatten i pannan, endast 72 grader. Den var otroligt mjäll och god.

  2. Jag har själv undvikit att köra fisk i in potta då jag är osäker på om det finns risk för att det kan sätta sig ”fisksmak” i själva grytan. Men det kanske inte är något problem? Vad tror du? Jag har funderat på att försöka köpa en lös potta så jag har två. En för kött och en för fisk. Samtidigt har jag aningen svårt att se vitsen med långkokt fisk. Möjligtvis om man ska reducera en god fiskbuljong medan man jobbar…

    /Tommy

    • Det var väl det jag kom på, vitsen med pottan försvinner med fisk som är lättkokt ändå. Lekte med tanken att göra en gryta grönsaker och avsluta med att lägga dit fisk innan ätdags, men det stupade på att jag gjorde grytan på lök och tomat som går fort.

Kommentarer inaktiverade.