15 kr om dagen

Vi har alla olika prioriteringar i livet och vi spenderar våra tillgångar därefter. Det kan uppfattas lite exklusivt att köpa en ”halv ko” gräsbetat kött på en och samma gång och  många kanske inte upplever att de har den möjligheten (det är många tusenlappar som skall upp vid samma tillfälle).

Jag vill ge ett litet räknexempel för att förklara lite mer hur vi resonerar och prioriterar.
Att fylla frysen en gång per år på det här sättet kostar oss 15 kr per dag. Självklart äter vi inte av köttet alla dagar på året, så det kostar mer vid varje tillfälle vi äter, men jag menar att ur vår hushållskassa kostar det 15 kr varje dag om vi skall spara i en spargris till nästa års leverans.

Vad gör vi inte av med dagligen som kostar 15 kr?
Vi röker inte, vi köper inte godis och vi ”småfikar inte på stan” eftersom vi bor långt ute på landet med 2,5 mil till ortens centrum. Vi köper inga kvällstidningar och inga andra tidningar heller för den delen (LCHF-magasinet däremot har vi så många av att vi klarar oss :-). Vi handlar inte dyr färdiglagad mat och vi äter sällan på restaurang, inte ens lunch. Sammantaget så känns det som att vi redan här tjänat in de pengarna när vi ser hur många andra i vår omgivning lever.

Det är alltså snarare en fråga om prioritering som vi valt för att leva så hälsosamt vi kan.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

17 svar på ”15 kr om dagen

  1. Köper också direkt från bonden, ett helt lamm och en kvarts ko. Vilken kvalitet det är på detta kött! Skönt att veta att djuren har haft det bra också. Vi har precis köpt en frys till, det gäller att ha plats för allt…

  2. Jag gör precis samma sak som du. Det känns väldigt bra och man får verkligen en helt annan respekt för maten. Jag håller samtidigt på att lära mig att laga mat från grunden. Den senaste månaden har jag tagit hand om 40 kilo kött, malt färs, stoppat egen korv, gjort grytor, egen buljong och idag egen leverpastej. Det är så mycket godare och nyttigare och min hjärna får jobba lite. Perfekt!

  3. Tycker era perioteringar är helt sunda om man kan köpa en stor mångd bra kött vid ett tillfäller och frysa in så är det kanon. Som du skriver Margareta var och en gör ju sina egna prioriteringar, ibland önskar man att alla satte sin hälsa först.
    Nu har jag hittat en lösning på min frånvaro av bil och inköp av bra kött – farmers market och jag har hittat en uppfödare i när området som försäljer sina varor både på marknaden och i en butik som just nu ligger lite långt borta. Härliga gräsbetande nötkreatur och får som lammar både vår och höst, dessutom helt utegående grisar. Ska köpa på mig lite på söndag, då det är dags för marknad i min lilla stad.

  4. Vilken lycka att kunna köpa både nöt och lamm med bra ursprung! Har ni även möjlighet att köpa gris?

  5. Tànk bara vad ett gymkort kostar tex; ofta 200-400 i mànaden,,. Det àr vàrt att investera i hàlsa.

  6. Jag köpte häromdagen 13 kg lammkött för 2000 kr, ca 150 kr/kg. Alla styckningsdetaljer. Med ben. Fruset. Naturbeteskött från Jämtland. Det ska räcka till nästa höst! Inte världsbilligt men ändock prisvärt. Det blir 166 kr per månad utslaget på ett år. 460 gr grytbitar med ben blir ca 3 portioner mat – kokt dillkött. Jättegott.

    • Vi har naturbeteslamm tvärs över vägen. Min son föder upp dem tillsammans med markägaren. Här på öarna kan man ibland köpa lamm för 65 kr/kg. Lamm är tyvärr inte lika eftertraktat som nöt, det borde vara större efterfrågan.

  7. Jag tycker att alla dessa argument om att ”bra” mat àr dyrt, eller att ketogen kost àr dyr, àr helt uppàt vàggarna. Det kràvs ju en sà oerhòrt liten màngd mat om man àter nàringstàt, bra mat, fòr att bli màtt och fòr att fà i sig optimal nàring, att det absolut blir billigare i làngden. Att àta en ekologiskt kòttbit, ta ett par shots av gròna alger eller liknande, lite kakaosmòr, och sen fylla ut resten med smòr och kokosfett àr avsevàrt billigare àn att sprina till affàren stup i kvarten och handla grònsaker, ost, bròd, etc etc…

  8. Jag tycker det är väldigt klokt resonerat och när jag en gång får min ekonomi i balans så att jag kan lägga ut tillräckligt med pengar på en gång så kommer jag göra likadant, igen…
    För övrigt så vill jag bara passa på att berätta att jag nu efter att ha börjat registrera vad jag äter samtidigt som jag dragit ned på medvetet börjat dra ned på proteinet sakta men säkert börjat gå ned i vikt! Detta är tack vare din blogg!!!

Kommentarer är stängda.