Öka fetthalten i Keso

Som jag trodde var det många som vill äta Keso i en LCHF-kost och jag protesterar inte mot det. Mitt förra inlägg handlade främst om kilopriset dvs det är dyr mat med tanke på att det mesta är vatten. Vi får ofta kritik för att LCHF skall vara dyrt och då kan man behöva bli medveten vad man betalar för.

Jag tyckte Stefans kommentar om att få i sig 30 g protein efter träning var lite spännande rent beräkningsmässigt…

En liten burk Keso motsvaras av 4 kokta ägg i proteinmängd (30 g), prisjämförelse får ni göra själva, det är så olika vad man betalar för ägg. Jag kan hålla med om att det är lättare att äta en burk Keso efter träning, än att trycka i sig 4 ägg, men näringsmässigt är det motsvarande proteinmässigt. Äggen däremot är mer LCHF avseende fettkvot. Jag utgår också från att ägg innehåller betydligt mer näring än Keso när det avser andra nyttigheter vi behöver. Ett ägg blir en kyckling om man inte stör processen.

Den som vill äta en liten burk Keso behöver för att det skall bli vanlig LCHF med
75 energi-% fett tillsätta 50 g smör eller 50 g majonnäs eller ca 30g olivolja, har man svårt att gå ned i vikt, som den här bloggen främst handlar om då behövs ännu mer fett till 250 g Keso. Väljer man istället 4 ägg behövs det hälften så mycket fett.

För vanliga gravt överviktiga kvinnor som har svårt att gå ned i vikt behövs ingen extra tillförsel av protein efter ett träningspass. Vi behöver snarare hålla ner proteinmängden och leva på våra lager. Här kan LCHF-kaffet vara en lösning för den som blir sugen på något.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

24 svar på ”Öka fetthalten i Keso

  1. Snacka om att jag känner mig både påläst efter att ha läst ”Bad calories Good calories” och mer än någonsin villig att slakta teorin kalori in/ut och den som säger att motion är bra för viktnedgång (bah humbug). Boken är inte lättläst men ger bakgrunden till hur vissa ”sanningar” varken kan bevisas i försök eller var ens tillräckligt underbyggda när de fick fäste.

  2. här e en till som gärna e med å slaktar gamla värdelösa kalori in/ut teorier.
    jag e visserligen ”bara” 54 år å dessutom lång men jag tycker att jag platsar här i gänget endå 😉
    detta med ät mindre rör dej mer vet jag oxå av egen erfarenhet att det inte fungerar, har upplevt som gammal viktväktare att man kan gympa, promenera, äta 800 kcal/dag å ändå gå UPP i vikt.

  3. Hej, Margareta! Jag ville bara tacka dig för din informationsrika blogg! Dina experiment och iakttagelser är till hjälp för många, i synnerhet kvinnor. De flesta har nog någon gång frestats av teorin att man bara behöver äta mindre och motionera mer för att gå ner i vikt. Men själv väljer jag också att tro på hormonteorin. Mängden kalorier, inkl. från protein, spelar säkert också in – man bör ju t.ex. inte äta dubbelt så mycket som man behöver, då har kroppen inget annat val än att lagra en del. Och blir detta en vana, så lagras det mer och mer. Men i grund och botten tror jag att ämnesomsättningen styrs i första hand av hormoner och det är också de som får oss att vilja äta mer.

    Ja, hursomhelst, tack för dina värdefulla inlägg!

  4. Tack Margareta för att du främst talar för oss (55+) kvinnor och för att du reder ut det här med lämpligt proteinintag.

    Sen är det ju så klart så här att om vi både ska äta lite kolhydrater och inte speciellt mycket protein om vi är kortväxta kvinnor som inte rör oss så mycket (vilket kan tex bero på att vi lider av en sjukdom som gör det svårt med träning) så måste vi ju äta något som gör oss mätta. Vilket ju då blir fettet…

    Vi kan ju inte börja och dra ner på även fettintaget för då finns det ju inte mycket kvar att äta… Och vad hunger innebär och medför vet vi ju alla…

    • Sorry, jag var lite otydlig. Nytt som i att det kommit upp på tapeten igen efter att det glömts bort – precis som du skrivit. Kommentaren var mer riktad till övriga läsare än till dig, det är ju tack vare dig å övriga ”gänget” som jag fått denna ”nya” och revolutionerande 😉 informationen om protein. Skälv väljer jag att köra precis som du, efter önskad målvikt men räknar på Finneys sista utlåtande hos J.Moore. Som sagt, superbra blogg!

  5. Tack Margareta, vore skönt om teorin kalorin in/ut för att förstå vad ollika makronutrienter gör. Äter man mindre än kroppen gör av med undre längre tid så är ju kroppen så listig att den spar, tror att det är svält. Kan vi inte också slakta teorin om att överviktiga ska ta och träna mer så går man ner i vikt. Motion ska vara för wellbeing inte viktminskning.

    • ”Kan vi inte också slakta teorin om att överviktiga ska ta och träna mer så går man ner i vikt. Motion ska vara för wellbeing inte viktminskning.”

      Åh så bra sagt!

      Det blir tröttsamt i längden när man även i LCHF sammanhang får höra detta ”tjatet” om att träna mer för att gå ner i vikt!

    • Var lite otydlig, vill att teorin kalori in/ut slaktas. Självklart måste vi ha koll på hur mycket proteiner vi intar, där är alla bra tips Margareta postat en stor hjälp.

  6. Det här med protein är ett ”nytt” och intressant ämne i LCHF.
    Flera källor anger att protein ska vara ”moderate/lagom” men vad är det?
    För mig på 165 cm, 63kg, 50kg lean bodymass (önskad målvikt 57kg) =

    Dr Finney (2010) ”The new Atkins for the new you”: 71-149g för längden 165 cm.
    Dr Finney (2012)”Low carb preformance:” 0,6-1g lean bodymass =66-110g/dag
    Dr Finney (2012 aug.) ”Ask the lowcarb expert” 1,5-2g kg/målvikt = 85,5-114g/dag.
    Mark sission ”primal blueprint”: 0,7-1g/lean bodymass (kap.8)= 88-110g/dag
    Dr Peter Attia i blogginlägg rekommendrade:80-90g för målvikt på 57 kg.
    Så vi har ett spann från 66-149g/dag. Vart hamnar man? ingen träning= längre spannet, mycket träning/insulintålig övre spannet. Detta ska vara ”moderate” och man själv måste som sagt hitta sin nivå på protein för att inte ”kastas” ur ketos pga förhöjt glukos av överskottet. Själv har jag smugit mig upp till 85g protein/dag men de dagar jag inte kör HIIT så sjunker ketonerna direkt. Jag hoppas kunna komma upp i 114g/dag då det underlättar att slippa hålla stenkoll även på proteinet :S.

    Så att ”dra ner på proteinet” innebär nog för de flesta av oss att hamna på nivå ”moderate”.

    Tack Margareta för en grymt bra blogg!!!!

    • Hej Claudia!
      Det är inte så nytt, det är tvärtom som det var i början.
      2005 när jag började var det självklart att räkna på detta, dvs 5-7 år tidigare de siffror du visar.
      På den tiden räknade vi 0,8-1,0 g per kg målvikt för kvinnor och lite mer för män. De som är extremt aktiva fick äta mer.
      För mig innebär det ca 45g protein dvs drygt 200 g nötfärs per dygn fördelat på tre mål.
      Den här kunskapen har under åren fallit bort och som jag skrev till Stefan nyss så känns det nästan förbjudet att skriva om dessa beräknar eftersom LCHF skall vara ”så enkelt och okomplicerat” nuförtiden.

      Tack för att du gillar min blogg! Det gör mig glad.

  7. tillägg: Mark Sisson kan skriva hur många böcker han vill och sätta tummen på var som helst – betyder ingenting för mig och många andra 😉

    • Kanon. Kul det fungerar för dig. Det gjorde det för mig också!
      Och det fungerade ännu bättre efter att läst på lite extra! 😉

      Peace!

  8. P.S. 6 st kravmärkta frigående ägg hos min ICA handlare kostar lika mycket som 500g keso (60g protein)

    Offtopic: Får man ha hönor på balkongen i stadsmiljö? 😉

  9. Men vänta nu … plötsligt så är det nånstans här jag känner att ni gör fel… vill ni gå ner i (fett)vikt så är det (kost)fettet ni ska dra ner på… så kroppen tar från (fett)lagren …. det enda ”proteinlager” som kroppen har är muskler, och det vill vi (tanter som kroppsbyggare 😉 ) inte ta av…!!
    Mark Sisson (Primal Blueprint) sätter tummen på detta flera gånger i sin bok.. klassiskt bantningsmisstag… det är först när man uppnått sin idealvikt och vill stanna där som man ska gå upp i (kost)fett intaget.

    Men gärna … ett namninsamling till Arla om en fettrikare Keso! 😉

    • Låter ”bra” och bekant det där. Tyvärr har du fel – jag har snart gått ner 40 kilo genom att lämna de där fettsnåla råden, ÖKA fettet samt hålla proteinet på en normal nivå.

      • Aldrig påstått att det ska vara fettsnålt… men nånstans i slutänden handlar det om att du måste göra åt mer energi än du tillför (konsumerar), och drar du ner andelen fett till kanske 65% och håller kvar protein på 15-20% och KH ~0-5% , så kommer ”resten” att tas från din ”kropps” fettreserv.
        Så om ditt ”dagsbehov” är tex 2500 kcal och du äter dig till detta, kommer du inte att gå ner i vikt.

        Fast detta är ju ganska elementärt… så jag vet inte om jag orkar dra i detta…. om ni har stannat på en ”platå” så kanske det kan vara nått att fundera på…. tanke bara. 😉

        • Stefan: Läs gärna om Jimmy Moore, som med det som liknar din metod, dvs halvmycket fett i LCHF-sammanhang vänt sin viktkurva uppåt efter en mkt stor viktminskning. Nu har han sen mitten av maj ökat fettmängden till 85e% och återigen vänt viktkurvan neråt och har hittills minskat ca 23 kg utan träning, hur förklarar du det med kalorier ut/in-teorin?

          🙂 🙂 🙂

          • Jag har allt följt Moore lite … han och Phinney är ju lite polare 😉

            Har inget bra svar på din fråga , och har heller inte ”alla” svaren .. det har ingen… det här är ju lite otrampad mark och det som fungerar för vissa verkar i inte fungera för alla så… individuella variationer finns, helt klart.

            Dock så verkar det genomgående vara så att för dom som hamnat på en platå , och kört lite ”carb” ett tag, för att sen gå tillbaka till att vara strikta, så har det sen tagit fart igen. Moore kanske ersatte sitt minskade fettintag med lite goa carbs, för att sen bli strikt igen?
            Kanske är den naturliga cykliska (säsongsbetonade) diet vi är skapta för?
            Leva på större andel carbs när det finns (sommar/höst) för att sen käka fettrikt vinter/vår? … Bara en (vacker) tanke! 😉

            • Det du nu beskriver har jag testat många gånger under de 7 år jag hållit på (äta mer carbs är inget problem för någon, så de flesta har testat det 🙂 )
              Tanken fungerar i teorin men inte i praktiken. Jag testade tex förra hösten och vägde mig inte under tiden och det blev rätt många kilon ytterligare att gå ner.
              Orsaken att jag testade (lite frukt i praktiken) var att jag var lite less efter att testat ALLT och nu valde att öka kolhydraterna lite.
              Antingen slaktar vi teorin om kalorier ut/in helt eller så gör vi det inte. Är vi förbränningsmotorer? Nej jag tror inte det.
              Jag har sen länge valt att slakta den teorin och tror på hormonteorin istället. Det innebär att för mycket protein blir glukos -> insulin dvs ingen viktminskning.
              När jag började med LCHF 2005 var det självklart med proteinanpassning efter person (a la Volek/Phinney), en teori som fallit i glömska här i Sverige i takt med att LCHF spridit sig sen dess.
              Jag skrev till och med ett litet dataprogram som räknade ut det där med hjäl av BMI. Idag är det som att svära i kyrkan att berätta hur vi håll på med beräkningar då när jag var ny i den här branschen.
              Nuförtiden skall LCHF vara så enkelt. ”Ät dig mätt och var nöjd och glad”, så löser sig allt.
              Den här bloggen riktar sig främst till oss kvinnor (gärna kortväxta 55+) eftersom vi tycks ha svårare att gå ner i vikt ju äldre vi blir.
              Alla andra är så klart välkomna att läsa och ta del av diskussionenra du med, men förvänta dig inte att vi tror på vad du säger. We have all been there, done that, om du ursäktar 🙂

          • Hej igen Margareta,

            Jo.. jag har förstått att du är klart ”erfaren” i LCHF kretsar.. och jag gillar skarpt din blogg.. drogs primärt hit för jag var nyfiken på dina blodketonmätningar… jag kanske skulle tagit mig mödan att läsa på mer om din historik också, innan jag började ge ”råd”! 😉

            Tror klart att din ”hormonteori” har en inverkan och att dessutom kvinliga sådana ger ett annat reultat … hormoner, proteiner och mat är för mig inget annat än in-parametrar till den programkod(dna) vi alla delar, olika parametrar in, olika resultat ut!

            Nu svär jag förmodligen i kyrkan igen: motion och träning (sansad sådan), är vi programmerade för , och mår bra av… och har en förmåga att få igång massa goa hormoner. Vet att alla herrarna , Voltek, Phinney, Moore och Sisson skriver under på detta… och ja man ska träna primärt för att må bra … inte för att gå ner i vikt! Så lever jag själv, även om jag just nu tränar förhållandevis mycket… men jag mår så oförskämt bra av det så varför sluta? 😉

            Nu ska jag vara tyst ett tag och låta er fortsätta med LCHF på erat sätt, så fortätter jag Ketogent.. på mitt sätt! 🙂

            • Det är toppen Stefan att läsa på om bakgrunden innan man uttalar sig. Du kan få mer bakgrund. För ca 8 år sen kunde jag inte ens gå 400 meter pga värk och ledproblem. Då är det inte lätt att träna heller.
              Förra sommaren gick jag ändå från Nikkaluokta till Kebnekajse fjällstation med ryggsäck (det finns ingen väg så man kan inte fuska).

              Ta en ryggsäck med 35 kg vikt och promenera 14.00-18.00 utan paus på asfalt så får vi se hur du mår efteråt.
              Det är vad jag gjorde igår bara som exempel (jag assisterade min son vid ponnyridning).

              Som sagt motion är bra, men det finns folk i min målgrupp som har nog med att ta sig till och från bilen dvs där jag var innan jag började med LCHF, då är motion & träning på det sättet du menar som ett slag i ansiktet och det har vi fått nog av nu.

              Jag tycker det är kul att du tagit dig tid till min blogg, det känns smickrande på något vis, ändå förstår jag om den här platsen inte är något för dig 🙂

          • Det är lätt att glömma att vi alla lever (och lär) enligt olika förutsättningar, och jag bugar ödmjukast (i mitt ungdomliga oförstånd) och ber om ursäkt om jag trampat någon på tårna… aldrig varit min avsikt att vara oförskämd .. det är lätt att bli (för) ivrig i all sin välvilja…

            ”Do not give advice unless they are asked for”

            .. får väl bli min lärdom av detta!

            🙂 🙂

Kommentarer är stängda.