Brev till Studio Ett


Hej
Lyssnade alldeles nyss på er intervju av Claude Marcus och Andreas Eenfeldt. Min åsikt är att ni oroar människor i onödan med det här programmet eftersom jag anser att ni förutom dålig research angående den aktuella studien gav alldeles för mycket plats åt dem som inte tagit till sig rätt kunskap om LCHF.
Varför detta flumprat av människor som inte ens vet vad LCHF handlar om?
Vem har tex sagt att vi äter mer protein än vad SLV rekommenderar?
Vi byter kolhydrater mot fett med bibehållen proteinmängd.
Var finns opartiskheten som ni lyder under?
Var fanns vi privatpersoner som har en helt annan bild av LCHF än de personer ni intervjuade i programmets inledning?

Jag tillhör personligen de som inte går ner i vikt och som Claude Marcus därför hänger ut med sitt uttalande om att jag genast skall sluta med den här kosten eftersom den är livsfarlig för mig.

Istället för viktnedgång har jag fått bl.a. följande hälsovinster (redovisade 2012-08-01 på min blogg http://www.sunsoft.se) som jag inte kan åberopa någon annan orsak än kostomläggningen:

Egna iakttagelser
§  Hyn är oftast helt ok (hur det var innan visas bäst på bild)
§  Hårbotten är helt frisk från att ha varit sårig/mjällig
§  Klåda i underliv och på andra ställen är borta
§  Håret är mindre torrt (fortfarande risigt, men det har varit värre)
§  Hullet är fastare (om det nu är bättre?)
§  Fötterna svullnar bara ibland
(jag vet hur jag botar ”restlesslegs” vilket var ett stort problem innan)
§  Nagelbanden är friska (stort problem med självsprickor bortblåst)
§  Min IBS är helt borta från att ha plågat mig sen tonåren. Jag har under årtionden burit hem bärkassar med olika preparat med och utan recept. Gått hos ett otal läkare och fått samma råd: ät mer fibrer
§  Min pre-diabetes är borta och jag får inte längre komma till diabetessjuksköterskan.
§  Fram till 2005 hade jag minst en bronkit per år, ofta fler. Sen dess har jag haft ett par stycken.
§  Från att ha varit storförbrukare av receptbelagda värktabletter använder jag inte ens en Alvedon per månad.
§  Jag sover ca 1-1,5 timme mindre per natt och vaknar utvilad för det mesta (stor skillnad från att ha varit ett kronvrak i flera decennier.
§  Bättre humör – stabilare psyke
§  Ingen torrhosta
§  Bättre grundkondition, jag går inte in i väggen (BONK som amerikanerna säger) orken tar inte slut, det är kroppen (musklerna) som inte orkar helt fullt ännu.
§  Starkare muskler (kan återigen öppna burklock) men jag har mycket träning kvar för att må riktigt bra. Nu finns förutsättningarna.
§  Smidigare
Haha tro det eller ej, men jag har haft en lång period i mitt liv där jag inte kunde stå på knä på ett golv eller ännu värre knyta skor.

Jag hade följande labsvar 2011-11-09 efter 6 år med LCHF.

Ni får gärna visa mitt mail för Claude Marcus med tillägget att jag varit pre-diabetiker, men är inte välkommen hos diabetessköterskan längre:
HbA1c           36                  (31-46)
HDL              2,1                 (1,0-2,7)
TRI                0,65               (0,45-2,6)
LDL               3,9                 (2,0-5,3)
Fråga gärna Claude Marcus om jag skall återgå till den kost som gjorde mig sjuk enligt de punkter ovan vilket jag vet är en motorväg rakt in i diabetes.
Före LCHF åt jag under många många år den kost som Claude Marcus och Stephan Rössner rekommenderar för just överviktiga personer.

Jag har ett förslag:

Jag kan samla ihop ett gäng människor som ätit LCHF minst 5 år
(jag själv har ätit 7,5 år). Tillsammans gör vi ett besök hos Claude Marcus och låter hans personal kontrollera våra blodvärden, sen vore det på sin plats att ni testar även Claude Marcus och hans personal vid samma tillfälle. Då kanske vi kan dra en slutsats som ni kan redovisa i programmet vid ett annat uppföljande tillfälle.

Vänliga hälsningar

Margareta Lundström

Del av redaktionen för LCHF-magasinet
tillika sajtvärd för http://kolhydrater.ifokus.se  med 18 000 medlemmar

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

61 svar på ”Brev till Studio Ett

  1. Jag blev ”bara” frisk med LCHF
    Har i hela mitt vuxna liv lidit av svår IBS, sömnproblem och järnbrist.
    Jag har ätit lchf i snart 4½ år – och är frisk! Jag har inte haft en enda sjukminut under min LCHF-tid, ingen förkylning, ingen feber, ingen magsjuka. Före LCHF-tiden så var jag enormt mottaglig för magsjuka och kraftiga förkylningar/influensa.
    OM LCHF vore farligt så skulle ju immunförsvaret krascha först- och jag skulle ju vara sjuk väldigt ofta – men upplever tvärtom att jag är kärnfrisk.
    Jag jobbar inom Säkerhetstjänst och gör hälsokontroller årligen, både doktor och sköterskor kvittrar om otroligt bra värden och de har ändrat åsikt om LCHF, de har numera flera patienter som äter som jag – och som oxå är kärnfriska!!

  2. Jag håller med ovanstående, men det finns förargligt nog grund för den kritik som framförs. Trots otroliga häsovinster är jag och flera med mig feta, till och med så feta att fetmaoperation kan övervägas om sjukvården får bestämma. Vi kan ta alla fina värden, all ork och all energi och kasta all världens väg. För sjukvården är det bara den förbaskade vågen som avgör hur man mår. Det är svårt att inte känna sig misslyckad efter ett besök trots att man fått livet tillbaka genom kostomläggningen. Och, ja, jag kan inte säga emot. Jag väger för mycket. Surt!

  3. tyvärr har jag inte lyckats lyssna på filen Men….”kunniga” inom området är expert som givit Livsmedelsverket rekommendationer i årtionden och fått betalt, för de är experter. naturligtvis kan inte de göra en pudel. De måste ta de nya ” rönen” (LCHF) ett steg i taget för att inte tappa ansiktet. För ett par år sedan var det inte ok med lowcarb, men nu……….är det ok med LCHF OM du går ner i vikt. Nästa steg är att LCHF är rumsrent och det kommer kännas konstigt att vi ens har haft denna diskussionen. Ska testa imorgon igen om jag kan ladda ner filen.

    Godnatt!

  4. Pingback: Claude Marcus och risken med LCHF… « Paleolite

  5. Heja dig, Margareta, underbart att du ryter ifrån på ditt eget kloka och sansade sätt!

    Jag och min make tillhör ju också dem som inte går ner i vikt med lchf eftersom vi inte har någon övervikt, så vi lär väl också dö inom en snar framtid. Tror du att staten kan bistå såna som oss med någon typ av lchf-massgrav? Eftersom vi kommer att bli rätt många, tänker jag. Blir ju jobbigt med platser på kyrkogårdar och annat.

    Allvarligt talat, hur länge ska tröttsamma, översittaraktiga, icke uppdaterade, nonchalanta typer som Claude Marcus och Mai-Lis Hellénius få fortsätta sprida desinformation till svenska folket?

    Tur att det finns såna som du, Margareta, och Sten-Sture, Andreas, Annika D och andra som motvikt till dessa dödsänglar.

  6. Mycket bra skrivet och inslaget på TV var bedrövligt. Hur kan de ta in sånt som får i stort sett stå oemotsagt. Är det livsmedelsindustrin – och läkemedelsindustrin som ligger bakom här också?

  7. Det ska bli intressant att få veta om och vad de svarar.
    Själv har jag blivit av med mitt höga blodtryck och är nu helt medicinfri.
    Halleluja!

  8. Bra skrivet, hur länge ska etablisemanget inklusive studio ett och CM få fortsätta sprida halv- och hellögner och skrämma folk i allmänhet.

  9. Mycket bra skrivet, Margareta.
    Märkligt att den här mannen Marcus kan fortsätta ”tjata” om att mättat fett är farligt när nu åtskilliga andra Svenska professorer dementerat ”farligheten”.
    Sedan är det lite dåligt att våra ”överviktsexperter” får på fingrarna av Professor Ingvar med boken hjärnkoll och den verkar dom inte heller ha tagit till sig något av…..

    Var inte han dessutom chef för en studie vad gäller GBP på ungdomar? Undrar hur det går med den?

  10. Bra skrivet Margareta, tyvärr bryr de väl sig inte om vad en ”vanlig” människa
    säger. (Inte för att jag tycker att du är en vanlig människa, du är en högst ovanlig och klok kvinna.) Hur många av de som intervjuades på stan blev bortredigerade?
    /Lena

    • Hei Marie, og velkommen til vår club som medisinfri reumatiker! For min del ble jeg 100% medisinfri med LCHF på følgende diagnoser:

      1. RA (Reumatisk artritt)
      2. Polyartritt
      3. Still’s disease
      4. Sekundær Sjögrens

      For Still’s disease (en sjelden voksenvariant av barneartritt) ble jeg foreskrevet 1 spruta Kinerett (biologisk medisin) hver dag livet ut! For de øvrige diagnoser ble jeg medisinert med max doser Metotextrate og Prednisolon. Alt dette er nå historie, og jeg er fremdeles 100% medisinfri etter 6 år på LCHF.

      Som for mange andre, startet min LCHF-reise med Diabetes Mellitus Type 2 og en overvekt på over 100 kg. Etter 12 dager på LCHF ble jeg 100% medisinfri med insulin (3x 20 enh. pr.dag). Min vekt gikk ned 25 kg på 4 mnd (i sofaen).

      Jeg var også tungt medisinert for Hypertension (høgt blodtrykk), høgt kolesterol og Ulcerös colitt. Alt dette er nå historie. Idag er mitt blodtrykk 117/76, og mitt fastende blodsukker er stabilt på 3,8-4,2 mmol/l. Insulinverdien er mellom 5-7. Mitt totalkolesterol er høgt, ”but I don’t care” så lenge mine Apo-verdier (Apo-B/Apo-A1) viser tilfredstillende verdier. Mine øvrige blodtester er alle innenfor normal. Som en bonus kan jeg også registrere en markant bedre psykisk tilstand, og jeg vil her vise til en oppsiktsvekkende historie fra den norske magasinet ”Mat & Helse”:

      http://www.matoghelse.no/artikler/2010/11/9-diagnoser-forsvant-med-lavkarbomat/

      Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd med mine kroppsorganer dersom jeg skulle fulgt legens medisinråd!

      (Google translate for de som ikke forstår norsk språk).

  11. BRA RUTET!!
    Undrar bara om du får något svar? Jag tror inte det. Du kanske skulle skicka det som ett öppet brev på DN Debatt?!
    Det finns ju i alla fall bevis på att långsiktigt ätande av sk normal kost, kan göra människor sjuka, överviktiga mm.

  12. Way to go, Margareta! Jättebra. Jag lyssnade inte på inslaget eftersom jag sitter på jobbet, men man kanske kan lyssna i efterhand.

Kommentarer är stängda.