Dave Asprey: Mannen bakom LCHF-kaffet

Eftersom det blivit en så stor affär av mitt ”Magic Bullet Coffee” och jag nu vet hur det hela ligger till så berättar jag här hela historien en gång till för att reda ut vissa missförstånd. Mitt första inlägg om Magic Bullet Coffee.

Innan vi åkte till USA i våras följde jag en grupp på Facebook där kryssdeltagare diskuterade förberedelser inför resan. Flera stycken pratade om vem som skulle offra plats i sin packning för en Magic Bullet. Eftersom vi hade en sådan maskin hemma visste jag vad det var, men jag visste inte vad de skulle ha den till. Efter ett par inlägg förstod jag att det var till morgonkaffe och jag tyckte det var lite skumt och tänkte att smör i kaffet har jag haft länge och kokosfett kan jag MÖJLIGEN ha lite i mitt Roiboste, så varför släpa en maskin?

När jag väl träffade mina amerikanska vänner från förra året var det en markant viktskillnad på flera av dem. Vi pratar 20 kg i flera fall, på kvinnor som ätit Low Carb under många år utan att gå ner i vikt.

Jag frågade så klart vad som hänt och de svarade att sen de börjat med sitt feta morgonkaffe har de kunnat minska ner på sina proteinmängder utan att gå omkring och vara hungriga. De startade dagen med en mättnadskänsla som gjorde att de slapp både sötsug och paniken när det inte fanns något lämpligt att äta (Det är betydligt svårare att äta kolhydratsnålt i USA än i Sverige). De kunde istället i lugn och ro planera sina måltider och äta den mängd de behöver istället för den mängd kroppen ”skrek” efter.

När jag kom hem var det enkelt att testa eftersom jag hade maskinen, kaffe, smör och kokosfett hemma. Jag mailade och frågade en av vännerna om hur hon gjorde och fick ”2 spoon each” till svar. Ingenting om varifrån det kom eller vad det hade för namn. Jag tänkte inte ens att det hade ett namn.

När jag började blogga var inlägget med Magic Bullet Coffee ett bland mina första inlägg eftersom jag ville dela något som betytt så mycket för mig själv. Jag använder det alltså INTE som måltidsersättning. Jag använder det istället för den kopp kaffe med vispgrädde som tidigare var min frukost. Jag har EN gång testat periodisk fasta pga dålig planering och att jag insåg att det var fullt möjligt att hoppa över måltider när jag hade den här dosen i kroppen. Att jag satte den rubriken var så klart för att jag kör det i den maskinen, som redan fanns hemma i mitt köksskåp (inköpt förra milleniet på TV-shop).

Att detta skulle sprida sig så fort och bli en så het ”potatis” hade jag väl aldrig kunnat drömma om. Det jag själv tycker har varit roligt är att alla blir så engagerade. Man måste tydligen vara för eller emot.

Ännu roligare är det att jag nu fått veta vem det kommer ifrån. Jag har sett namnet fladdra förbi flera gånger, men inte vetat om det verkligen kom därifrån eftersom den personen Dave Asprey inte är någon jag känner till sen tidigare.

Dave Aspry

Ikväll fick jag det bekräftat av en god vän som tipsade om att Jimmy Moore presenterar Dave Asprey och hans innovation Bulletproofcoffee som är det rätta namnet.

Då vet jag att det stämmer, eftersom de vänner jag pratat med om kaffet tillhör Jimmys kryssningsmedarbetare.

Mitt förslag är återigen att det hädanefter kallas för LCHF-kaffe så har vi ett svengelskt namn som alla kan förstå.

 

Flera av Amerikanerna vi träffar har helt anammat vårt LCHF och har släppt sin gamla beteckning LowCarb och de vet verkligen vad HIGH FAT betyder. Ingen fettskrämdhet där inte. Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt har under två kryssningar i rad verkligen fått fram budskapet om att vi ersätter kolhydraterna med fett (vilket inte alls varit självklart för dem innan) ivrigt påhejad av Monique ”Lifezone” Forslund som också tillhörde årets talare under temat LCHF för familjen.

Det var en väldigt märklig känsla att komma tillbaka ett år senare och se den ena kvinnan efter den andra väldigt mycket smalare och med förklaringen ”Ni svenskar kom hit och lärde oss äta fett”. Åtminstone jag fick en tankeställare och det är den jag arbetar vidare med bla genom den här bloggen.

35 svar på ”Dave Asprey: Mannen bakom LCHF-kaffet

 1. Ja, tyvärr märker jag skillnad om man försöker dra ner på fettet och när man ökar på det igen.
  Ibland kommer man på sig själv med att vara fettskrämd trots allt… 😉

 2. Så härligt att något så bra som High Fat har gått det hållet, från Sverige till USA. Annars brukar det mesta, bra såväl som dåligt, gå i den andra riktningen.

  • Det är det som varit så roligt med dessa USA-resor, det är verkligen ge och ta. Vi blir förvånade när vi deladrmatbord med ”LowCarbare” som äter en fettsnål diet full med sötningsmedel. Samtidigt som de har så fantastiskt bra föreläsare. De står för teorin och vi för praktiken på något vis. Det var samma i år. Maken och jag delade bord med personer som var så sötsugna och använde så mycket sötningsmedel att vi blev förskräckta. Smör och grädde såg vi inte röken av, men innan resan var slut åt alla extra smör till maten. 🙂 Jag skall nog skriva om det en dag för det var riktigt roligt.

   • Så här borde man göra i Finland med. Där har man inte riktigt förstått att man behöver öka fettet när man minskar kolhydraterna.

    • Det stämmer. De flesta tror att lågkolhydratkost innebär massor av protein. De har missat hur mycket fett (och grönsaker!) man äter. Min faster trodde att ”fett-dieten” innebar att man äter allt som är ”onyttigt”. Efter ett kalas ville hon absolut att jag skulle ta hem resterna av gräddtårtan ”Men du äter ju enligt den där fettdieten!”. Suck..

 3. Pingback: LCHF-kaffe och te - Marianns LCHF mat & bak

 4. Det är så kul att höra om dina kryssningar och turer att jag bli frestad, annars har jag aldrig hängt med på några träffar osv eftersom jag tyckte att jag nog fattade vad det handlade om ändå. Men jag börjar ändra uppfattning…
  Jag har ingen Magic Bullet att testa det ”äkta” LCHF-kaffet med, men en väninna gjorde sån reklam för sin laddningsbara mixerstav att jag funderar på att skaffa en sån – och se om den går bra att göra det där kaffet med. Själv brukar jag ta en tesked kokosfett på morgonen (bara som det är, helst med kokossmak) och kaffe med grädde. Har tänkt ”konvertera” till kaffe med smör för att slippa mjölksockret, få se hur lång tid det tar innan jag får till ”mirakeldrinken” LCHF-kaffet!

  • Hej Anna!
   Man blir aldrig fullärd. Förutom bra föreläsningar med nya tankar får man också nya vänner. Med Facebook är det lika lätt att hålla kontakt med en amerikan som med en svensk. Jag vet många som kör kaffet med en mixerstav! Vitsen är att få fram skumkänslan, då försvinner fettkänslan helt. 🙂

 5. Det går alldeles utmärkt att använda mixerstaven och en hög smal behållare! Kaffet får en fin ”crema” och blir härligt fylligt! Stor skillnad mot att bara röra ner en sked smör o olja.
  Jag var ju också med på kryssningen och såg verkligen din glädje, Margareta, över dessa kvinnor som gått ner så mycket sedan du sist träffade dom!
  När vi reste vidare efter kryssningen så försökte vi hitta smör i butikerna och på hotellen, men det var inte lätt! Så många margarinsorter så det gick knappt att räkna och ”grädden” var något som kallas ”halfhalf”, så helt lätt har dom det inte i Amerika att hitta bra feta mejerier.
  När vi väl hittade smör så hade vi det i kaffet och det är verkligen gott, men LCHF kaffet är bra mycket godare! Jag tror att man skulle gilla det även om man inte gillar kokosfett.

  • Ni fick samma erfarenheter som vi. Man får kämpa för att få till det, men det går om man vill. Det finns numer väldigt fina livsmedelskedjor (Whole Foods Market tex) där det var enklare att hitta bra mat.

 6. Jag fick tipset om bulletproofcoffee av en kollega som kört IF i perioder. Jag har alltid (de senaste sex åren) startat min dag med grädde och kaffe men ville av nyfikenhet testa bpc för att se om det blev någon skillnad på mättnadskänslan. Och det blev det 🙂 jag håller mig mätt minst en timme ytterligare på bpc. Dessutom tycker jag det är precis lika gott som kaffe+grädde så nu är det bpc som gäller till frukost.

  • Min frukost har varit Kaffe och ett par msk
   grädde under lång tid. Jag är helt enkelt ingen frukostmänniska (trots att Viktväktarna ”tvingade” mig till det under många år).

 7. Du var då en positiv bekantskap för mig !! Gött att läsa lite sansade o bra föklaringar om t.ex denna kaffedrink som nu varit en ”het potatis” ; ) .. i vissa kretsar.
  Dig skall jag följa , f.o.m nu , har missat dig tidigare – tyvärr.
  Du o den unga Martina (Räkans blogg) är mina favoriter .
  MIn ålder ligger mitti mellan era ….
  Tack för att du delar med dig .
  Önskar dig en underbar dag !

 8. Hej Margareta utan h! Tack för din bra och informativa blogg. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser och ”experiment” (ketonmätning). Jag kan berätta att Magic bullret går att beställa än idag på tvins- tvshop och kostar ca 350 inkl frakt.
  Jag har provat LCHF-kaffe men föredrar kakao med smör, cocosfett och hett vatten. Än har jag lite steviaströ (Ica) men ska med tiden arbeta bort den.
  Jag startar och slutar min dag med LCHF-kakao och allt känns rätt!

  Hej från Margaretha med h! 😀

 9. Alltid kul att läsa din blog och extra kul var det att läsa om att du och andra svenskar fick amerikanerna att äta fett, som di skriver i bland är det väldigt långt mellan teori och praktik. Önskar att den skandinaviska dieten eller eat like a swede som lchf kallas här – det europeiska land med störst andel fetma , ska få ordentligt fäste till slut.

 10. Hej Margareta, vill börja med att TACKA dig för en fantastisk blogg. Känns så lugnt och skönt att läsa allt du skriver. Saklig och informativ och ett hjärta som önskar dela med sig……….

 11. Hej Margareta, vill börja med att TACKA dig för en fantastisk blogg. Känns så lugnt och skönt att läsa allt du skriver. Saklig och informativ och ett hjärta som önskar dela med sig……….

 12. Intressant inlàgg!

  En fràga: Jag har sen en tid tillbaka fàtt hem denna ketomàtare, men jag tycker att nàlen àr vàldigt grov och det bàr mig verkligen emot att sticka…
  Kan man inte fà infektioner om man inte àr 110% ren? Och tànk om man ràkar sticka i en ven?

  Det var en diskussion kring riskerna med att injicera sig sjàlv — dvs en stòrre form av stick — fòr ett tag sedan, med tanke pà att vissa unga bloggare/ungdommar bestàllt olagliga pigmentpreparat via nàtet, som de sen injicerar. Risken àr att man kan komma àt nàgon ven/blodkàrl som leder till nàgot negativt; tror det var blodfòrgiftning eller liknande..(?). Nu àr ju inte sticket allt lika djupt vid ketomàtning, men det àr àndà lite oroande.

  Sen undrar jag ocksà varfòr man bàr sticka sig i fingret. Vore det inte mindre risk att nàgot gàr fel — dvs att man ràkar sticka i ett blodkàrl/ven — om man sticker i magen, rumpan, eller kanske undersidan pà òverarmen, dàr man ju har mycket mindre fett?

  Finns det inget annat (pàlitligt) sàtt att màta dessa vàrden?

  (Jag har hittills bara fòrsòkt med ett làtt stick, men det blev inte ens hàl i skinnet. Fàr nog fortsàtta gà pà kànsla till att nàgot alternativt sàtt uppkommer…)

  • Jag förstår ditt motstånd mot att sticka dig själv i fingret men …
   1. Mätaren är avsedd att användas på just blod från fingertopp eller annat område som beskrivs i mätarens instruktion. Altså kan det inte bli fel värde av blod därifrån.
   2. Miljontals diabetiker har stuckit sig i fingret regelbundet i många år för att kontrolera blodsockret utan att få infektioner. Altså visar erfarenheten att risken för infektion är extremt liten vid god handhygien.

   Har du fått med en blodprovstagare att ladda lancetten i? Det är en manick som gör det lättare att sticka i fingret och jag tycker att det känns mindre än utan.

   Din oro är förståelig men inte befogad. Lycka till med att ta kontroll över den!

 13. Hej Margareta! Så trevlig din blogg är!
  Nästa år vill jag också vara med på kryssningen! Även jag dricker detta livsfarliga kaffe och har äntligen kunnat slippa grädden. Kaffet är verkligen gott! Och minst lika mättande som gräddkaffet!
  Tänk när det går att beställa en Bulletproofcoffee eller LCHF-kaffe ute på restauranger och kaffeer……………………………………….

 14. Fniss, överst på kostdoktorns bloggar sid 2 finns ytterligare inlägg om kaffet. Där är det faktiskt inte fettet som är farligt, utan kaffet@

 15. Ett tips
  På jobbet har jag en lite mini visp. Tror den kallas för mjölkskummare på Ikea. Kostar 10:-. Mixer hemma och mini visp på jobbet 🙂

 16. Hej,

  Du verkar ju berest och känner en hel del amerikaner ;). Jag ska åka till USA i vår och vill lära mig litegrann om vad för något jag ska undvika när jag läser innehållsförteckningen på livsmedel? Vet du om det rätt och slätt står ”sugar”, ”wheat”, ”fructose”, ”dextrose”, ”soy” mm? Eller har de hemliga beteckningar over there som man inte känner igen?

  Vad för typ av smör ska man köpa? Tips på bra kokosfett? 🙂

  Tack!

  • Det är ungefär som att läsa på förpackningarna här hemma.
   Skillnaden är att allt står i ”per serving” som sen också står nämnt hur mycket en ”serving” förväntas vara.
   Är man petig då får man i huvudet räkna om till 100g för att kunna jämföra med vad man är van vid hemma.
   Stor skillnad är kolhydrater för de räknar med fibrer i totalen och anger sen net carbs som är vad vi normalt använder.

   Läs så att du får smör gjort på grädde och salt (det finns massor av blandningar). Kokosfett vet jag faktiskt inte. Vi har inte köpt det.

 17. Pingback: LCHF-kaffe i Aftonbladet | Vägen till 65

 18. Hej där.

  Jag har käkat LCHF i över 8 år nu (det började som atkins) och jag minns dig från Kolhydrater i fokus. Hängde där mycket för många år sedan :O)
  Jag dricker den gamla vanliga äggmjölken jag, fast på kaffe.
  Den är ju väldigt lik din LCHFkaffe… fast med ägg.
  2 dl kaffe, 25g smör, 25g kokosfett och 3 äggulor+kanel och lite mald kardemumma.
  Mumsigt och mättande till frukost.

  men till min fråga, för jag antar att du känner till äggmjölken då den var flitigt förekommande på KIF, är det bättre att köra utan äggen? Om det är viktminskning man vill uppnå…

  • Hej och välkommen hit,
   Syftet med den nya drycken är att minska protein och öka fett.
   Ägg innehåller protein och faktiskt även kolhydrater om man skall vara kinkig.

 19. Pingback: Ellos har Magic Bullet | Vägen till 65

Kommentarer inaktiverade.