Lever endast idag

Det finns en bild på Kostdoktorn som jag gillar. Den är så övertydlig angående var den nyttiga maten finns. Förr i tiden, innan nutidens vällevnadsvanor (och sjukdomar)infördes, var det självklart att man tog reda på hela djuret, ingenting fick gå förlorat och därför fick man också i sig dessa nyttigheter. Jag har växt upp i ett hem på 50-60-talet där lever förekom som något självklart i husmanskosten, det var inget vi barn hade mer synpunkter på än annan mat. Jag har regelbundet erbjudits lever i skolmatsalen, något som vi barn väldigt självklart försökte tacka nej till eftersom tillagningssättet inte gjorde levern rättvisa. I modern tid är det väl möjligen leverpastej och olika former av patéer som fortfarande anses rumsrent på matborden?

Gillar ni lever?

Äter ni lever? I så fall vilken lever? Har ni några favoritleverrecept?
Om inte vill jag gärna veta varför.
Jag både tillagar och äter lever och kan dela både tips och erfarenheter.
På Kolhydrater iFokus har jag under åren lärt många att äta lever.

(Klicka på bilden så blir den större och lättare att läsa)

20120915-104220.jpg

43 svar på ”Lever endast idag

 1. Jag har alltid gillat lever men det var längesedan jag tillagat det! Det fanns förut leverfärs i butikerna, som var fryst i ”korvform”. Den var väldigt god och kryddig. Bara att skiva upp och steka, innan upptining), stekt lök till och teda av i pannan med grädde. Så gott!
  Kycklinglever tror jag inte att jag använt. Ännu.
  Som barn fick jag leverstuvning och stuvningar har jag alltid varit förtjust i. (Mjölet?)

  • Härligt Åse, då är vi två i denna kampanj.
   Den där färsen i korvform saknar vi, den använde vi mycket när barnen var små och det skulle vara enkelt. Vi får göra en samlad insats för att återinföra lever som en självklarhet. Kycklinglever är underbart gott, vi åt det häromdagen (inspirerad av Tommy ”tappar” Runesson) och det är därför jag kom på att skriva om det.

  • Mina föräldrar serverade ofta leverbiffar från den när jag var liten och det tyckte jag om, tror inte jag fick lever i någon annan form.

   När jag började med lchf för ganska många år sedan nu läste jag tipsen och innehållen på kycklinglever och det inköptes och tillagades (för säkerhetsskull av mamma så jag inte skulle klanta till det :P) – men nej, det gick inte ner var väldigt äckligt och kunde inte med den lite skumma ”mjöliga” konsistensen.

   Det blir skivbar köpe leverpastej någon gång då och då, men ingen annan hur mycket jag än skulle vilja.

 2. Härligt Åse, då är vi två i denna kampanj.
  Den där färsen i korvform saknar vi, den använde vi mycket när barnen var små och det skulle vara enkelt. Vi får göra en samlad insats för att återinföra lever som en självklarhet. Kycklinglever är underbart gott, vi åt det häromdagen (inspirerad av Tommy ”tappar” Runesson) och det är därför jag kom på att skriva om det.

 3. Jag gillar också lever. Din kycklinglever pastej har jag gjort i många år, så enkelt. Kalvlever Angles ska vi inte glömma heller.

 4. Nej, tyvärr. Jag klarar inte av lever. Troligen på grund av matbespisningens stinkande leverstuvning. Gränsen går vid butikens ”ugnsbakade” leverpastej, men hemmagjord likadan smakar alldeles för mycket lever för att jag ska klara av att äta den!
  Inser att jag verkligen borde testa kycklinglever, och särskilt när någon kunnig människa har tillagat den – men det får väl bli ett projekt för framtiden.

 5. Jag gillade lever som barn. Även den vi fick i skolan faktiskt. Mamma lagade ofta lever.
  Sedan blev det inte att jag åt det.
  För cirka tio år sedan bjöd min mamma på lever när jag var där på besök. Men det vände sig i munnen på mig. Gick inte att få ned det.
  Men kycklinglever med vitlök och creme fraîche tycker jag om. Dock lagar jag det sällan eftersom familjen inte gillar det. Kan vara dags att ta upp den rätten igen.
  Tack för påminnelsen!

 6. Jag och min man gillar lever. Hur tillreder jag den då, jo jag skär den i knappt centimeter tjocka skivor (ungnötslever ska det förtås vara). Kryddar med lite salt och vitpeppar. Steker den lätt i smör på båda sidor. Sen lägger jag upp den på ett fat och sen steker jag en stor hackad gul lök i skivor i rikligt med smör. Sen lägger jag i en halv kycklingbuljongtärning (dvs den buljongen Bong säljer som inte har några tillsatser) och en dl vatten och 1,5 dl grädde. När det har kokt ihop ett tag så lägger jag i leverskivorna och låter dem koka med ett tag kanske en 5-10 min max. Sen serverar jag detta med exempelvis kokt blomkål eller kokt brysselkål Jättegott.

 7. Joodå vi har alltid ätit lever i familjen, numera är vi ju oftast bara två och då passar den djupfrysta kycklinglevern bra. Ungnötslever tas hem på beställning i min affär.

 8. Avskydde lever när jag var liten…

  Nu äter jag Nötlever minst en gång i veckan, stekt i grillpanna,med stor sallad och Keso(!) till. Keson neutraliserar den något ”pikanta” smaken.

  Underskattad , billig(ca 50 kr/kg) näringsrik (protein å vitaminer) mat!

 9. Har också varit skrämd av skolans lever, men har återtaget kommandot.
  = Kycklinglever enligt Margareta med ett tillägg i receptet av ansjovis.
  Detta är också barnbarnens favorit när de kommer.

 10. Jag älskade skolans levergryta och leverbiffar. Det var på 70-talet och mattanterna Sonja och Märta lagade maten själva – all mat var fantastiskt god! Till och med pölsan! Sonja och Märta – ni var fantastiska!!!

 11. När jag var liten serverades inälvsmat emellanåt. Jag har alltid gillat det – leverbiffarna i skolan var ju jättegoda. Mammas njurstuvning kan jag fortfarande känna smaken av! Underbart gott!

  Nuförtiden blir det alltför långt mellan gångerna – men vi hade faktiskt levergryta till middag i veckan som gick. Min man fick lära sig detta recept i skolköket i början på sjuttiotalet. Man skär levern, champinjoner och purjolök i bitar och bryner. Sedan på med vätska (vatten & grädde). Låt pluttra minst en timme. I med hackad tomat och en burk ärter/morötter. Njut sedan tillsammans med smörstekt blomkål.

 12. Har också alltid gillat lever, även skolans. Numera blir det mest kycklinglever i omgångar med vitlök, grädde och lite rårörda lingon(ICA´s ej egenplockade och med socker, skäms…). Den frysta korven med leverfärs har jag vid flera tillfällen hittat här i Karlstad men den innehåller en hel del tveksamheter så den har jag slutat leta efter. Smakar heller inte som mammas leverbiffar eftersom hon malde levern själv. En klar favorit som liten var ”korvkaka” som gjordes på lever,kryddor, ris och russin.

 13. Jag är inte speciellt förtjust i lever, men jag steker ibland en sats kycklinglever och fryser ner. Sedan äter jag några bitar när jag kommer ihåg och behöver ett mellanmål eller en kvällsbit. Jag äter dem som vitaminpiller. Det smakar minst när jag äter dem så där halvfrusna…

 14. nix, har försökt ett antal ggr just för att det e nyttigt.
  avskydde det som barn, avskyr det fortfarande.
  de e något med koncistensen som gör det så hemskt för mej.
  däremot hemlagad kycklinglevermousse, att användas som leverpastej det smakar gott. så de e inte smaken utan koncistensen , tyvärr .

 15. Ungnötslever från gårdsbutik, tärningar stekts ihop med lök och bacon. Häll i grädde krydda med peppar och låt puttra en bra stund.
  Mmm såå gott ihop med kokt blomkål. 🙂

 16. Älskar lever! Åt det senast för någon vecka sen (kycklinglever i gräddig sås). Men jag får passa på när jag är ensam hemma, resten av familjen är inte så förtjusta.

  Jag tyckte jättemycket om leverstuvningen vi fick i skolan på 70-talet. Likaså leverbiffarna som serverades hemma.

 17. Just det diagram du har här ovan var det som fick mig att börja äta lever. Dessutom var det din kycklingleverpastej jag provade först av allt. Jag har bara köpt kycklinglever än, vet inte ens var jag hittar kalvlever? Ligger inte i köttdisken i min mataffär. Blandar lever i nötfärs för att få i barnen, de är inte så förtjusta i leversmaken.

 18. När jag var liten åt jag bara sås och potatis när det serverades lever – mamma doppade leverbitarna i mjöl och stekte, och hade sedan vatten i stekpannan; det blev lagom tjockt. God sås, men det funkar tyvärr inte nu (jag har inte testat med andra sorters mjöl). I skolan var det korv i levergrytan; bitar av vanlig wienerkorv el dyl. Riktigt äckligt; jag tog bara ris och salladen (riven vitkål med lingonsylt, namnam).
  Som vuxen äter jag gärna lever. Delar i bitar, steker, kanske lite bacon eller sidfläsk om jag har hemma, lite lök. Häller på generöst med grädde, lite vinäger i och kanske en skvätt fond, och kryddar med salvia, och salt och peppar förstås. Fast just nu försöker jag dra ner på grädden, så jag får äta det utan. Har inte riktigt kommit på något bra recept utan grädde.

 19. Hej jag tycker mycke om lever gör egen levekorv till jul med mitt barnbarn hon älska farmor korv när hon blir stor ska hon göra själv. Varhitta jag recept på kycklinglever med ansjovis som Margareta skrivet . Läser din blogg var dag . Kram YH

 20. Lever är både gott och nyttigt, gillar lammlever bäst. Kyckling och kalv går också fint. Har en del recept på gamla bloggen, även i min förra och kommande kokbok finns det med leverrecept 🙂

 21. Min saliga mormors hemlagade lever gillade jag och även ”Hackkorv” värmländsk specialitet på diverse ”offal”, men nu var det länge sen. Ska passa på att leta lever efter när jag handlar nästa gång.

 22. Äter gärna lever. När jag kommer ihåg. Det är inte ofta den syns i affären. Måste antagligen beställas.
  Vanligtvis fryser jag den i lagom skivor som jag sedan tar fram och steker i smör. Salt peppar och en smörklick. Snabbmat. Smarrigt.

 23. Bra idé att frysa in i skivor! Det ska jag härma så snart tillfälle givs.
  Gillar lever och har vuxit upp med olika klassiska leverrätter (leverlåda är ju en av Finlands nationalrätter. Lever i malda leverbiffar, där det rördes ner rå potatis, rå lök och något ägg, kryddades med vitpeppar och salt, var favoriten, stekta i smör. När vi skrev studentskrivningarna (även det i Finland, som jag kommer ifrån, fast jag bor i Sverige sedan 1977) hade jag och en väninna sådana leverbiffar som matsäck under de dagslånga skrivningarna. Lika goda kalla som varma.

  Blodplättar på rågmjöl, blod och ägg, förekom också en hel del. Sedan jag började med LCHF (feb 2008) gör jag ofta ”leverplättar” genom att mixa kyckling- eller ungsnötslever och blanda i rejält med ägg, lite riven rödlök och en aningsaning fiberhusk (ibland). Äter plättarna med några frysta lingon, ibland små tärningar av stekt sidfläsk (rått och osaltat/orimmat som jag kryddar med salt och rosmarin) eller fint rökt sidfläsk och någon form av blomkål eller rättika.

  Kalvlever stekt i skivor med rökt sidfläsk och lite lök och äten med kapris och några lingon till, är en snabb och fin ensamlunch/vuxenlunch och eftersom kalvlever ofta säljs i stora bitar blir det lever över och då gör jag ibland någon form av pastej/paté på den – med ditt ursprungliga leverpastejrecept från KiF, som grund.

  Mina barn har ätit lever som mindre men min dotter vägrar sedan flera år att äta ”ett reningsorgan” (suck) och hennes lillebror har tagit efter. Så ledsamt. Jag har inte gett upp hoppet om att jag ska kunna matcha den köpta leverpastejen – som de äter (rätt märkligt) – med hemlagad pastej/paté, som de gillar lika mycket som jag gör.

  En annan inälvsrätt som jag aldrig glömmer (men aldrig lärt mig laga eller ätit någon annanstans) är kalvbräss – sådan jag åt den på Chartier i Paris som ung. Kanske läge att göra slag i saken och lära sig det också! Har du eller någon annan tips på ett bra recept (antar att man måste till hallarna för att få köpa kalvbräss eller beställa).

 24. Mmm vad gott! Jag älskar levergryta med lever och stekfläsk eller rimmat fläsk, eller som i England med bacon i. Jag saknar också leverbiffen i korvform.
  Nu måste jag till affären och köpa lever!

 25. Jag provade nyligen lever efter att ha läst om det på något lchf-forum, troligtvis KiF (kanske det var du som tipsade!). Var förvånande nog jättegott (vilket jag inte förväntade mig)! Ska försöka äta det minst en gg/vecka fr. nu.

 26. Tänk att ditt detta inlägg kom just nu. Dvs några dagar sedan. Jag gillar inte lever, inte konsistensen och inte smaken, att det skulle handa om inälvsmat har jag aldrig funderat på.
  Min man älskade lever. Ibland när vi grillade hade jag en fin skiva karre och han en lika fin skiva lever.
  På det palliativa vårdhemmet han var sina sista dagar hade man en egen kock! Men ändå ville han inte alltid äta utan mojsade runt med maten för att det skulle se ut som om han åt. Jag köpte då ett kilo jättefin kalvlever och stekte i småbitar, kryddade med salt och peppar och vräkte på med grädde som fick koka ihop till en gräddsås. Inget mer, inget mjöl eller nåt. Fem måltidslådor som han blev glad åt.
  Så det blev de sista måltiderna jag lagade till honom. Det känns väldigt bra att jag fick göra det.

 27. Pingback: Pizza, spel och veckorapport… |

 28. Jag har alltid tyckt om lever och extra mycket gillar jag kycklinglever stekt i smör med mycket lök (kanske för mycket), salt och svartpeppar och ev lite hackad persilja. Korvkaka är ett måste på julbordet.

  Vad gäller bilden från Kostdoktorn så har jag använt den många gånger när jag har varit tvungen att förklara att jag nog kommer att klara mig, även om jag inte äter frukt, ”som ju är så fullt av diverse livsnödvändiga vitaminer och mineraler” 🙂

Kommentarer inaktiverade.