Lever endast idag

Det finns en bild på Kostdoktorn som jag gillar. Den är så övertydlig angående var den nyttiga maten finns. Förr i tiden, innan nutidens vällevnadsvanor (och sjukdomar)infördes, var det självklart att man tog reda på hela djuret, ingenting fick gå förlorat och därför fick man också i sig dessa nyttigheter. Jag har växt upp i ett hem på 50-60-talet där lever förekom som något självklart i husmanskosten, det var inget vi barn hade mer synpunkter på än annan mat. Jag har regelbundet erbjudits lever i skolmatsalen, något som vi barn väldigt självklart försökte tacka nej till eftersom tillagningssättet inte gjorde levern rättvisa. I modern tid är det väl möjligen leverpastej och olika former av patéer som fortfarande anses rumsrent på matborden?

Gillar ni lever?

Äter ni lever? I så fall vilken lever? Har ni några favoritleverrecept?
Om inte vill jag gärna veta varför.
Jag både tillagar och äter lever och kan dela både tips och erfarenheter.
På Kolhydrater iFokus har jag under åren lärt många att äta lever.

(Klicka på bilden så blir den större och lättare att läsa)

20120915-104220.jpg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

43 svar på ”Lever endast idag

 1. Jag har alltid tyckt om lever och extra mycket gillar jag kycklinglever stekt i smör med mycket lök (kanske för mycket), salt och svartpeppar och ev lite hackad persilja. Korvkaka är ett måste på julbordet.

  Vad gäller bilden från Kostdoktorn så har jag använt den många gånger när jag har varit tvungen att förklara att jag nog kommer att klara mig, även om jag inte äter frukt, ”som ju är så fullt av diverse livsnödvändiga vitaminer och mineraler” 🙂

 2. Pingback: Pizza, spel och veckorapport… |

 3. Tänk att ditt detta inlägg kom just nu. Dvs några dagar sedan. Jag gillar inte lever, inte konsistensen och inte smaken, att det skulle handa om inälvsmat har jag aldrig funderat på.
  Min man älskade lever. Ibland när vi grillade hade jag en fin skiva karre och han en lika fin skiva lever.
  På det palliativa vårdhemmet han var sina sista dagar hade man en egen kock! Men ändå ville han inte alltid äta utan mojsade runt med maten för att det skulle se ut som om han åt. Jag köpte då ett kilo jättefin kalvlever och stekte i småbitar, kryddade med salt och peppar och vräkte på med grädde som fick koka ihop till en gräddsås. Inget mer, inget mjöl eller nåt. Fem måltidslådor som han blev glad åt.
  Så det blev de sista måltiderna jag lagade till honom. Det känns väldigt bra att jag fick göra det.

 4. Jag provade nyligen lever efter att ha läst om det på något lchf-forum, troligtvis KiF (kanske det var du som tipsade!). Var förvånande nog jättegott (vilket jag inte förväntade mig)! Ska försöka äta det minst en gg/vecka fr. nu.

 5. Mmm vad gott! Jag älskar levergryta med lever och stekfläsk eller rimmat fläsk, eller som i England med bacon i. Jag saknar också leverbiffen i korvform.
  Nu måste jag till affären och köpa lever!

 6. Bra idé att frysa in i skivor! Det ska jag härma så snart tillfälle givs.
  Gillar lever och har vuxit upp med olika klassiska leverrätter (leverlåda är ju en av Finlands nationalrätter. Lever i malda leverbiffar, där det rördes ner rå potatis, rå lök och något ägg, kryddades med vitpeppar och salt, var favoriten, stekta i smör. När vi skrev studentskrivningarna (även det i Finland, som jag kommer ifrån, fast jag bor i Sverige sedan 1977) hade jag och en väninna sådana leverbiffar som matsäck under de dagslånga skrivningarna. Lika goda kalla som varma.

  Blodplättar på rågmjöl, blod och ägg, förekom också en hel del. Sedan jag började med LCHF (feb 2008) gör jag ofta ”leverplättar” genom att mixa kyckling- eller ungsnötslever och blanda i rejält med ägg, lite riven rödlök och en aningsaning fiberhusk (ibland). Äter plättarna med några frysta lingon, ibland små tärningar av stekt sidfläsk (rått och osaltat/orimmat som jag kryddar med salt och rosmarin) eller fint rökt sidfläsk och någon form av blomkål eller rättika.

  Kalvlever stekt i skivor med rökt sidfläsk och lite lök och äten med kapris och några lingon till, är en snabb och fin ensamlunch/vuxenlunch och eftersom kalvlever ofta säljs i stora bitar blir det lever över och då gör jag ibland någon form av pastej/paté på den – med ditt ursprungliga leverpastejrecept från KiF, som grund.

  Mina barn har ätit lever som mindre men min dotter vägrar sedan flera år att äta ”ett reningsorgan” (suck) och hennes lillebror har tagit efter. Så ledsamt. Jag har inte gett upp hoppet om att jag ska kunna matcha den köpta leverpastejen – som de äter (rätt märkligt) – med hemlagad pastej/paté, som de gillar lika mycket som jag gör.

  En annan inälvsrätt som jag aldrig glömmer (men aldrig lärt mig laga eller ätit någon annanstans) är kalvbräss – sådan jag åt den på Chartier i Paris som ung. Kanske läge att göra slag i saken och lära sig det också! Har du eller någon annan tips på ett bra recept (antar att man måste till hallarna för att få köpa kalvbräss eller beställa).

 7. Äter gärna lever. När jag kommer ihåg. Det är inte ofta den syns i affären. Måste antagligen beställas.
  Vanligtvis fryser jag den i lagom skivor som jag sedan tar fram och steker i smör. Salt peppar och en smörklick. Snabbmat. Smarrigt.

 8. Min saliga mormors hemlagade lever gillade jag och även ”Hackkorv” värmländsk specialitet på diverse ”offal”, men nu var det länge sen. Ska passa på att leta lever efter när jag handlar nästa gång.

 9. Lever är både gott och nyttigt, gillar lammlever bäst. Kyckling och kalv går också fint. Har en del recept på gamla bloggen, även i min förra och kommande kokbok finns det med leverrecept 🙂

Kommentarer inaktiverade.