Redaktionsmöte

När ett nummer av LCHF-magasinet gått iväg till tryck samlas redaktionen för att påbörja planeringen av nästa nummer. Vi har alltid många idéer, lätta eller svåra att realisera.

Vi önskar även en dialog med våra läsare så skriv gärna önskemål om artiklar eller om ni vill dela ut ris eller ros till info@lchfmagasinet.se. Du som själv har en artikeidé får mer än gärna höra av dig, vi har plats för fler skribenter i tidningen.

Redaktör Bo Zackrisson och chefredaktör Sten Sture Skaldeman hemma i mitt kök.

Självklart får ni gärna skriva kommentarer här i tråden också – jag antar att redaktörerna är här och tjuvläser, om inte annat får jag tipsa dem om det.

Vad som blev av köttet i förra inlägget? Det var märgpipa jag hittade i frysen och det är ett utmärkt kokkött. Jag skar det i småbitar och la ner i en gryta tillsammans med ett par rättika, morötter, purjolök och gul lök. Jag kryddade med salt, lagerblad, peppar av alla sorter och tillsatte lite kokosolja i kokvattnet. Köttsoppan fick sen puttra några timmar medan vi satt och sammanträdde vid köksbordet.

Det här blev en mager rätt för en LCHF:are så den serverades med en klick Smetana och valfri mängd smör som fick smälta ner i soppskålen. En liten rödbeta fick bidra med smak och färg. Sten Sture Skaldeman och Bosse Zackrisson tyckte soppan var god och att den stämde bra med dagens regntunga väder.

Mustig köttsoppa på märgpipa (nötkött)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Redaktionsmöte

  1. Hej,

    Det vore jätteintressant om ni skrev om (strikt) lchf och styrketräning; gärna även om hur man kan kombinera med ”periodisk fasta”, eller om man bör göra detta: för och nackdelar (rent biokemiskt, dvs hur kroppen reagerar och vad som är optimalt för hälsa och ett långt liv). Vore också väldigt intressant om ni tog in någon som kunde biokemin bakom vad som händer i kroppen vid lchf, och vid olika varianter av lchf (t.ex. strikt ketogen, i kombination med periodisk fasta, i kombination med styrketräning etc etc..).

    En annan, relaterad, aspekt som vore oerhört intressant vore att ta upp hur lchf kan (eller inte kan) kombineras med andra hälsofrämjande matvanor, kosttillskott och livsstilar. Det finns t.ex. en rörelse som anser att man ska äta ”basiskt” för att hålla ”ph-balans” i kroppen i schack, och utifrån detta perspektiv skulle inte lchf vara idealiskt eftersom det skulle bidra till att ”försura” kroppen (pga för mycket animalisk kost). Vore jätteintressant om ni kunde ta in en (eller helst flera) experter som skrev och debatterade mot varandra angående denna — och andra — hälsoteori(er). Överhuvudtaget vore det jätteintressant att ta in lite (lchf-vänliga) naturvetare/biokemiker som kunde förklara vad som faktiskt händer i kroppen etc vid olika förändringar/tillägg, eftersom det är något som är svårt att helt greppa om man inte själv har den bakgrunden.

    Övriga, relaterade, hälsofrågor ni kunde ta upp: Varför får många som går på lchf ”restless leg” eller lite kramper i benen, och vad kan man göra åt det, etc etc…

    En annan fråga som vore jätteintressant om ni skrev om är vad som händer i kroppen när man ligger precis under ”optimal ketosis”, vilket de flesta som äter liberal lchf borde göra. Innebär det att man då är i ett s.k. ”no man´s land” (som Attila nämnde i intervjun med Kostdoktorn nyligen), där kropp och hjärna fungerar sämre än på antingen high-carb eller strikt low-carb kost? Eller drabbar ”no man´s land” bara de som är ovana vid lchf (och vars kroppar kanske inte vant sig vid att lika smidigt kunna glida in och ut ur ketos över tid…)?

    Detta var några punkter som jag hemskt gärna hade velat läsa om i er tidning!

    Har bara hittat er tidning en gång ute i handeln, men det numret var jättebra!!

  2. Jag kan tipsa om Eva Renner. Hon har kunnat fasa ut Sköldkörtelmedicin efter att ha gått över till LCHF-liknande mat. Sofie Hexeberg skriver ju också om det i sin bok, att antikropparna minskar med LCHF och att patienterna kan sluta med medicin.

  3. Ooohhh nu börjar jag längta efter september numret som jag hoppas dyker upp här på andra sidan Nordsjön 🙂

  4. Det är väl det som är bra med hösten: grytor och tända ljus! Annars skulle det för mig lika gärna bara varit vår och sommar året om 😉
    Kul att sitta och spåna (ja just spåna kanske ni inte gör) nya inslag och idéer!
    Lite ”spåning” från mig:
    Antar att det blir en del om ketoner och LCHF kaffe i tidningen då det gett sådant hallå överallt!
    SSS kanske har testat olika alkoholsorters inverkan på ketoner och viktminskning?! ;P
    En artikel om den ”tydligen” så viktiga sömnen för att överhuduvudtaget uppnå viktminskning vore intressant. OCH hur man kan göra för att få en bättre sömn.
    Varför en del säger att man inte ska använda micron skulle också vara spännande att läsa.
    MCT olja gentemot ”vanlig” kokosolja.
    Olika sorters blodtester/hårtester. Är dom att lita på? Vad visar dom? Vad gör man med resultatet?
    Hur mkt påverkar olika mediciner kroppens förmåga till viktnedgång?

    • Ja, det vore jätteintressant att höra varför man inte ska använda micron! Jag tillagar ofta kött i den (på vanliga effekten, typ 700, alltså ej grill) när jag har bråttom. En färsk fläsk-kotlett tar tex endast 5 minuter + ingen disk..
      Försvinner alla näringsämnen etc, eller vari består kritiken?

  5. En liknande soppa brukar jag göra fastän då lägger jag i en hel lök, 1 paprika, 2 vitlöksklyftor och 2 msk tomatpuré. Grädde c:a 2 dl och vatten. Sen kryddar jag med salt, vitpeppar, paprika och spiskummin. Låter allt koka under c:a 2,5 timme så det blir riktigt mört och det är bra sting i den här rätten. Kokt blomkål passar bra till så här på hösten när blomkålen är billig och av bra kvalitet.

Kommentarer är stängda.