Blodsocker vs ketoner

Vi som mäter både fasteblodsocker och ketoner i blod och försöker utvärdera sambanden utan att ha en adekvat utbildning i ämnet kan bli minst sagt förvirrade. Det roliga är att hur jag än söker hittar jag inte någon som borde vara utbildad i ämnet som kan svara på mina frågor heller. Är sanningen att ingen vet hur det ligger till just för att det inte finns någon forskning på oss som lever i ständig ketos? Jag hade hoppats på svar hos forskarna Volek/Phinney men än har jag inte funnit något som jag kan ta till mig.

Jag trodde från början att lever man i ketos är det underförstått att man har låga blodsockervärden (eftersom höga ketonvärden kräver lågt kolhydratintag) och därmed mycket låg insulinbildning, som vi vet underlättar viktminskning. Alltså borde det räcka för oss som mäter ketoner i blod med avsikten att gå ned i vikt att ligga så stabilt som möjligt i den ”optimala ketonzonen” dvs mellan 1,5 mmol/l och 3,0 mmol/l.

Varför skall något vara enkelt? Kartan stämmer nämligen inte med verkligheten. Jag har vid två tillfällen de senaste två veckorna mätt 6,3 i fasteblodsocker och samtidigt 2,4 i ketoner.

6,3 i fasteblodsocker är över gränsen för pre-diabetes och har man det vid flera tillfällen är det nog för att dra igång en diabetessköterska som ger en massor av råd om tallriksmodell och annat nyttigt. Där har jag varit och jag tänker inte ta upp den diskussionen nu. Jag har av flera oberoende läkare fått höra att det är ingen fara med dessa värden så länge jag äter LCHF och jag tror dem. Jag har så många andra värden (TRIG, LDL, HDL mfl) som talar emot att jag är på väg in i någon metabol sjukdom.

Ändå undrar jag och fler med mig varför vi har högt fasteblodsocker trots att vi äter så lite kolhydrater. Just nu är jag nyfiken på hur lågt fasteblodsocker metabolt friska och smala har, för jag har hört siffror långt under 5 och till och med under 4. Om det nu är ett krav för viktminskning att vi också har lågt fasteblodsocker undrar jag hur vi får till det.

Jag har några funderingar kring det här själv men jag väljer att släppa frågan fri så får vi se om ni har några andra funderingar än vad jag har.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

57 svar på ”Blodsocker vs ketoner

 1. Snart en vecka i optimala zonen (blodketoner) och mörkaste färg på urinstickor varje morgon, men jag skulle inte lita på bara urinstickorna för optimal ketos.

 2. Hej Margareta, har suttit och läst om ketoner och mätning.

  Enligt Volek & Phinney mäter urin- och blodstickorna olika ketoner. Urinstickorna mäter acetoacetat medan blodstickorna mäter beta-hydroxismörsyra.

  Proportionerna av beta-hydroxismörsyra och acetoacetat förändras med tiden när man blir ”keto-adapted”:
  ”Beta-hydroxybutyrate and acetoacetate are made in the liver in about equal proportions, and both are initially promptly oxidized by muscle. But over a matter of weeks, the muscles stop using these ketones for fuel. Instead, muscle cells take up acetoacetate, reduce it to beta-hydroxybutyrate, and return it back into the circulation. Thus after a few weeks, the major form in the circulation is beta-hydroxybutryate, which also happens to be the ketone preferred by the brain cells (as an aside, the strips that test for ketones in the urine detect the presence of acetoacetate, not beta-hydroxybutyrate).”

  (Från The Art and Science of Low-Carbohydrate Living)

  Och från en webbsida (http://www.ketogenic-diet-resource.com/ketones.html):
  ”/…/after a few weeks of keto-adaptation, the muscles start converting the acetoacetate into β-hydroxybutyrate (BHB) and returning it to circulation, as the brain prefers to utilize BHB for fuel.

  So as time goes on, and the muscles convert more acetoacetate to BHB, the levels of β-hydroxybutyrate ketones increase, and the acetoacetate levels decrease.

  This is important to know because the Ketone stix you buy in the store only test for Acetoacetate, not β-hydroxybutyrate ketones.

  So the longer you are eating low carb, the less MEASURABLE ketone bodies will show up in your urine and on the Ketostix. In other words, it will seem like ketosis is slowing. However, at this point, your brain will be happily burning the β-hydroxybutyrate ketones for fuel, and as long as you stay under your carb sensitivity levels, you will be burning fat for fuel.”

  Så urinketoner behöver inte överensstämma med blodketoner, om jag har fattat det hela rätt. När man är ”keto-adapted” borde ketostixen bli mindre lila, men blodketonmätaren borde visa bättre värde.

  Kanske lite OT efter ditt inlägg ovan, men jag tyckte det var intressant…

  • Jo jag vet skillnaden. Mitt problem är att jag i flera år mätt i urin och aldrig haft något annat än lila. Skall börja kolla igen nu när jag varit i optimal zon ett tag.

 3. Ja dom babblar på rätt bra 😉

  Jo i slutänden kommer det ju faktiskt ner till att vill man gå ner i vikt så måste kalori-intaget vara mindre än vad du gör åt med. Det många luras av vid (svält) dieter är , oavsett om det är kalorirestriktion eller *bara * fettdieter, att en stor del av viktnedgången faktiskt är förlorad muskelmassa , i stället för fett, om man drar ner för mycket på proteinet. Vet att jag tjötar mycket om proteinet, men Phinney nämner det flera gånger själv, dra inte ner på proteinet, håll det konstant (tex 100 g / dag), sprid ut det över måltiderna, minst 30 g / huvudmåltid, och dra ner på fettintaget för att få ner totala dagliga kaloriintaget.
  Och kolhydraterna vet vi ju redan vad vi ska göra med 😉

Kommentarer inaktiverade.