Äntligen

banner

Hösten 2009 började Bo Zackrisson, Sten Sture Skaldeman och jag planera för utgivningen av LCHF-magasinet. Vi visste till en början inte om det fanns underlag för en papperstidning eftersom det fanns så mycket gratis information på nätet.

Under väldig tidspress skapade jag genom en mall jag hittade, skalet till den hemsida vi haft fram tills idag. Syftet var att innan en föreläsningsdag vi hade på Åsö gymnasium i oktober få fram ett anmälningsforumulär där deltagarna kunde anmäla sitt eventuella intresse för en tidning. Jag minns hur förvånad jag blev mitt under utvecklingen, när det började ramla in skarpa prenumeranter utan att vi lanserat vare sig idén eller hemsidesadressen någonstans. Det visade sig att Kostdoktorn snappat upp och skrivit om vår nya tidning på sin blogg och sen var trafiken i full gång och jag fick programmera databasen klart i skarpt läge. Särskilt minns jag med fasa några misslyckade e-postutskick som hann gå iväg till tusentals prenumeranter med helt fel innehåll, innan jag fick allt att fungera.

Jag är utbildad databasdesigner, men inte hemsidesmakare, så resultatet med själva skalet blev därefter, men nu 3½ år senare kan jag med stolthet säga att databasen som finns i botten hela tiden fungerat perfekt allt efter att årgångarna fyllts på. Det finns mycket rolig statistik att plocka fram tex var i Sverige våra läsare bor eller vilka länder som finns representerade.

Den yttre hemsidan har fått utstå mycket kritik, både från hemsidesmakare som mot betalning erbjudit sig att göra en ny och från andra som ansett att den hämmat vår tidnings utveckling. Jag har aldrig ansett något annat själv, men har inte haft tiden eller orken att göra något åt den. Jag har ett krävande jobb att sköta förutom LCHF-magasinet och att sköta administrationen av tidningen har känts mer nödvändigt än att lägga tid på kosmetika på hemsidan så länge den fyllt sin funktion dvs att samla in adresser till prenumeranter samt informera om när nästa tidning kommer i brevlådan.

De försök jag ändå gjort till ny hemsida (det har varit några under åren som vi aldrig lanserat) har alltid stupat på att de inte blivit klara eftersom konverteringen av databasen är ett både affärskänsligt och komplext jobb. Något jag som yrkesutövande IT-människa lärt mig är ”rör aldrig en vinnare”, därför har jag tvekat i att peta i det som fungerat så bra. Databasen sköter hela kedjan från anmäld prenumerant till tidningen i brevlådan, oavsett det är adressfil till tryckeriet eller manuella utskick av tidningar och tidningspaket som jag sköter från vår bostad. Databasen klarar även att särskilja dem som vill ha ett inbetalningskort i brevlådan, från dem som nöjer sig med automatisk information att använda vid internetbetalning. Den sköter sitt jobb perfekt helt enkelt.

Nåväl, till slut kommer man till vägs ände och det som hände var att jag i somras började blogga med WordPress och då föddes tanken att göra en ny hemsida i WordPress och ändå använda den gamla databasen i bakgrunden. Dessvärre var det inte så enkelt eftersom min databas och WordPress inte pratar samma språk… varför skall något vara enkelt?

Nu – sent omsider har jag i alla fall löst problemet. Jag använder WordPress (ni som följer min blogg kommer att känna igen er, för jag har gjort det enkelt för mig) för själva hemsidan och sen använder jag helt enkelt samma skal till prenumerationsrutinerna och

Voila

LCHF-magasinet har efter många år och lika många bedrövelser en ny hemsida som lanserats just idag. Den är förmodligen inte helt klar, det får väl växa fram som allt annat, men den fungerar och den har lite nya funktioner. Man kan tex hitta alla tidigare utgivna tidningar och klicka fram och läsa både ledaren och innehållsförteckningen.

http://www.lchfmagasinet.se är fortfarande vår officiella webadress och därifrån kan man klicka sig vidare till http://www.munsomedia.se som härbärgerar WordPress-sidan.

För länge sedan lovade vi att ”när nya hemsidan kommer” så lägger vi ut den populära grundskolan från årgång 2010. Klicka in er på Arkiv så hittar ni den att ladda ner som gratis pdf-filer.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”Äntligen

  1. Tack Margareta, för den finfina nya hemsidan! Och tack alla för rosorna till vårt kära LCHF-magasinet…
    Mvh
    Bo Zackrisson, redaktör, LCHF-magasinet

  2. Fin ny sajt! Ge inte efter för de där flashiga reklamarna som vill kränga konstiga hemsidor. Ta vara på er fina, enkla layout som är superbäst! 🙂

    • Tack Kattmoster! Sådana ord värmer mer än du anar. Jag har fått ta emot mycket spott och spe under åren för vår fula hemsida och det har känts lite tufft för mig eftersom funktion är viktigare än flash och flärd och min databas som finns dold under är ovärderlig i arbetet med tidningen. Kanske jag börjar dela lite anonym statistik framöver, det säger en hel del om LCHF-rörelsens framfart över Sverige.

Kommentarer inaktiverade.