Oväntad support

Idag besökte jag det lokala Apoteket för att köpa några ketonstickor. Mitt billigare lager från Tyskland (inköpt i höstas) tar slut i morgon bitti. Det var en kvinna i kassan jag inte mött tidigare. Ni som inte läst om hur det gick till när jag började köpa stickor kan ju göra det i det här blogginlägget om Att köpa ketonstickor. Det är lika knepigt fortfarande, jag får nästan gå med bakom disken och leta rätt på det jag skall ha, men de fanns i alla fall hemma.

Hon tyckte det var märkligt att jag skulle betala för det som klassas som hjälpmedel. Jag förklarade tålmodigt att diabetessköterskan betraktar mig som frisk numer och att jag inte behöver komma dit och således får jag inte heller något recept.

Oj, sa expediten, hur har du gjort då? hon nästan viskade fram orden. Jag äter LCHF viskade jag tillbaka, ungefär som man inte kan uttala de bokstäverna inne i läkemedlens högborg. Oh, så bra fortsatte hon, det tror jag verkligen på och det blir mer och mer vanligt, så himla bra gjort av dig och lycka till i fortsättningen!

Jag traskade ut glad i hågen och tänkte att något har i alla fall hänt under de här 7 åren jag stått i frontleden för LCHF. Jag sa ingenting om hur länge jag ätit LCHF (8 år) eller något annat om vad jag håller på med, det kändes riktigt bra att få vara lite privat.

Apoteket

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Oväntad support

 1. Slottsfrun; Jag läste om detta i DN imorse. Och jag undrar om det verkligen finns vetenskapliga underlag för detta påstående? Och hur är det med rött kött – har inte forskarna börjat ifrågasätta om det verkligen är så farligt som det påstås? Som vanligt blir man skeptisk till somliga studier – alldeles för snabba slutsatser dras ibland.

  • Dessa rapporter om att vi äter för mkt kött och miljöpåverkan. Konstigt att ingen reagerat över att vi blir fler och fler människor på jorden, det måste ju påverka miljön mkt, mkt mer än fler djur, djur använder inte allt detta som påverkar miljön som vi människor gör? Djur lufsar omkring, betar, kissar och bajsar – ekologisk rundgång!
   Tror att forskningsresultatet är beställt av livsmedelsindustrin som ser inkomsterna sjunka pga att vi konsumenter blir mer och mer kostmedvetna.

 2. Min man och jag upplevde något liknande, som Du gjorde på apoteket, när han för en tid sedan låg inne på det stora sjukhuset för en utredning som till slut resulterade i en pacemaker.

  Min man bad att få en kolhydratreducerad kost med utan rädsla för mättat fett. Personen som var ansvarig för matbeställningen på avdelningen var förstående och hon gjorde så gott hon kunde för att förklara för köket.
  Men för köket var det tydligen obegripligt eftersom det som serverades blev helt fel.
  När han till frukost bad att få två ägg med smör fick han ett ägg med margarin. Antagligen i ”omsorg” om hans kolesterolvärde.
  Men det gick bra ändå eftersom det rörde sig om en begränsad tid och min man hade naturligtvis med sig både smör, ost, ägg och kokosolja.

  Det spreds på avdelningen att min man åt LCHF- kost. En sjuksköterska visade ett diskret intresse och undrade om han hade någon information.
  Jag tog med mig en hög broschyrer både från Kostdoktorn och från dr Dahlqvist. Hon tog snabbt emot och smög undan dem.

  Att det låg en hjärtopererad medelålders man med en ordentlig metabol mage i sängen bredvid som ständigt hade en coca cola burk i handen var det ingen som reflekterade över.

  Jag har hört om liknade iakttagelser av sjukvårdspersonal . För egen del är de mycket intresserade men de drar inga slutsatser när det gäller deras patienter.

 3. Hörde på radion i morse att det är förslag på att höja koldioxidskatten för att få svensken att äta mindre kött!!?? *tar mig för pannan* Finns väl annat som vore bättre att höja skatten på! Socker? Spannmål? E-nr? För att nämna några förslag… Fast det är klart, då gynnar man ju hälsan, och det kan ju vara dumt, kanske… om man man är läkemedelstillverkare!

 4. Så sant! Idag frågar folk om jag går på LCHF el någon annan lågkolhydratkost när de ser mina matlådor samt ställer sina frågor nyfiket intresserat istället för fasanfullt äcklande. Inom sjukvården har det också uppstått ett bra klimat för Lågkolhydratskost frågor även hos en del dietister tycker jag. Det är överlag ett öppnare klimat! Tror att vi börjar bli lika vanliga som vegetarianer och diabetiker 😉

  • Visst är det kul Cina!

   Tänk när vi träffades för, hur många år sen är det nu?, när jag fick mothugg på Viktcoach för att jag inte åt spannmål trots att jag inte hade celiaki. Man MÅSTE äta kolhydrater… Inte blev det bättre när Viktcoach lades ner och vi fortsatte till Netdoktor. Där blav man lynchad och mer därtill. På Netdoktor (tror jag det var eller så var det så länge sen som Viktcoach) fanns en kvinna som heter Berit och hon bjöd i december 2004 in mig till Kolhydratikerlistan på Yahoo och där mötte jag Sten Sture Skaldeman och några inte lika kända namn till och på den vägen är det.

   • Ja skratt tänk vad du fick utstå, du har gjort ett kanonjobb, se vad som hänt i världen och framför allt med oss – Vi gömmer oss inte längre, äter vår mat som alla andra öppet och ogenerat! Svarar på frågor sakligt utan att försvara oss och jag tror att pga att vi nu är trygga i hur vi äter så är vi tryggare i vårt förhållningssätt även emot andra.

    Du fick dra ett hundhuvud med LCHF och du var stark som stod emot trycket av alla elaka tungor. Skratt! Kom i håg att jag tänkte ifrån början – Du måste ha en skruv lös men samtidigt så är jag tillräcklig nyfiken och uppfostrad för att lyssna utan att döma. Vilken tur att jag gjorde det!

    Jag kommer för alltid att vara dig evigt tacksam för inbjudan till kolhydratslistan och KIF, utan dig som fick igång mig så hade jag inte hittat mitt sätt och tappat mina i dag 70 kg. Det tog 10 år av slit men det var det värt och på vägen har jag fått så mkt kunskaper som jag i dag kan dela med mig.

    Skratt! Min viktresa är ju helt otrolig om man tänker efter speciellt för en ätmissbrukare som mig. Första 15 kg gick genom VV, ND, Viktcoach osv, ca 20 kg genom LCHF/LCNF med en massa misslyckande med upp och nedgångar på vägen, 32 kg med ISO dieten och Anna Ankas metod proteiner tillsammans med frukt/grönt 6 – 8 mål om dan med normalfett max 1600 kcal/dag och nu en bukplastik som tog de sista 3 kg. Totalt 70 kg sedan 2003. Helt otroligt för en sån som mig men det är ju helt sant, vågen stod på 158,6 kg då jag skrev in mig på VV 2003 och i dag väger jag runt 88-89 kg beroende på vad jag ätit.

    Tack Margareta för att du orkat med alla oss tvivlare och fortsatt att slåss för oss. Jag håller tummarna stenhårt för att du snart ska hitta din väg gm ätträsket och hitta den väg som känns rätt för dig. Kram

  • Jag har en kollega som lider av IBS (visst heter det så?!). Hon äter inte LCHF. Hon var på en vanlig hälsokontroll. Läkaren rekommenderade henne att äta laktos- och glutenfritt. De har (enligt läkaren) nu kommit fram till att magen mår bättre utan detta. Inte blir man ju speciellt förvånad, för åtminstone jag får ballongmage så fort jag numer får i mig gluten… Så varför vågar läkarkåren inte direkt rekommendera LCHF, utan istället laktos-och glutenfritt. Det lutar ju åt rätt håll. Men det förstås – herregud! man kan ju inte äta fett!!! Men snart så…

Kommentarer inaktiverade.