Majonnäs?

Jag brukar själv säga att man skall jaga elefanterna i ens liv och inte myggen, därför har jag inte varit så noga med vilken majonnäs jag ätit. Jag har valt efter ingredienser och fastnat för Findus vanliga för att jag tycker den är godast. Så länge jag ätit något matsked här och där (vi äter tex gärna ägghalvor med majonnäs och en räka eller nåt) har jag inte brytt mig så mycket om det.

Den här terminen (jag jobbar i en skola) så har jag av flera skäl bestämt mig för att aldrig, aldrig, aldrig sätta min fot i skolmatsalen. Det blir bara fel och då krävs det att jag har något väldigt enkelt med mig eftersom jag är dålig på planering och vi väldigt sällan får matrester som räcker till alla som vill ha matlåda. När mejerierna går bort för att jag vill testa det är det inte helt lätt att få till fetthalten i en kall anrättning så jag har börjat äta majonnäs i större mängder än tidigare. Idag rörde jag ihop en makrillburk med majonnäs – en kulinarisk läckerhet jag lovar! Jag spolar bort tomatsåsen direkt under vattenkranen innan jag fiskar upp makrillen och sen är det bara fram med majonnästuben/burken. Med den mängden majonnäs och om det blir en vana blev det plötsligt en elefant jag vill ha koll på. Om inte annat så omega-6-halten.

Att göra egen majonnäs kommer någon av er svara och det går ”fetbort” som våra ungdomar säger. Jag har helt enkelt inte tid med sådana finesser så länge jag dubbeljobbar som jag gör nu (hinner egentligen inte blogga heller, men det är ju så kul och jag får så bra råd och inspiration att det hjälper mig att fortsätta kampen).

När jag själv läser innehållet så ryggar jag lite, men sen blundar jag och äter i alla fall.

Vad säger ni?

Klassisk Majonnäs

Klassisk Majonnäs

Innehållsdeklaration

Rapsolja, vatten, äggula 4.5%, senapsfrö, ättika, socker, salt, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211), vegetabilisk olja och färgämne (betakaroten).

Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

50 svar på ”Majonnäs?

  1. Jag använder Rydbergs majjo när jag inte gör egen. Tycker den är godast. Innehåll: Veg.olja(raps, jag har mailat och frågat), vatten, äggula, senapsfrö, socker, salt, ättika och kryddor. Inga tillsatser. 1g kolhydrater. Finns i kyldisk.

  2. Jag kör med kylskåpskalla ingredienser: 2 dl olja, ett helt ägg,en tsk fransk senap, 1-2 msk pressad lime, salt, vitpeppar. Ingen vinäger. Tycker syran från limen blir mycket godare! Stavmixer i 10-20 sekunder så är det klart! Smaksätter ibland med andra kryddor, vitlök och chili är en favorit. Med dubbelt såmycket lime och dragon blir det en utmärkt bea! :-)(Originalet från Åse56 kilo)

  3. Jag såg någonstans att Kavli-Deli har en nyhet. På tuben står det,

    ÄKTA MAJONNÄS UTAN TILLSATSER. Någon som provat?

  4. Margareta, egengjord majonnäs tar hela 10 sekunder!!!
    Bulliga flaskan rapsolja 3,5 dl + en tsk dijonsenap + en msk vit vinäger + en skvätt citronjos + ett helt ägg.+ en nypa salt.
    Sätt handmixern i botten sätt igång den, för den långsamt uppåt och vips är majon färdig! Jag har gjort det på morgonen ibland!
    Låt ägget och dijonsenapen vara ute en timme (eller över natten) så allt är i rumstemperatur.

    Är lite tveksam till rapsoljan och har vant mig vid att byta ut en dl av oljan mot kallpressad olivolja men ärligt talat är den med bara raps godast……..

    Iallafall slipper jag alla tillsatser som burkarna innehåller!
    Hur enkelt som helst 🙂

    (jag gillar inte heller den ”vanliga!” på äggulor och ”mkt vispande”)
    Pröva!

  5. Jag tycker att Åse´s recept på 56kilo.se är det bästa och enklaste. Hon har alla ingredienser i kylskåpet. Sen är det bara att blanda 1 helt ägg, 2 tsk fransk senap, 1 msk citronsaft, salt och peppar efter smak i den höga burken till mixerstaven. Sätt i staven och kör igång i botten. Häll i 2 dl rapsolja (allt på en gång) och fortsätt mixa. Vippa lite upp och ner med mixerstaven. På slutet för jag mixerstaven upp och ner någon gång. Blir alltid bra.

  6. Angående Hellmans majo. Var det glasburk eller sprutflaska du prövade, Margareta? Sprutflaskan har sämre ingredienser (dålig olja, tror jag) och mer socker, Glasburken har minst kolhydrater med 1,5 procent, och för den som vill ha ”osöt” majo är den helt klart att föredra. Alla andra sorter smakar sötsliskigt när man jämför. Men det är en stor burk och enligt etiketten håller öppnad burk bara ca 2 veckor i kylen. Tror dock jag har ätit av min över tre veckor utan problem. Majodoppade selleristänger är vansinnigt gott. =)

  7. Funderar på att inte äta majonnäs och satsa på kokosolja, gheesmör och ister. Skippa olja helt. Men jag undrar när någon driftig ska satsa på frysta lchf-rätter? Det går ju utmärkt att inte ha skit i maten när man fryser den.

  8. Jag brukar använda Hellmans – den i burk. Om man tittar på innehållet i den i burk och den i klämflaska så är det inte samma innehåll. Mer ”konstigheter” i den i klämflaska.

  9. HELLMANS blir det alltid för mig också, smakar precis som en majonnäs ska göra (enligt mina smaklökar) och nästan lika god som hemmalagad! Den ska du absolut pröva om du inte gjort det! Tror inte det är några dåliga tillsatsämnen trots att den inte är ekologisk utan bara riktiga råvaror. Därav är den dyr men jag har hittat den till billigaste priset på Willys, så leta där 🙂

  10. Jag har också alltid tyckt att Findus var den bästa majonnäs och inte gillat Kavli så mycket, men jag vet inte om de ändrat i receptet eller vad, men nu tycker jag faktisk den är helt OK. Vi orkar inte med att göra själv, så vi köper vår majonnäs. Kavlis dillmajonäs är vi rent tokiga i – till typ sill och till ägg. Den vanliga till annat.

    • Har gjort egen majo, men så köpte ja en burk skulle ha till något så det blev Findus, men så tog ja den till mina stekta ägg på lunchen för att få upp fetthalten, Men min mage gillade inte den majon blev helkonstig i magen, så hoppade ja den och magen blev bra igen. Så för mig så får det bli egen majo utan tillsatser..

  11. Jag äter också mejerifritt sedan några månader tillbaka. Majonäs har ju nu blivit en stapelvara istället för grädde. Ibland gör jag min egen och ibland köper jag. Har ringt till Kavli och dom säger att det är kallpressad rapsolja i deras ekologiska majonäs, vilket ju är bättre än varmpressad/ raffinerad. Ska man göra på kokosolja vilket är bäst går det inte att ha den i kylskåp eftersom den stelnar.

  12. Vilken olja skall man ta till sin hemgjorda majonäs? Kallpressad raps eller olivolja blir inte god tycker jag. Jag har använt den raffinerade rapsoljan. Men hur nyttig är den egentligen? Majonäsen blir i alla fall jättegod. Den köpta lär väl också innehålla den raffinerade oljan.

  13. Jag har försökt göra egen majonäs, men den har inte smakat gott – kändes ”gammal olja”. Har någon ett bra och enkelt recept att bjuda på?

    • Det är väl min erfarenhet också från de få gånger jag försökt. Bearnaisesås har jag lyckats med men aldrig majonnäs.

      EFTERLYSNING!
      Bra majonnäsrecept, gärna något med kokosolja så att vi får testa det.

    • Använd en så smaklös rapsolja som möjligt. Jag brukar använda ZETAs billiga, bulliga flaska. Kanske inte den nyttigaste rapsoljan, men majonäsen blir jättegod. Låt flaskan stå framme när du handlat så är den rumstempererad. Vispa ihop 2 äggulor (direkt från kylskåpet), 1 msk fransk senap, 1 msk vitvinsvinäger, lite salt och vitpeppar. Mät upp 3 dl rapsolja i en tillbringare. Häll i oljan i en tunn stråle i äggblandningen samtidigt som du vispar. Blir majonäsen för tjock kan du tillsätta lite kallt vatten under vispning på slutet – då blir den så där vit, fin och fluffig! Använd vispen till mixerstaven och tillbringaren till mixerstaven så skvätter det inte. Det tar max 5 minuter allt som allt.

      Jag mår lite illa av köpt majonäs men den här kan jag äta hur mycket som helst av utan att känna något :). Bra eller dåligt?

      • Det dåliga är i så fall vad oljan har för fettkvalitet och om det är en mygga eller en elefant i din mathållning. Det låter som en elefant när du beskriver mängden, men gör du det sällan kan det bli en stor mygga istället.

        Jag vill veta om det går att göra samma majonnäs på kokosolja istället.

        • Jag kan inte tänka mig att rapsoljan i köpt majo är bättre än den smaklösa rapsoljan som finns att köpa i livsmedelsaffären. Om det blir en elefant eller ej beror väl på mängden man äter – den borde ju bli lika stor för dig oavsett om majon är köpt eller hemgjord.

          Jag har aldrig provat att göra den på kokosolja. Men jag tror definitivt att man ska välja den smaklösa varianten i så fall för att det ska bli gott. Oljan måste i så fall värmas lite så den blir flytande. Det som händer när den ska förvaras i kylskåp efter tillagning borde ju bli att den blir väldigt fast med tanke på hur kokosolja reagerar på kyla. Lite som ”ischolkadmajo” utan choklad då.

          • Om jag gör själv på rapsolja väljer jag den kallpressade ekologiska rapsoljan. Den finns här hemma de få gånger vi använder den (en riktig mygga och hyllvärmare, men till viss dressing fungerar inte olivolja). Min undran är därför kokosfett som ersättning.

            • Jag har inte hittat någon kallpressad utan smak. Alla kallpressade jag provat har en speciell smak som inte passar till majonäs. Vet du något märke som har smakfri kallpressad rapsolja?

      • Tidigare fanns Hellman’s bara i sojaolja variant. Numera finns den i båda (man måste kika på etiketten, står det ”vegetabilisk olja”) är det sojaoljan fortfarande tyvärr.
        Sen gillar många den då amerikansk majonnäs är mer syrlig och mindre söt än den svenska. Kan inte med den höga sötman i den svenska alls. Så naturligtvis gäller det omvända om man är van vid och gillar den svenska.

  14. Jag köper alltid Kavlis ekologiska majonnäs. Innehåll: Veg.olja (raps), äggula, vatten, vitvinvinäger, , socker, senap, salt (0,7%), stabiliseringsmedel (E412), vitpeppar,.

    Denna känns väldigt nära en hemgjord, tycker jag, även om jag då inte skulle ha socker i. Allt förutom saltet är ekologiskt.

    Även om du skriver att hemgjord majjo går ”fetbort” så vill jag bara säga att det går jättesnabbt med mixerstav och då behöver man inte heller temperera ingredienserna.

    • Sen jag läst alla kommentarer är jag övertygad om att jag skall testa att göra själv även om jag inte har tiden. Slipper man temperera så löser det ju det största problemet, nämligen planeringen. Skall jag göra något är det NU, när jag tar en paus från arbetet och vill göra något annat en stund. Skall jag då börja temperera är det liksom kört för den gången.

      • Hejja hejja, du kommer att lyckas och majonäs är det lättaste som finns att göra, en stavmixer el elvisp skyddar handleden ifrån utmattning. Kram

  15. Ingen köpt majonäs, bara hemmagjord och det tar bara ett par minuter att vispa ihop, billigare för plånboken och inga kemikalier. Kanske du skulle börja fråga dig – Vad är det i den köpta som jag får alla ursäkter för? Kram

  16. Tyvärr är det väl så att köpemajonnäs oavsett sort kommer ha omega 6 som sitt största hälsoproblem när det gäller de flesta sorterna. Se till att det åtminstone är rapsolja eller olivolja (ovanligt när det säljs här) och inte solros, majs eller sojaolja är ju ungefär så mycket man kan göra. Allt annat kommer ju vara i så väldigt små mängder i jämförelse så att det överskuggas.
    Som exempel ur den burken så per hundra gram majonnäs (rejäl mängd) har du alltså nästan 1 dl olja men inte ens 5 gram äggula och resten i fallande mängd, vi talar alltså om kanske ett halvt kryddmått som absolut mest (troligen mycket mindre) av sockret där på den där 100 grammen majonnäs. Hälsomässigt är du då redan uppe i på tok för mycket av sådan olja.

    Det är ju lite synd det här med majonnäsen och lchf, den passar ju faktiskt inte riktigt in i vad som annars sägs om fettkvalitét etc. Det är lätt att få för sig då att en pyttemängd margarin är totalkatastrof och gör något till ”icke-lchf”, men att majonnäs samtidigt skulle vara ett bra val och ”ju mer desto bättre” när sanningen är att de inte är så långt från varandra. Naturligtvis kan man göra egen på bättre val av olja (vet en del lyckats göra på kokosolja med bra resultat – och då blir det ju helt plötsligt väldigt bra val) men köpesorterna kommer aldrig bli ett nyttigt val. Men det hindrar ju inte att majonnäs kan vara gott och passa jättebra till saker och det är ju knappast inte akut giftigt (vilket ju inte heller margarin är).

    Var inte länge sedan jag läste från någon som satt i sig en mindre burk varje dag under en längre tid ur detta missförstånd.

    Kombinerar man det också vidare med stora mängder fläskkött och kyckling med skinn på ja då är det inte helt otroligt man kommit i än sämre läge gällande omega 6 än på ”normalkost”

    • Majonnäs på något annat än rapsolja skulle jag aldrig äta! Det är många LCHF-ledare som tycker rapsolja är ok i sin bästa form, men dessvärre är det väl inte den som blir majonnäs. Jag skall bestämt trots allt testa att göra egen på kokosfett!

      Tack för bra tips. Det borde bli bra hållbarhet!

      • Det är ju definitivt inte den som blir det, smaken funkar inte så bra (samma med olivolja).
        Fast tyvärr tror jag de lite glömt att uppdatera sig där och tänka vidare på det, tror det grundar sig från ”kvoten” omega 3 och omega 6, och då är rapsolja bra. Tyvärr har man då glömt att det är fel sort omega 3 och det inte längre stämmer med resonemanget.
        Tror att ”Kostdoktorn” backat lite där (kan inte svära på det dock) jämfört med när han skrev för länge sedan inlägget och tabellen med ”allergikvot”.

        (äter själv köpemajonnäs, Hellman’s – men håller nere mängden för det mesta)

  17. Jag har fått höra att Kavli majonäs ska vara ”bäst” så jag håller mig till den, men jag har inte koll på om det verkligen är så. Viktigt är ju också att den smakar bra. Hellmans tycker jag inte alls om

Kommentarer är stängda.