Ny teori

Vatten

En klok investering

När vi för snart ett år sedan bytte kyl och frys investerade vi i både ismaskin och kylskåpskallt vatten. Det har avsevärt ökat vattenkonsumptionen i vår familj. Man längtar efter ett glas vatten på ett helt annat sätt än medan vi hade det halvljumma från kranen.

Tack vare det enkla tipset här på bloggen för ett tag sen som handlade om vatten kom jag på följande teori:

Jag skippade mitt LCHF-kaffe under den helgen och drack vanligt svart kaffe, varför skall jag förklara senare (det är som vanligt ett test jag gör).

När jag dricker mitt feta LCHF-kaffe blir det oftast inte mer kaffe den dagen. Den stora koppen (2-3 dl) på morgonen gör mig helt nöjd när det gäller kaffeintag (ovanligt för att vara jag) och sen dricker jag istället vatten flera gånger om dagen för att jag helt enkelt blir törstig.

När jag inte dricker mitt feta kaffe, blir jag kaffesugen (törstig?) på vanligt sätt och då dricker jag flera koppar kaffe (och inget vatten) under dagen och därmed mindre ”rent vatten”.

Kan det vara så enkelt att jag fick halsbränna av den förändringen? Det skulle inte förvåna mig eftersom jag inte kommit på någon annan förändring just den här helgen.

Vi söker ofta behandling för våra krämpor istället för orsaken. Ibland verkar orsaken enklare än vi kunnat tänka oss.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

22 svar på ”Ny teori

 1. Vad spännande det du skriver om kaffet, för jag fick exakt samma tanke igår.
  När jag dricker MBC till frukost på jobbet så dricker jag mindre kaffe öht under dagen, blir liksom inte lika kaffesugen sen. Gör jag det inte kan jag gå och hämta ett antal bara under förmiddagen.
  Har inte druckit ngn MBC idag då jag var så fruktansvärt mätt i morse efter den sena (och feta) middagen i går
  Men är extremt kaffesugen nu känner jag =). Kanske dax gå ner i lunchrummet och mixa ihop en kopp fett kaffe

 2. En annan fördel med att dricka iskallt vatten är att det tvingar kroppen att förbränna kalorier för att värma upp den så att kroppstemperaturen förblir 37 grader. Detta är bakgrunden till varför s k kall termogenses fungerar som viktminskningsmetod. Drick kallt, duscha eller bada kallt, sänk rumstemperaturen något och klä dig inte för varmt.

   • Jag har hòrt denna teori pà mànga hàll, men fungerar den verkligen i praktiken? Tycker alltid att jag gàr ner i vikt om jag befinner mig i varmt klimat, och att de flesta i varmare lànder àr smalare (àven i vàsterlàndska sàdana).

 3. Hej Margareta. Nu har jag provat kaffet som alla pratar om. Sitter och känner mig behagligt mätt och varm. Återstår att se hur länge mättnaden sitter i. Tack måsta jag också säga till dig eftersom din blogg har försett mig med intressant läsning hela julen.
  Kram och gott nytt år.
  Gunilla Alenius

 4. Jag älskar mitt Magiska Kaffe ♥ har haft uppehåll nån vecka nu då jag började misstänka att jag inte tålde cocofettet. Jag sover dåligt om nätterna igen, men det är nog pg av klimakteriet. Så nu är jag igång med smarriga kaffet och ska strikta till Lchf så mkt jag kan. Jag har hållit på ganska ordentligt sedan 7 okt, men känner mig större, så en tur på vågen är det dags för och utröna vad som händer med min kropp. Den är inte så speciellt samarbetsvillig. Lika vrång som jag tror jag.

  Vatten brukar jag ha stående framme, jag kan inte dricka kallt vatten. Tycker hela jag kyls ner, hihi. Men det är ju bra om man hittar sin grej.

  Ha det gott o tack för att du bloggar för oss.
  Kram Luccy/Lotta F

   • Jag blir GALEN, vägde mig igår o har gått upp 5 kg sedan jag började med Lchf igen för snart 3 månader sedan. Gå upp var ju liksom värsta tänkbara senariot………………………………..

    • Har du koll på ketonerna och proteinmängderna?
     Jag trodde jag var i ketos fram till att jag började mäta.
     Jag åt ca dubbla mängden protein jag behövde innan jag fattade proportionerna.

     • Ketoner har jag ingen koll på alls. En vanlig dag så äter jag inte så mkt proteiner. Oftast startar jag med Lchf kaffe, 2-3 ägg m smör till lunch o sedan middag med en biff/kyckling o sallad o lite kryddsmör. Några koppar kaffe till med lite mjölk bara o 2-3 nävar nötter, oftast Paranötter.

      • Nötter kan jag inte äta alls, det går jag upp i vikt av oavsett sort eller mängd.
       Fettandelen måste jag totalt ha på ca 80% eller mer.
       Kolhydratmängden ca 15g om dagen
       Proteinmängd max 60g dvs 300g nötfärs om det är enda proteinkällan.

       Ketonerna visar om metabolismen är inställd på fettförbränning (LCHF är en ketogen kost).

      • Tack Margareta! Jag ska börja anteckna o väga vad jag äter. Ketonmätare har jag ingen, ännu i alla fall och jag ”stinker” inte som min väninna säger att hon gör. Jag tycker att det här är svårt, trots att det alltid står att det är så lätt med lchf. Börjar undra om jag läser allt som ursäkta, fan läser bibeln.

     • Jag väger ingen mat men har ganska bra koll ändå. Jag vet ju vad råvarorna väger när jag lagar maten och och hur stor andel (portion) som blir min beroende på hur många som äter.
      Helgmat är svårare eftersom det blir mer plock och då vet jag att det blir för mycket protein för min del.

      • Jag funderar på att bli medlem i nån lchf- grej, där det finns både matdagbok o support. Har du någon du kan rekommendera.

  • Om jag vore du, Lotta F, skulle jag helt utesluta nötterna och ersätta mjölken med en liten skvätt grädde i kaffet, eller – ännu hellre – ersätta mjölken med smör. Smörkaffe är gott! 🙂

   Jag vet att det finns de som rekommenderar nötter men enligt min erfarenhet ska man undvika nötter (och då särskilt paranötter som innehållet alltför mycket omega 6).

   • Jag ska ta bort mjölken absolut o nötterna åxå. Jag som köpt paranötter eftersom det är lägre kolhydrater än jordnötter. Men inser att jag måste strikta eller nått. Blir nötter tom imorgon sedan är det godnatt för dom. Smör är gott jag håller med ♥

 5. Vatten är ett livselixir som vi oftast glömmer bort och får man det tom kylskåpskallt så njuter man extra mkt. Vårt Samsung kylskåp har räddat mitt vattendrickande iaf, innan vi investerade i vårt kylskåp hade jag svårt för att få i mig rekommenderade dagsmängden. Tror att många kroppsliga obehag beror på vattenbrist 😉 egentligen.

 6. Trots att jag bara testat i fem veckor är jag benägen att hålla med dig. Jag har också druckit svart kaffe i några dagar, (får kaffe på säng) och blir mindre törstig (och hungrigare). Så det blir nog fettkaffe i morgon igen.

 7. God fortsättning! Intressant och tänkvärt att vi trolligen dricker för lite vatten, många vill hävda att vi bara ska dricka mot törst men jag tror kroppens behov av vatten är större. Skaffade en vattenreningskanna för att få bort smaken på vårt mindre välsmakande, vilken höjdare, kallt friskt vatten.

  • Jag är väldigt glad åt att alltid ha tillgång till friskt vatten, med eller utan is. Bubblorna bryr jag mig inte så mycket om, men det finns andra i familjen som uppskattar dem 🙂

Kommentarer inaktiverade.