Att läka en sliten kropp

Kattmoster skrev igår en kommentar som så väldigt bra sammanfattar precis vad jag tror om gårdagens blogginlägg om Paranötter, därför tar jag mig friheten att citera hela kommentaren:

Jag vill utfärda en allmän varning för just paranötter.

När jag, i augusti, återvände till jobbet efter tio veckors frånvaro ville jag försöka undvika att låta bli att ta med lunch. Jag arbetar 75 % men klarar inte att äta frukost så tidigt på morgonen att jag står mig tills jag kommer hem. Å andra sidan är det bökigt att ta med mat och det blir lätt att man får i sig för mycket om man äter tre gånger om dagen utan att egentligen vara hungrig. Istället tog jag med mig paranötter, som jag tycker är vansinnigt gott. Jag har en inflammatorisk sjukdom (psoriasisartrit) och efter några dagar kunde jag knappt gå. Allt eftersom veckan led, och jag knaprade på mina goda nötter, blev det bara värre och värre. På helgen började jag fundera över om jag ändrat något i min livsföring som kunde förklara mitt enorma skov i sjukdomen. Då slog mig tanken att det enda jag gjort annorlunda var att äta paranötter. Eftersom jag vet att omega 6, om än livsnödvändigt, är inflammationsdrivande slog jag upp hur mycket omega 6 paranötter innehåller. Jag fann att de innehåller extremt mycket omega 6. 238 gånger så mycket som omega 3. Efter att ha läst detta kastade jag alla återstående nötter och var, efter några nötlösa dagar, tillbaka på min vanliga sjukdomsnivå. Aldrig att jag äter skräpet igen.

Vad gäller andra nötter insåg jag att även de ligger för högt, åtminstone för den som redan har en inflammatorisk sjukdom (och övriga vill väl helst slippa få det). Som jag minns det nu skulle valnötter möjligen kunna passera.Så skulle jag ge något generellt råd till någon blir det: skippa nötter, oavsett hur goda de är.

Kattmoster

Så här tror jag det fungerar. Vi som redan har en utsliten kropp (min är 57 år gammal) och som kämpar för att få den att läka ihop hjälpligt måste vakta intaget av några fundementala saker, det räcker inte med ”spannmål” och de större kolhydratkällorna.

Omega-6 är inflammationsdrivande och finns rikligt i vegetabiliska fetter. Det lilla vi behöver får vi utan problem i oss. Sky omega-6 som pesten om du vill bli av med inflammationer i kroppen.

Fytinsyra hämmar upptag av mineraler och finns rikligt i spannmål och baljväxter som vi accepterat är för kolhydratrika för att ingå i vår kost. Nötter och frön innehåller stora mängder fytinsyra. Varför reagerar vi då inte lika negativt på att äta nötter och frön?

Min reaktion på gårdagens intag av 100g ekologiska paranötter (Risenta) är som följer:
Ketonerna sjönk från 1,4 till 0,9 och jag har en klump i magen.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

Ett svar på ”Att läka en sliten kropp

  1. Fytinsyra (eller IP6) förekommer mestadels i skalet på frön och nötter… i regel äter vi inte nötskal men för spannmål så följer ju skalet med.

    För övrigt binder IP6 i första hand till tungmetaller före nyttiga mineraler, så det lilla vi får i oss hjälper till att rensa kroppen från giftiga tungmetaller .. i första hand.

    ”IP6 cleanses heavy metalsIP6 attaches to heavy metals such as mercury, lead and cadmium, as well as loose iron, copper and calcium. [J Agriculture Food Chemistry 47: 4714-17, 999] IP6 is a selective chelator — it does not attach to potassium, sodium or magnesium, important electrolyte minerals required for heart rhythm. IP6 does not remove calcium from bones or iron from red blood cells. Once chelated (attached), these excess minerals are excreted via the urinary tract. [Crit Rev Food Sci Nutr. 35:495-508, 1995]”

Kommentarer är stängda.