Tomt i frysen

En gång om året dvs idag, åker vi till en gård och köper en halv ungnöt.
Det är nyslaktat gräsbeteskött som hängt en dryg vecka och som styckas idag och levereras direkt. Vi får datum ett par månader i förväg och klockslag dagen innan och då är det bara att infinna sig. Sen har vi att göra resten av dagen med paketering och annat. Då gäller det att ha plats i frysen och vi har för ändamålet en extra frys som står ute i ett förråd. Vi hade kvar kött från förra årets hämtning, så de senaste veckorna har vi festat på biff och filé flera gånger i veckan. Jag sparade ”de finaste bitarna” dvs de magraste, till sist och tänkte att vi skulle bjuda någon på dem :-).

Man betalar per kg slaktvikt dvs halva djurets vikt när det hänger och sen får man räkna bort det man själv rensar innan man vet kg-priset att jämföra med affärspris. Vi gör det inte för priset i första hand (även om det blir mycket billigare än affärskött) utan för att det är det bästa kött vi någonsin ätit.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Tomt i frysen

  1. Och jag föder upp mina egna ekologiska, gräsätande Angus, – så jag och mina vänner och bekanta har redan fyllt våra frysar! 🙂

  2. Jättehärligt, kommer själv ihåg när jag växte upp halva ungnöt och hela eller halva lamm. När jag blir bilburen igen, ska jag kolla runt där jag bor om jag kan hitta någon bra gård (dvs med bra förhållanden) som säljer direkt eller har gårdsbutik.

  3. Jag skall få hem min halva på torsdag, fick redan levern som jag skall frysa idag, Det blir också leverbiffar till middag. Jag hade också en del biff och file från förra hösten, nu är allt uppätet. Min leverantör har inte många djur, mest bara för att hålla markerna öppet och äter bara gräs eller höbalar så köttet är toppen.

  4. Vad härligt att ha tillgång till en sådan kontakt! Vi köpte för flera år sedan en halv ”nöt” men på slutet var vi väldigt missnöjda med både kvalitet och smak, så jag vet inte vad bonden gjorde. I alla fall blev det inget mer inköp därifrån (östergötland). Däremot inköpte vi en box för ändamålet så där skramlar nu årets Björnbärsskörd.

Kommentarer är stängda.