Weekendresa

I helgen har jag varit i Skåne med sonen och delar av hans team Ponnyexpressen. Vi har besökt en inspirationshelg för landslagskuskar anordnad av Ridsportsförbundet hemma hos fyrspannskusken Fredrik Persson på Stenshill i Flyinge. Vi körde ner i fredagskväll och kom hem sent söndagkväll så det blev verkligen en hel helg. Ni som vill veta mer om detta kan läsa teamets blogg.

Världsmästaren Boyd Exell kliar sig i huvudet när han skall hjälpa fyrspannskusken tillika helgens värd Fredrik Persson.

Den här typen av händelser är ganska vanligt förekommande i mitt liv. Det kan vara något som gäller hästar, utställningskatter eller något helt annat. Gemensamt är att det kräver en hel del planering om man vill följa sin matplan utan avvikelser. Extra svårt den här gången var att jag var lite ”låg” efter min resa till Kreta veckan innan och inte alls  återställd efter den svackan. Då är det lätt att ge upp helt och tycka att jaja, det ger sig, jag tar tag i det när jag kommer hem. Men si, så gör inte jag. Det är många år sen jag insåg att det bara är en finslipad attack från sockermonstret. Jag fortsätter som vanligt och gör så gott jag kan.

I packningen fanns som vanligt min lilla kylväska som reserv och i den hade jag kokosfett, smör, lattevispen, en brie ost och två avokado. På Dinners i Ödeshög åt jag fläskfilé med stekta grönsaker och hemma hos vår värd drack jag ett litet glas rödvin med olika sorters ost (i rimlig mängd).

Lördagfrukost fick jag äggröra med bacon hos värden (så tacksam för dettta! Han har bott hos oss några gånger och vet hur tokigt vi äter) och jag kompletterade med mitt kaffe. Förmiddagskaffet var kaffe & smörgås. Jag åt ost och gurka och sonen blev glad för brödet. Lunchen var korv och potatissallad och jag åt korven (okänt innehåll). Eftermiddagskaffet var kaffe och hembakt (otroligt frestande med äppelkaka, men jag njöt av doften). På kvällen drack vi återigen ett litet glas rödvin och åt kycklinggratäng och jag fick en egen med broccoli och utan ris (tack för detta igen!!!).

Söndagfrukost som ovan och även förmiddagsfikat. Till lunch gulaschsoppa där det var lätt att peta undan potatisen till sonen. Eftermiddagsfikat var marängtårta och kanelbullar och jag bara njöt av att se hur väl uppassade vi var av Fredrik Persson med familj. Tänk så glad sonen blev när han fick mitt fikabröd, det kan jag ju inte missunna honom. På hemresan stannade vi återigen på Dinners i Ödeshög (rekommenderar rent allmänt Dinners, de är lite dyrare men har alltid haft något åt mig). Den här gången åt jag entercote med hemlagad beairnässås, godkänd av sonen som är beaexpert.

Dinners i Ödeshög

Osten och avokadon i min kylväska fanns kvar när vi kom hem, jag behövde aldrig komplettera och summan av helgen rent matmässigt är att jag klarade mig alldeles utmärkt.

Vågen har varit snällare mot mig den här veckan och jag har börjat knapra på Kretaöverflödet, men det är en bit kvar.

Ketonvärdet är fortfarande lågt efter att ha nosat på optimala zonen en morgon. Det tar tid att komma tillbaka och även om jag inte gjort just den här resan med ketonmätare innan så vet jag sedan tidigare att större viktpucklar i pisten kan ta upp till tre veckor att få bort.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Weekendresa

  1. Hej,
    vet inte om du (eller nàgon annan insatt som làser hàr) kan svara pà detta, men jag provar i alla fall att fràga:
    Jag la fòr fòrsta gàngen nàgonsinn upp mitt matintag pà Minmat.net, som jag tipsats om, fòr att kolla protein/kolhydrater etc. Dock visas dàr àven kalorier, och det visade sig att jag fàr i mig nàrmare 3000 kalorier per dag! (Ar 169 cm.) Làter inte det lite mycket?! Visst, man kan àta lite mer med lchf, och jag àr just nu skrikt och i ketos, men àndà…? Brukar gà upp i vikt nàr hòsten kommer, sà kanske àr detta ett tecken? Vad tror du/ni? (Jàmfòr man med Tommytappar, som àr vuxen man, sà ligger han ju t.ex. pà 1500-1900 kcal per dag… (Dock var min fettprocent vàldigt bra: 90% fett 9%protein, 1%kolhydrat..)

      • Det blev ca 62 gram protein (dvs hòll ca 1 gr/kg), ca 5 gram kolhydrater och ca 300 gram(?) fett..

        (Osàker pà fettmànden, men det stod sàhàr:
        ”Fetter:
        Fett: 295,80 Kolesterol: 539,60
        E-mättade: 69,34 Mättade: 95,69
        F-mättade: 108,30” )

        • Om du för träning och annat skulle klara att minska proteinmängden skulle jag testa det. 1g per kg verkar vara en hög gräns för många kvinnor, men det har så klart med träningsdos att göra. Testa med samma %-fördelning men lite mindre protein är mitt förslag. Jimmy Moore nämner 85E% fett och 12E% protein, men att antalet gram protein är avgörande. Själv kan jag inte äta 1g protein per kg ”målvikt” (dvs BMI22), men jag tränar inte så värst mycket.

  2. Tack för alla kloka ord och råd. Mådde faktiskt mycket bättre idag när jag förstärkte morgonkaffet med en ”macka”. Hungrig först vid tolv, ska finslipa mängderna och testa.

  3. Hej har just hittat den här fantastiska sida, har hållit på med LCHF i ca tre år men det så att säga händer inget på vågen. Dock har alla mina mage problem försvunnit och det är jag ju så klart mycket glad över, men så är det de där kilona som jag gärna skulle vilja bli av med. Så härligt att hitta fler som kämpar på och som ger varandra mod att kämpa vidare, så lätt att ge upp när inget händer. Har börjat testa ”fett-kaffet” på morgonen, känns helt ok, men en liten undran hur mycket kan jag äta till eller ska jag inte äta något???
    Har provat utan tilltugg och efter två till tre timmar blir jag vrål-hungrig. Idag tog jag en liten LCHF macka med smör och fet ost på till, verkar det bra, ni som har lite erfarenhet??

    • Jag ersätter min KaffeLatte med MBC. Alltså. Jag äter frukost OXÅ <3
      Är en frukost människa och MBC, 2mosade ägg med Bregott, jodsalt, Dvitamin (1000Enheter/20kg) samt Omega-3 tabletter är min frukost.
      Frukosten äts vid 0530 och jag står mej (med vattentillskott) till 12-14-tiden.
      Att BARA dricka MBC till frukost passar (troligen) icke-frukost människor bäst…..eller lchf som kör "överkursen/expertvarianten" och FINSLIPAR kosten med gedigen kunskap (väga,mäta,kontrollera proteiner/kolhydrater/fett på individbasis ) i bakfickan.
      OBS. Mina personliga erfarenheter. Hoppas du blev klokare.

      • Så gjorde jag också från början eftersom jag är en intjatad (från viktväktartiden) frukostmänniska.
        Nu behöver jag inte längre frukosten, men äter den ändå de gånger jag verkligen har tid samt lugn och ro och inte behöver stressa. Dvs det blir mer brunch av den. Faran med det är att jag då måste minska ner antingen lunchen eller middagen för att det inte skall bli för mycket mat.

    • Välkommen hit Lena och roligt att höra att du trivs.
      Jag ändrade ingenting i mina frukostvanor när jag började med kaffet. Jag åt som vanligt tills den dag jag inte längre var sugen på frukost, då tillät jag mig avstå några gånger och sen tog det någon vecka innan jag insåg att jag inte längre behöver den vanliga frukosten om jag får mitt kaffe på morgonen. Det var alltså ingen ”bantningsmetod=försaka” från början.

    • Om du vill kan du pröva att sakta öka mängden av både smör och kokosolja och se om du står dig längre. Min daglig dos i kaffet är 50g smör + 40g kokosolja sen står jag mig i 6 timmar, senare är jag lunch och middag.

  4. Hej Margareta (och andra làsare),

    Jag undrar vad du/ni tycker om att tillsàtta gelatin (som bestàr av benmàrg med mkt viktiga aminosyror) till maten. Detta kan mòjligen vara den felande lànken till varfòr mànga ej gàr ner i vikt trots lchf, eller t.o.m. fakir (tror jag). Hàr kommer lite bakgrund:

    I dagens samhàlle àter vi bara vissa delar av djurens kòtt, framfòrallt muskeldelarna. Gelain innehàller aminosyror som vi missar om vi bara àter detta (t.ex. missar vi en massa viktiga grejer som finns i benmàrgen etc.). Missar vi dessa aminosyror kan det leda till bristsymptom och obalanser liknande de vid underproduktion av skòldkòrtelhormon, d.v.s. bl.a. làg àmnesomsàttning — med pàfòljande svàrighet att gà ner i vikt. Dessa problem tycks speciellt riskera att intràffa fòr de som nollar kolhydrater, eller àter mkt begrànsat med kolhydrater. Symptomen/obalanserna/bristerna kan alltsà avhjàlpas med gelatin (i kombination med det vanliga stora fettintaget och ordentligt med kalorier varje dag)!

    (Gelatin tycks dessutom ha en rad andra làkande och antiinflammatoriska effekter.)

    En làttfattlig bakgrund dàr detta med skòldkòrteln och gelatin (bl.a.) finns hàr:
    http://primalnorth.blogspot.ca/2012/10/the-thyroid-it-aint-carb-removal-letter.html

    En làngre artikel om vikten av gelatin, bl.a. mot symptom relaterade till (eller liknande) làngsam skòldkòrtel (och dàrmed làg àmnesomsàttning) finns hàr. (Denna skriven av en biolog och hormonforskare) :
    http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml

    Vore jàtteintressant att hòra din/er àsikt om detta! Kan gelatin vara den felande lànken fòr viktnedgàng och hàlsa hos lchf/fakir-are?

    • Jag kan inte mycket om detta, men jag har hört talas om det tidigare och tycker det är spännande. Vi köper nötkött en gång per år direkt från en gård och använder hela vår halva, dvs det blir mycket kokkött med ben. När jag tittar i frysen nu, med bara två månader kvar till nästa leverans, ser jag att det är de ”fina” bitarna som finns kvar. De sparar vi till bjudningar, medan vi själva med stor glädje äter det andra köttet som blir underbart gott vid rätt tillagning (=långkok).

  5. Härligt att läsa om hur du planerar för olika vardagliga händelser och hur du på väg framåt i din kamp. Om man ska ta till lite stora ord så vinns ett krig oftast med mindre välplanerade slag eller en elefant äts lättast bit för bit.

    • Så roligt att höra att du och därmed kanske någon fler tycker det. Jag var lite osäker på hur stort intresse det kunde vara eftersom det egentligen, men tänkte att det är ju det här livet jag lever och det bidrar till att det är svårt att få till en vardag med LCHF.
      Då kanske ni även får följa med en vecka till Globen och Stockholm International Horse Show i november 🙂

      • Absolut. Kämpandet i vardagen är det vi behöver inspiration för, med tips och idéer hur man kan lösa olika situationer.

Kommentarer är stängda.