Gryningsfenomenet

Var går gränsen för att förhöjt fasteblodsocker skall räknas in i gryningsfenomenet? Dvs att levern vid för lågt blodsocker under natten startar och producerar blodsocker?

Jag har ofta, vid strikt lågkolhydratkost, haft mellan 6,5-6,7 i fasteblodsocker och då uppfattat det som gryningsfenomenet. Igår hade jag 6.9 och idag ända uppe på 7,3, så höga värden har jag aldrig haft och det måste ju bero på något.

Jag drack fortfarande alkohol igår, men bara 25 cl vin till middag. Jag dricker normalt väldigt lite vin (12-15 cl någon dag i veckan), dvs inte ens ett fullt glas. Under USA-kryssningen i våras blev det något mer, men inte lika mycket som det blivit de här dagarna. Då hade jag ännu inte börjat mäta ketoner och blodsocker har jag bara mätt periodiskt och inte just då. Här har det blivit vin till både lunch och middag, upp till 3 fulla glas om dagen och därtill några små Raki. 🙂

För min del tror jag alkohol är svaret på mina märkliga värden. Det är betydligt större skillnad mot hemma än maten jag äter här under resan.

Vinet är gott och vi är lediga och har ingen bil jag måste köra. Vi får se hur jag gör resten av resan. Har inte bestämt mig ännu.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

21 svar på ”Gryningsfenomenet

 1. Har haft trevliga besökare hemma under helgen och det har blivit vin både i fredags och igår, kanske en 5-6 glas på kvällarna.
  Fredag 4.5
  Lördag 4.1
  Brukar ligga på just dom värdena på morgonen och sedan sjunkande ner till 3.2-3.5 på kvällarna. Så för mig gjorde inte alkoholen någon speciell skillnad. =0)

 2. Kramar på er ockdå.
  Njut av semestern, det är troligtvis alkoholen. Men eftersom ni nu har semester och återgår till det normala snart hemma, så är det övergående och du är back on track. Man måste få ha det skönt och göra sådana undantag ibland.

  Din oro skapar stress. En av faktorerna vid gryningsfenomenet är just stress, kroppen ska vakna och sätter igång systemet, producerar stresshormoner för att komma igång och detta innebär högre bs. Ligger du redan på en högre nivå än tidigare, så läggs det ju ovanpå. Semester ska man ha för att stressa av, gör det!

  Något annat att tänka på är att äta lite innan läggdags. Så att kroppen har något att ta tag i när alkoholen förbrännts. Om det då är tomt då, sätter ju kroppen/levern igång och producerar det socker som saknas och kroppen är fantastisk, men den vet inte när den ska sluta med detta, utan fortsätter tills det tillförs något igen. Tag en ostbit t ex eller faktiskt en tomat som har lite socker i sig.
  Något av det primära man får lära sig som diabetiker är att aldrig lägga sig på fastande mage och speciellt inte om man druckit alkohol.

  Du äter ju i övrigt så lite kolhydrater, så kosten är ju helt rätt. Och förstör inte din
  härliga vecka för dig själv. Det är oerhört intressant för oss andra att läsa detta och genom dig inse vad som händrr i kroppen under en semestervecka och man tänker på alla andra utan hämningar som brukar finnas på charterresorna. Hur ser deras kroppar ut egentligen?. Så stort tack för dina rapporter.
  Kramar igen

 3. Hej Margareta! Har lagt stor fokus själv på kosten sedan 2001 och syftet har varit välmående. Började med Atkins och det välmåendet jag fick första dagarna går ej att beskriva. Sedan har det fortsatt med antiinflammatorisk kost och LCHF. Har dock kännt att något fattas samt velat tappa ca 5 kg till. Började mäta ketoner samtidigt som dig och ville komma fram till vad boven ligger. Nu rasar mina sista kilon nästan ruskigt fort trots mättnad och välmående samt energi. Jag har kommit fram till att Vin och ost även i små mängder trycker ned mina ketoner omedelbart till löjliga värden och det tar minst en vecka att bli stabil igen. Äter nu som Tommy tappar. Dvs fettkaffe till frukost och sen enbart middag med begränsningen på proteiner.fett tills jag är nöjd. Helt sjukt hur kroppen svarar trots ej hunger. Så i mitt fall verkar sista pusselbiten ha fallit på plats. Det är inga små mänger fett jag pratar om. Hoppas du kan få lite hjälp av detta på din egen resa

  • Jag tror som du, vinet är just nu problemet.
   När jag i slutet av maj började mäta blodketonerna gjorde jag till en början ingen förändring alls i maten. Jag åt som vanligt för att jag var nyfiken på vad som varit fel under alla år. Det var först när jag i juli började minska portionerna som jag fick resultat på vågen.
   Tommy äter, för mig, väldigt stora portioner, när han väl äter. Jag kan inte förmå mig att äta så mkt vid en måltid. Jag äter hellre lunch och middag. När jag testade att äta en gång, men mindre mängd än Tommy, hamnade jag på nästan 6 i ketoner och då upphörde viktminskningen direkt och jag fick en oönskad puckel i pisten. Det optimala för mig verkar vara jämn fördelning av maten, högt fettintag och ingen alkohol.

   Att alkohol hämmar viktminskning är ju ingen nyhet, men det jag gör just nu är ett semesterexperiment. Dvs vad är värt och inte värt när det gäller avsteg.

   • Jag har varit minst lika nördig som du senaste 11 åren för att försöka klura ut det bästa för mig. Har provat allt med halvdana resultat. Fakir. Ufo. Sss. Litsfeldt etc. Sen hittade jag din blogg och kände igen mig i din situation. Dvs fungerar för alla utom oss men hälsovinsten finns där ändå. Om jag fördjupar mig lite. Strikt Lchf. Kaffe till frukost.Lunch och middag efter alla konstens regler utan mejerier etc då ligger jag stadigt mellan 1.7-2.8 i ketoner vilket anses optimalt. För mig händer det absolut ingenting plus lätt paltkoma efter lunchen. Min lösning är att ligga mellan 3 och 5 i ketoner vilket jag gjort senaste veckan genom kaffe och enbart middag. Nu händer det saker som inte har hänt på 11 år. Känns helt fantastikt. Haft 5.7 som mest och där började jag känna mig lite hängig så dåtryckte jag ned ketonerna igen. Har själv aldrig varit över6. Så både lunch och middag fungerar ej för mig. Vill bara hjälpa dig på traven lite med att berätta min resa

     • Om man tittar pà Moniques kurvor sà verkar àven hon tappa mer (i alla fall ej mindre) nàr hon àr òver optimal ketos.

    • Det låter väldigt spännande, eftersom min erfarenhet är att vikten ökar när jag är över 3, men jag har kanske haft för dåligt tålamod och tryckt ner ketonerna med mer protein för snabbt. Det är något jag lärt mig av Jimmy Moore, som lärt sig av Phinney/Volek som har forskat på saken. Jag ger det ett nytt försök när jag kommer hem 🙂 Tack för tipset.

     Appropå nördig, min resa utan rent socker började redan 1977 och blev på allvar efter ett läkarbesök 1993. Socker har alltid varit ett stort ”nej” för mig, däremot visste jag inte om att det egentligen är kolhydraterna sen början av 2000 när jag läste en bok i ämnet. Skriver nog om den boken framöver.

     • Du fàr gà in och kolla sjàlv. Kan ha tolkat fel, fòr allt àr ju sà spretigt och man vet ej exakt hur de olika fòrdròjningarna cynkroniseras..

    • Jag har de senaste tre dagarna legat på ett ketonvärde mellan 3,6 och 3,9 samt ett BS mellan 3,2 och 4,5. I två dagar i rad har jag gått ner 4 hg och idag står jag på samma vikt.
     Det verkar som om jag också bara ska dricka LCHF kaffe och sedan middag. Ev några smör/ostrullar emellan..

 4. Om det är alkoholen som orsakar dina förhöjda värden, så går den lätt att utesluta, jag tycker t.o.m. att det är lättare att klara sig utan alkohol, även om man har semester, än att minska på mängden mat man äter. Minskar jag på mängden så känner jag mig olycklig och berövad, det är ett mycket negativt känslotillstånd. Men alkohol är inget jag måste ha. Försök att utesluta den helt, då hoppas jag att din kropp hittar tillbaka till ketosen. Det låter inte alls som att du äter för mycket eller fel mat, så det måste vara alkoholen. Lycka till! Jag håller tummarna för dig, Margareta.

   • Jamen njut av det då! Du är ju på semester! Sedan kan du återställa ketosen när du väl är hemma i Sverige 🙂

     • Tror du att det går så lätt och så fort att gå upp i vikt igen? Hoppas du har fel och inte lägger på dig några kilon!

      I alla fall, tack en gång till för att du delar med dig av dina upplevelser, iakttagelser och slutsatser, Margareta, det är nyttigt och lärorikt för oss andra!

 5. Jag tror fortf inte det är alkoholen….tomater är kolhydratrika även yoghurt och mjöl där man inte väntar sig det….

  • En tomat om dagen, jämfört med 1-2 körsbärstomater hemma, några msk fullfet youghurt med olivolja i zatziki och inget mjöl eftersom jag är glutenintolerant och oftast frågar. Det har hänt en gång här att jag missat och vi vet inte om det var mjöl eller parmesan då, men troligast var det ost (stekta grönsaker). Jag tror inte detta kan göra så stor skillnad. Är det maten så är det portionsstorlekarna.

Kommentarer inaktiverade.