LCHF-kaffe

Nu har det gått mer än tre månader sen jag började dricka mitt ”Magic Bullet”/Bulletproof/LCHF-kaffe inspirerad efter mötet med mina amerikanska vänner under Low Carb-kryssningen i maj.

Följande har hänt:

 • Jag dricker LCHF-kaffet varje frukost enligt följande:
  2-3 dl kaffe, 2 msk kokosfett och 2 msk smör.
 • De första 8 veckorna åt jag frukost som vanligt, tänkte inte tanken att jag skulle sluta med det. Min frukost bestod oftast av äggröra på 2 ägg och smör.
 • I slutet av juli hade jag genom ketonmätningarna i blodet förstått att det är dygnets totalmängd av proteiner jag måste minska (kolhydraterna har jag ökat något).
 • Jag kände efter några dagar och kom fram till att jag vill ha mina lunch och middagsportioner kvar, men att frukostäggen kändes överflödiga bara jag får mitt kaffe, därför slutade jag med frukosten och äter lunch och middag som vanligt.
 • Magen är alltid nöjd, jag kan i lugn och ro arbeta fram till lunch utan att springa fram och tillbaka till kaffebryggaren. Oftast dricker jag inte mer kaffe vilket är erhört ovanligt. Min kaffedos per dygn har minskat till en tredjedel eller ännu mindre. Jag har heller inga problem att göra det jag skall fram till middagen utan mellanmål. Blir jag någon gång ”sugen” på något om de andra äter bullar finns det Brie-ost i små portionsförpackningar på jobbet att ta till.
 • Min mage sköter sig bra och jag har numer en regelbunden prenumeration på morgontidningen (se inlägget Hänt i veckan), precis som jag vill ha det

Summa summarum är jag väldigt nöjd för min egen del.

Att det sen har blivit en ”Storm i en kaffekopp” av alltihopa (jag älskar uttrycket) uppfattar jag bara som märkligt. Att det blivit så stort att Monique Forslund intervjuast i radio P4 Dalarna är också lite kul. Tänk att internet har sådant genomslag!

Resumé:

För er som inte hängt med skrev jag första inlägget 28 juli med rubriken Magic Bullet Coffee. 10 augusti gick Monique ut med att hon också börjat dricka fettkaffet och sen var cirkusen igång angående kaffet också –  förutom ketonmätningarna.

Jag skrev ytterligare ett blogginlägg Mitt morgonkaffe.

Efter ett par veckor hade mycket retts ut angående var kaffet kommer ifrån, Tommy Runesson gav det ett svenskt namn och jag skrev inlägget: Dave Asprey:Mannen bakom LCHF-kaffet för att reda ut vad som egentligen hände.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

46 svar på ”LCHF-kaffe

 1. Hej igen ! Och tack så mycket för svar! Kul att jag hittade din blogg, kommer fortsätta läsa den 🙂

  ja, precis man får nog testa sig fram. Jag testade idag nu på morgonen, och jag dricker i vanliga fall bara svart kaffe så det var lite annorlunda. Men detta är även något jag behöver i min kost, för att kroppen ska må bra. Så det är värt ett försök åtminstonde ju!

  Önskar dig en solig och fin dag!

 2. Ska man bara dricka detta smörkaffe endast 1 gång om dagen? 🙂 Och alla skriver lite olika hur mycket man ska ha i sig, och hur mycket smör/kokosfett man ska ha i kaffet.
  Tacksam för svar! 🙂

  • Hej och välkommen hit!
   Det finns inga regler om hur man gör. När jag introducerade fettkaffet för snart ett år sen berättade jag hur jag själv gör efter att ha lärt mig konceptet i USA av några viktminskande damer. Sen blev det värsta boomen här i Sverige och när man googlar runt verkar alla göra olika och det är väl bra? Vi är individer med olika behov. En del förfasade sig över fettkaffet och andra älskar det. Fettkaffet och ketonmätningarna är faktiskt orsaken att jag började blogga för snart ett år sedan.

   Mitt svar är alltså (oavsett vad alla andra skriver) att du får pröva dig fram, både avseende mängd och antal tillfällen per dag.

   Mitt syfte med kaffet när jag introducerade det var att bli ordentligt mätt genom fettet, utan att behöva ta till protein och kolhydrater. Kolhydrater åt jag inte i någon större mängd före heller, men förmodligen för mycket protein relaterat till hur mycket (litet) jag rör mig. Den som rör sig mycket behöver troligen inte ersätta några måltider med fettkaffe, men som sagt det är individuellt även det.

   Det som kan vara intressant är att jag själv verkar kunnat äta några gram kolhydrater extra per dygn (10-15g istället för 5-10g) sen jag ökade fettprocenten.

 3. Pingback: Periodisk fasta | Vägen till 65

 4. man blir lös i magen i början ,själv tycker jag det rensar magen ,det blir bättre med tiden

  • Ja, jag har haft problem både med äggmjölk och LCHF-kaffet, både att jag blivit väldigt lös och att jag fått magsyra.
   Började om med kokosoljan och tar inte lika mycket kaffe. Nu tål jag 2 msk kokosolja och om jag nöjer mej med en espresso-kopp kaffe går det bra med magsyran.
   Jag mixar smör och kokosolja med hett vatten och sedan gör jag en espresso och häller i. Har en elektrisk kvarn så jag får alltid färskmalet.

 5. Nu vet jag Margareta har skrivit kommentar någon gång om att hon ju inte riktigt skriver för nybörjare (apropå kritik om att det skulle ”skrämma” nybörjare eller något liknande fånigt).

  Men om det nu är sådana ”häromkring” eller åtminstone nybörjare på kokosfett, pröva för allt i världen inte att börja med 2 msk på en gång första gången! De flesta verkar behöva vänja magen och börja snarare med en tesked, annars är risken stor för symptom som vinterkräksjuka. Börja försiktigt och öka lite i taget. Många har även mer problem på kvällen än på morgonen.
  Sen kan man ju göra sådant här kaffe ändå innan man vant sig, är ju bara att öka mängden smör och ta bara lite kokosfett i början och öka lite i taget.

  Är ju synd om folk i förskräckelsen blir avskrämda att prova igen bara för det var för mycket kokosfett på en gång innan man vant sig 🙂

   • Varför kämpa vidare med något som ger en diarré och illamående? Låter inte klokt i mina öron alls. Varför inte lyssna på kroppen i just detta fall? Sen är väl tipset att börja försiktigt helt rätt och vissa kan säkert vänja sig på det sättet, men jag har försökt ganska länge. Märkligt nog får jag inga magproblem om jag tar en msk kokosfett direkt ur burken, kanske är det uppvärmningen som spökar till det?

 6. Kör nu bara med 40 gram osaltat smör i kaffet och det mår jag kanonbra på fram till lunch. (Äter sen vanlig lunch och middag och håller proteinintaget på cirka 1 gram per kg kroppsvikt. Börjar faktiskt se resultat på kroppen och träningen funkar alla tiders trots ”bara” smör till frukost. ) Har försökt med kokosfett så många gånger men min mage gillar inte – tål inte kokosmjölk heller fast jag provat olika sorter. Mår faktiskt illa och ja… Nej, då kan det inte vara bra och jag tänker inte försöka vänja kroppen med något som den så tydligt markerar mot. När jag har kokosfett i sk. Coltingbollar som jag har innan träning så är det inga problem, men då blir det väl mindre mängder.

  • Jag började med 1 tsk om dagen. Det har det tagit ca 3 veckor och nu har jag ökat till 2 tsk. Inget illamående med det kommer så fort ut!
   / magganwidman

   • Hmmm, ja precis så blir det för mig också och jag föredrar nog att behålla mina näringsämnen i kroppen en lite längre stund än så :). Alla kanske inte tål kokosfett och jag tänker inte testa vidare på något som ger mig diarré. 😀 Nope. Men smör funkar kanonbra så jag kör på det i kaffet.

  • Hej! Jag undrar om du har blodgrupp 0? eller inte?
   Jag älskar allt med kokos men när jag äter det,så får jag så jäkla ont i min magen. (magknip aktigt)
   Min mamma också och hon har blodgrupp 0, det sägs ar jag hört att dom ska helst undvika kokos pågrund av dens protein… så jag undra om det kan bero på det? Just blodgrupp 0 och A kanske…

 7. Det finns en i mataffären Biofood ekologisk i plastförpackning. Den är inte så dyr och jag tror den är okej. Jag använder den för det mesta. Sedan finns det Cocosa i hälsokosten – men den är dyr. Margareta har skrivit ett inlägg om just kokosfettet. Kolla här i bloggarkivet. Lycka till!

  • Linnea, jag känner igen ditt namn från LCHFs hemsida/blogg, från förra hösten. Är du kvar där än?
   /magganwidman

   • Nej, jag är inte kvar på lchf.se. Tyckte inte jag fick valuta för pengarna helt enkelt. Finns på KiF under samma nic.
    Men jag heter egentligen Eva Åkesson – du kan söka upp mig på Facebook om du är med där.

 8. LCHF-kaffe låter ju super!! Men jag är rätt ny på det här med LCHF och har aldrig provat kokosolja. När jag letar runt på Internet hittar jag lite olika sorter. Det finns ju ”Extra virgin”, ”kallpressad”, ”pure” och en hel del till. Spelar det nån roll vilken man använder? Nån som vet?

  • Det finns en i mataffären Biofood ekologisk i plastförpackning. Den är inte så dyr och jag tror den är okej. Jag använder den för det mesta. Sedan finns det Cocosa i hälsokosten – men den är dyr. Margareta har skrivit ett inlägg om just kokosfettet. Kolla här i bloggarkivet. Lycka till!

 9. Idag gjorde jag fettmjölk med 25 gr smör, 25 gram kokosfett och hett vatten. Gjorde en espresso och hällde i. Snällare mot magen. Tål nog inte för mycket kaffe. Men set verkar ta en himla tid för mig att komma i ketos. Idag visade stickan bara på 0,4. Har kollat fördelningen och jag ligger på drygt 80 % fett. Hur lång tid tog det för dig Margareta innan du var i optimal ketos och vilket värde hade du när du började mäta?

  • Hej Linnea. Här är en till som har haft stora problem att komma i ketoner. Men jag tog en dag med bara LCHF-kaffe då först hamnade jag i kesos. Under ca 2,5 vecka låg jag som högst på 0,8 men efter min rivstart hamnade jag på 1,6! Nu gäller det bara att ligga kvar och hitta en balans mellan fett,proteiner och ngr enstaka kollisar.
   /magganwidman

    • Kul! Jag vet när jag tre gånger försökte skriva jättefeg på min iphone – och den konstant ändrade till jättetuff. Så då fick jag väl vara jättetuff då istället -det är säkert bättre 🙂

     • Jag och samma är det med iPad. Sen glömmer jag att läsa igenom innan jag skickar!

   • Tack! Ja jag har varit inne på att göra så också. Nu ska jag jobba hela helgen men kör en sådan dag på måndag då jag är ledig och inte har något planerat. Det är lite moment 22 just nu – är trött och grinig och vill se resultat men orkar inte börja träna. Men tror att om jag kommer i ketos så blir det en kick både psykiskt och fysiskt.

   • Tack Margareta. Det var jag som var slarvig med researchen. Ser nu att det tog dig cirka tre veckor att kommar över 1,5. Då ska jag inte stressa. Jag är alldeles för otålig tyvärr…

 10. Jag har, åtminstone för tillfället, delat upp smöret och kokosfettet på morgonen. Smöret i kaffet (med en skvätt grädde) och kokosfettet i Mats Lindgrens ”fettshot”. Verkar som om min mage föredrar kokosfettet kallt. 2 Suveräna uppfinningar 🙂

 11. Hej Margareta!
  Tack för en jättebra blogg. Du skriver så lugnt och sansat med jättebra info. Denna blogg kommer hädanefter att bli min favoritblogg och jag tackar min lyckliga stjärna att jag – av en slump – hittade hit.

  Jag – en 57-årig kvinna (170 cm lång) med ca 50 kg övervikt pga mångårig sjukdom och medicinering – gör nu en omstart av LCHF efter att i våras och i somras rejält ramlat ner i socker-, vete- och kolhydratträsket.

  När jag för 1 år sedan började med LCHF kände jag att detta är helt rätt kost för mig. Men ner i vikt gick jag inte, trots att jag försökte med UFO och rejält med fett. Men tack vare din blogg inser jag jag ju nu att jag åt alldeles för mycket protein!

  Tack för att du genom din blogg introducerade LCHF-kaffe för mig som en lösning på detta problem. Väldigt lätt för mig att använda då jag bara ersätter min älskade äggmjölkslatte (med 4 ägg) till frukost med LCHF-kaffe. Jag får ju fortfarande en mättande start på dagen men utan det stora proteintillskottet!

  Nu medicinfri och med hjälp av din blogg känner jag ett hopp om att jag äntligen kan bryta min 10 år gamla kontinuerliga viktuppgång och istället få uppleva en viktnedgång som får ta den tid det tar bara det går neråt!

  • Varför tar du 4 ägg i ditt kaffe, jag tycker det blir lite för mycket proteiner fortfarande, eller?? Du kanske inte äter så mycket proteiner sedan till de andra måltiderna?

   • Min äggmjölkslatte med 4 ägg ersätter en måltid tex frukost. I en ”vanlig” äggmjölkslatte har jag bara 1 ägg… Med mina ca 120 kg blir jag inte mätt på färre ägg om äggmjölkslatten ersätter en måltid…

    Jag började med äggmjölken som ersättning för vispgrädde i kaffe, men när jag nu via den här utmärkta bloggen har blivit tipsad om att jag kan ha smör i kaffet istället för grädde så kommer jag att köra med det istället… 🙂

 12. Ja du Margareta, detta kaffe har blivit lika kontroversiellt för vissa personer som lchf är för SLV. Intressant. Själv tycker jag att idén med lchf-kaffe är genialisk. Mer fett, mindre protein. Vi som äter lchf blir ju ständigt anklagade för att äta för mycket protein (kött). Här finns ett enkelt sätt att rätta till det, om så behövs. Väldigt smidigt.

  Jag kan rapportera att det tydligen går utmärkt att genomföra ett triathlon (OS-distans) laddad med lchf-kaffe, bacon och ägg. Maken är mycket nöjd med sitt lopp!

 13. Jag får sådan magsyra av det. Idag blandade jag i två äggulor så det blev äggmjölk och tog mindre kaffe – bara en espresso – då slapp jag den sura magen. Kanske är det för mycket kaffe eller så tar jag för mycket smör. Ska väga mitt smör imorgon.

  • jag bytte ut kaffet mot te så nu är magen lugnare, fick sån halsbränna av kaffet i kombination med kokosfettet, smöret tror jag inte ger nån magsyra..

 14. Det händer att det blir en andra (eller halv) kopp vissa dagar, ett av de bästa tipsen för att höja fett mängden åtminstone för min del. Jag njuter helst av ett kaffe av god kvalitet från andernas höjder : ) (blivit lite kräsen) och gärna två rejäla nästan tree matskedar kokosolja. Fnissar lätt åt stormen i kaffekoppen, ibland kan man instämma i att ”silence is golden” alternativt väga sina ord på guldvåg. Tack än en gång Margareta för din härliga blogg och dina kloka tips, tar tacksamt emot fler.

 15. Och det är sååå gott! Dessutom ett bra sätt att få i sig ordentligt med fett, som jag nog, så här i efterhand inte fick i mig.

Kommentarer är stängda.