Hade kokosfett räddat mamma?

Min mamma blev inlåst pga svår demens vid 78 års ålder och levde sen i dimma under 7½ långa år. Demensen började långt tidigare – så egentligen har jag inte ens 20 år kvar innan det är dags för mig.

Modern forskning har visat att kokosfett tycks ha en mycket intressant effekt vid en rad typer av neurodegenerativa sjukdomar som beror på att hjärnans celler, neuronerna, har minskat sin förmåga att ta upp glukos. Exempel  på dessa sjukdomar är Parkinon, ALS, Multipel Skleros, autism, Downs syndrom och Huntingtons sjukdom.

Den amerikanska läkaren Mary Newport, Florida fann 2008 en liten studie som visade att en medicin med MCT-olja (derivat från kokosolja/palmkärnolja) som verksam substans visade bra resultat på en grupp personer med Alzheimers sjukdom.

Marys make sjönk under den här tiden alltmer in i glömska och blev kallad till ett första minnestest där han fick värdet 14.

Steve Newports första minnestest med värdet 14

På hemvägen stannade Mary vid en hälsokostbutik och köpte 100%-igt jungfruligt kokosfett. Morgonen därpå fick maken 2 msk av kokosfettet. Vid det andra minnestestet senare på dagen hade makens värde ökat till 18, endast 4½ timmer efter första intaget av kokosfett.

Steve Newports andra minnestest med värdet 18 efter 2 msk kokosfett

Två dagar senare skingrades de demensdimma som maken vandrat i under fyra års tid.

Steve Newports tredje minnestest 37 dagar senare

Varför?

När kokosfettet kommer till levern omvandlas det snabbt till ketonkroppar som förs ut i blodet. Vi som äter LCHF vet att ketonkroppar är ett underbart bränsle. En teori som lanserats är att demens innebär att hjärnans neuroner utvecklar insulinresistens efter stora intag av snabba kolhydrater och onaturliga fetter. När neuronerna inte längre kan ta in glukos förtvinar de och dör. Processen kan pågå under tiotals år innan man blir varse de första symtomen. Det verkar som att ketonkropparna kan ersätta glukos som energigivare för neuronerna och få dessa att väckas till liv igen, samt att få de kvarvarande hjärncellerna att fungera bättre.

Läsa mera?

Texten ovan är ett utdrag ur en artikel i LCHF-magasinet 2010-4,
skriven av redaktör och medicine journalist Bo Zackrisson.
Den amerikanske läkaren Mary Newports hemsida.
Professor Mary Enig vid Weston A Price Foundation skriver om kokosfett.
Läs även boken Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife och utgiven på Optimal förlag

Min personliga reflektion

Jag har växt upp i en stor familj där mamma satte stort värde i att få vara hemma med oss barn. Hushållskassan drygades ut på alla tänkbara sätt. Margarin var billigt och mjölmat likaså. Hur det gick för mamma vet vi redan.
Under de senaste åren mamma levde kände jag till att mamma förmodligen skulle mått bättre på ketogen kost, men hur förklarar man det för vårdpersonalen och sina syskon? Jag försökte, men lyckades inget vidare och sådana gånger är inte ensam stark.

Jag har alltsedan jag började förstå kokosfettets förmåga att hålla hjärnan levande försökt hitta något sätt att få i mig dessa rekommenderade 2 msk kokosfett om dagen. Kan det hålla min egen hjärna i bättre skick än mammas så vore det värt så mycket. Problemet har varit att jag inte klarat den fettmängden.

Magic Bullet Coffee (klicka på länken för urprungsinlägget)
Den magiska hemligheten är att blanda sitt kokosfett med smör och kaffe till en helt underbart skummig och god drink som håller min hjärna lugn och harmonisk under många timmar. Att drycken dessutom håller dörren intill demensdimman stängd gör ju inte saken sämre.

Jag har äntligen hittat ett sätt för mig och min familj att få i sig denna, i sammanhanget både billiga och receptfria medicin. Många klagar över det dyra ekologiska kokosfettet. Jag köper helst det bästa jag kan hitta, eftersom hälsan för oss går först. Det finns så mycket annat ohälsosamt man kan spara in på.

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

60 svar på ”Hade kokosfett räddat mamma?

 1. Ja skriver man in ”nyttigt med kokosfett” på Googel så får man all fakta om alla nyttigheter med kokos. Verkligen uppbyggande läsning.

 2. Ta lite kokos olja och gör oil pulling. http://www.healingteethnaturally.com/oil-pulling-dental-healer.html

  Googla så ser ni hur många har blivit hjälpa på dom alldeles märkligaste sätt. Ta det med en nypa salt men det är folks upplevelser med det hela och ni kan ju prova själva innan ni avfärdar det.

  Sesam säger dom är bäst och kokosolja. även solrosolja men vissa blir torra i halsen och får problem. dom som kör kokos säger att det är bäst då det är bakteriedödande osv.

 3. Jag ska berätta om min effekt av kokosfettet, som jag tar som MBC varje morgon. jag använder luktfritt/deodoriserat kokosfett och kokosfettet har ju virus och bakteriehämmande effekt.
  jag blev smittad av MRSA, meticillin restistent stafylykock aureus när jag födde mitt barn, och MRSA gillar att hålla till i svalget och är svår att bli av med, men jag började med kokosfettet i mitt kaffe i våras och med MBC i aug och vid provtagningen i aug, sept och okt var mina provet negativa och i feb ska jag ta mitt sista prov för MRSA och om då negativt igen kommer jag att bli frisläppt, på infektionskliniken var de mycket nyfikna kring detta med min lchf kost och kokosfett, ev ska de starta forskning kring detta

 4. Där ser man, vi har hur många varianter som helst på vårt kokosintag, trevlig läsning. Och ja AK, jag sprider mina två matskedar kokos, två spridningar per dag blir det, mums!

 5. Jag har precis tagit min ”jungfrusil” av MBC, tack Margareta för tipset! Det smakade över förväntan och lär bli en del av morgonrutinen. Märkte i coopbutiken att det fanns rätt många sorter, från det billiga silverpaketet (som jag uppfattat som nono?) till olika ekologiska, det dyraste kostade 265 kr kilot! Köpte en vit plastburk ekologiskt kokosfett från Biofood 400g för ca 45 kr, det framgick inte hur det var framställt dock.

 6. Intressant blogg. Kan du se till att din blogg kommer till Doc:s samling? Angående MBC så tycker jag den borde säljas överallt i pressbyråer, det vore väl nåt?

 7. Hej
  Har försökt varit med i alla skriverier om kokosfett och MBC men jag måste ändå fråga och hoppas du kan hjälpa mig. Jag skulle gärna testa denna MBC (fast med te) för mättnadens skull OCH för ketonernas skull! Problemet är ju att jag är allergisk mot kokos! Vet du om det finns något alternativ till kokosfett som ”gör” samma saker med ketonerna och mättnaden?? Jag brukar ta te med grädde på morgonen när jag åker till jobbet och sen efter 2-3 timmar äta frukost. Förstår nu att kokosfett är bra till mycket!!

  Hälsn. Ann i Falun

  • Det är MCT (medel långa triglycerider(fettsyror)) som man är ute efter och som kokosolja/kokosfett är rikt på, osäker på om det finns en annan källa eftersom alla de MCT oljorna jag sett annonseras är utvunna ur kokosnöt.

   • Frågan är om du kanske kan ta MCT-Oljan som är urtagen ur kokosen du kanske är allergisk mot andra ämnen i kokosen och inte just MCT . Om du inte får andnöd och blir akut sjuk så skulle jag prova att köpa hem en flaska MCT , de andra näringsämnena som finns i koksnöten kan du få från annat håll ..//Marita

  • MCT finns i mejerifetter (smör och grädde) och kokosolja. Ca 10-15% av fettet i smör består av MCT och ca två tredjedelar av fettet i kokosolja. MCT finns även att köpa som tillskott.
   (Källa: s 95, The art and science of low carbohydrate performance, Volek & Phinney 2012).

Kommentarer är stängda.