Hade kokosfett räddat mamma?

Min mamma blev inlåst pga svår demens vid 78 års ålder och levde sen i dimma under 7½ långa år. Demensen började långt tidigare – så egentligen har jag inte ens 20 år kvar innan det är dags för mig.

Modern forskning har visat att kokosfett tycks ha en mycket intressant effekt vid en rad typer av neurodegenerativa sjukdomar som beror på att hjärnans celler, neuronerna, har minskat sin förmåga att ta upp glukos. Exempel  på dessa sjukdomar är Parkinon, ALS, Multipel Skleros, autism, Downs syndrom och Huntingtons sjukdom.

Den amerikanska läkaren Mary Newport, Florida fann 2008 en liten studie som visade att en medicin med MCT-olja (derivat från kokosolja/palmkärnolja) som verksam substans visade bra resultat på en grupp personer med Alzheimers sjukdom.

Marys make sjönk under den här tiden alltmer in i glömska och blev kallad till ett första minnestest där han fick värdet 14.

Steve Newports första minnestest med värdet 14

På hemvägen stannade Mary vid en hälsokostbutik och köpte 100%-igt jungfruligt kokosfett. Morgonen därpå fick maken 2 msk av kokosfettet. Vid det andra minnestestet senare på dagen hade makens värde ökat till 18, endast 4½ timmer efter första intaget av kokosfett.

Steve Newports andra minnestest med värdet 18 efter 2 msk kokosfett

Två dagar senare skingrades de demensdimma som maken vandrat i under fyra års tid.

Steve Newports tredje minnestest 37 dagar senare

Varför?

När kokosfettet kommer till levern omvandlas det snabbt till ketonkroppar som förs ut i blodet. Vi som äter LCHF vet att ketonkroppar är ett underbart bränsle. En teori som lanserats är att demens innebär att hjärnans neuroner utvecklar insulinresistens efter stora intag av snabba kolhydrater och onaturliga fetter. När neuronerna inte längre kan ta in glukos förtvinar de och dör. Processen kan pågå under tiotals år innan man blir varse de första symtomen. Det verkar som att ketonkropparna kan ersätta glukos som energigivare för neuronerna och få dessa att väckas till liv igen, samt att få de kvarvarande hjärncellerna att fungera bättre.

Läsa mera?

Texten ovan är ett utdrag ur en artikel i LCHF-magasinet 2010-4,
skriven av redaktör och medicine journalist Bo Zackrisson.
Den amerikanske läkaren Mary Newports hemsida.
Professor Mary Enig vid Weston A Price Foundation skriver om kokosfett.
Läs även boken Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife och utgiven på Optimal förlag

Min personliga reflektion

Jag har växt upp i en stor familj där mamma satte stort värde i att få vara hemma med oss barn. Hushållskassan drygades ut på alla tänkbara sätt. Margarin var billigt och mjölmat likaså. Hur det gick för mamma vet vi redan.
Under de senaste åren mamma levde kände jag till att mamma förmodligen skulle mått bättre på ketogen kost, men hur förklarar man det för vårdpersonalen och sina syskon? Jag försökte, men lyckades inget vidare och sådana gånger är inte ensam stark.

Jag har alltsedan jag började förstå kokosfettets förmåga att hålla hjärnan levande försökt hitta något sätt att få i mig dessa rekommenderade 2 msk kokosfett om dagen. Kan det hålla min egen hjärna i bättre skick än mammas så vore det värt så mycket. Problemet har varit att jag inte klarat den fettmängden.

Magic Bullet Coffee (klicka på länken för urprungsinlägget)
Den magiska hemligheten är att blanda sitt kokosfett med smör och kaffe till en helt underbart skummig och god drink som håller min hjärna lugn och harmonisk under många timmar. Att drycken dessutom håller dörren intill demensdimman stängd gör ju inte saken sämre.

Jag har äntligen hittat ett sätt för mig och min familj att få i sig denna, i sammanhanget både billiga och receptfria medicin. Många klagar över det dyra ekologiska kokosfettet. Jag köper helst det bästa jag kan hitta, eftersom hälsan för oss går först. Det finns så mycket annat ohälsosamt man kan spara in på.

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

60 svar på ”Hade kokosfett räddat mamma?

 1. När jag först började med kokosfett (länge sedan) kunde jag äta det skedvis men nu får det bli i kaffet med smör. Det är så gott. Grädden i kaffet är väck. Har faktiskt gått ner ett kilo men det kanske är för att det är så himla varmt just nu. Det senaste är att jag steker i kokosfett till min man som inte kan tänka sig att ha fett i kaffet. Han märker inte att äggen är ”scrambled” i kokosfett. Mycket bra för det går åt en dryg msk som bara försvinner in i äggen! Till kaffet som jag verkligen längtar till varje morgon använder jag min lilla batterivisp för cappuciniskum. Enkelt i muggen och bara att spola av till nästa gång.

 2. Vi har köpt/använt virgin kokosfett några år nu. Köper direkt från Crearome i Gamleby. Vettiga priser om man köper lite mer varje gång. Funkar bra eftersom grannar och släkt kommer och hämtar direkt vi kommer därifrån 🙂

 3. när jag började med kokosen var jag lös i magen, kanske kokosen rensar tarmen det blir bättre efter en tid .Tycker att jag mår bra efter 30års hård mage är inte van att det kommer så lätt

 4. Måste försöka övertyga min kära mamma att börja inta kokosolja/kokosfett och rätt sorts, att få henne gå över till lchf är för stor uppgift.
  Själv har jag förutom i kaffet försök smyga in kokosoljan både här och där, oftast med lyckat resultat, tur att man gillar smaken.

 5. Pingback: Mat kan vara bättre än medicin

 6. Eller varför inte bara få njura av att dricka sitt kokosfett i kaffet när det funkar bra och man slipper grädde och en massa kh?

 7. Angående smak-/luktfritt kokosfett: det brukar inte vara kallpressat. I och med att man hettar upp det vid deoderiseringen tappar man ju vitsen med kallpressning…

  ->Linnea Drotz: Jag har i alla fall inte hittat något osaltat KRAV-smör. Det man kan göra är att skira saltat smör, då försvinner saltet med resterna som slängs.

 8. Jag blandar en tesked kakao i mitt te med kokosfett (med smak). Gärna ett kryddat YogiTea eller liknande, blir jättegott!

 9. Jag har länge undrat över varför jag inte tål kokosfett på morgonen, innan jag äter något. Om jag tar mer än ca 5 gram blir jag illamående och kan får en rejäl diaré. Har försökt att försiktigt trappa upp dosen, men det hjälper inte. Vad är det som händer i kroppen? Tar jag det efter att ha ätit är det inga problem.
  Glöm inte att man kan köpa ekologisk kokosmjölk med 18% kokosfett. Alltså får man i sig 9 gram kokosfett om man dricker 50 gram. Eller så kan man ha det i en gryta, eller använda det istället för yoghurt eller liknande.

 10. Jag klarar verkligen inte av att äta kokosolja rakt av! Får tankarna till att svälja stearin (även om jag nu inte testat det ;P). Däremot i kaffet, med osaltat smör och mixat så blir det såå gott! Och då har jag bara provat med det med kokossmak för det är bara det jag köper hem, i stora 5 kg hinkar.
  Det kaffet skulle lätt kunna säljas ute på stan!
  Nu har jag dock slutat med kaffet och har mitt fett i te i stället. Inte lika gott, tycker jag, som aldrig spätt ut mitt te innan. Men det fungerar och jag har säkrat mitt fettintag. Har insett att jag ätit alldeles för lite fett tidigare även om jag trott att jag gjort det.
  Och är jag borta har jag fortfarande svårt att ta så mycket fett som jag borde och då är starten på dagen med LCHF te/kaffe perfekt för mig!

  Hoppas att vi kan hålla demensen stången! Och det är egentligen själva grunden till att jag och min man äter enligt LCHF. Att hålla oss friska så länge vi kan! Törs inte sluta helt enkelt, för vi vet för mycket!
  Däremot så vore det fantastiskt bra om även vikten minskar för mig. Annars är leder och ligament i fara.
  Min man han har minsann tappat vikt, fast han inte hade särskilt mycket att ta av. Män har sällan bantat större delen av sitt liv, så dom har inte en så (för-)störd kropp. Ej heller så ofta hormonella sjukdomar som sätter en del käppar i hjulet.

 11. Intressant läsning! Jag är SÅ glad att jag upptäckte Bullet-kaffet (som jag dricker med te). Sedan jag började känner jag mig mer balanserad och harmonisk och jag är mindre sötsugen och fixerad vid mat. Om jag dessutom med detta kan förebygga allvarliga sjukdomar så är ju det helt fantastiskt.

  Jag har använt kokosfett men ska nu pröva MCT-olja ett tag och se om det blir annorlunda. Har du någon speciell anledning till att du använder dig av kokosfett?

  • Mary Newport som gjorde demensexperimentet med sin man läste på medicinen de forskat fram att det var MCT-olja som var verksam substans. När hon tog reda på vad det egentligen var som var ”verksam substans” så var det 100%-igt ekologisk och jungfrulig kokosolja. Varför då gå omvägen kring en dyrare och preparerad produkt som någon utvecklat för att tjäna pengar? Dög det åt hennes man duger det åt mig, tänker jag.

 12. Vilket bra inlägg 🙂
  Jag har läst boken , bara jag tänker på den så blir jag varm i hjärtat.
  Marita

   • Ja, jag längtar tills det är tillräckligt länge sen jag läst den så att jag kan läsa den igen Haha 🙂 Du är verkligen en inspiration källa 🙂

 13. Men snälla söta rara, inte behöver man ta 2 msk kokosfett på en gång, sprid ut det under dagen, stek i det, lägg en tsk i morgongröten etc

  • Det är så jag försökt göra under alla år, ja inte gröten då, men det slutar med att det blir bortglömt och sådant man inte gillar är väldigt lätt att glömma. Det känns som att förstöra all mat jag skall äta.
   Fördelarna med att ta det i morgonkaffet överväger allt. Jag njuter plötsligt av mitt kokosfett och jag längtar till mitt morgonkaffe. Magen fungerar utmärkt med denna regelbundna tillförsel, har sällan haft så väl fungerande mage efter många års problem.

 14. Ja huvudsaken är att vi får i oss kokosfett varje dag, sättet hur kan va riktigt roligt att vädra, vi byter erfarenheter stup i ett, kuuuul.

 15. Jag försöker hålla kokosfettet flytande, ställer glasburken på nåt varmt ställe, för det är ju mycket lättare att peta i sig ett par msk. per dag om det är i flytande form. Det går snabbt och jag hinner inte känna något läbbigt alls, dessutom tar jag en kaffeskvätt rakt efter. Smärtfritt och klartt, dä ni!

  • Det låter som meducin – för att citera Pippi Långstrump – det är väl bra om det fungerar.
   Jag klarar inte av det – har försökt många gånger. Skummar jag upp det i kaffet däremot kan jag dricka hur mycket som helst. Jag tycker det är jättegott.

 16. Kalla det inte för lchf bara. För då blir vissa personer så upprörda… 😉
  Jag ska tamejtusan också börja säga att jag äter en ketogen kost. No more lchf.

  Bruce Fifes bok borde alla läsa, den är ruggigt intressant.

 17. Någon som vet om det finns krav-smör som är osaltat? Helst skulle det vara från gräsbeteskor. Jag köper Arlas ekologiska smör nu – det finns i en-kilospaket. Men har inte hittat osaltat.

 18. Använder du eko-kokosfett med smak eller utan?
  Jag använder just nu Biofoods utan smak och undrar om det är lika nyttigt? Det är ju i alla fall ekologiskt.
  Tycker kaffe med kokossmak är riktigt vidrigt.
  Tack för en riktigt bra hemsida!

  • Jag har läst någonstans att de ”förstör” kokosfettets nyttigheter på något vis när de tar bort smaken. Jag gillade inte heller smaken, det var därför det var så svårt för mig att använda det innan.
   Nu löser jag det med MERA SMÖR och här i familjen används även osaltat smör om det kanske till och med är saltsmaken i kaffet som stör mest och inte kokossmaken. Samma dotter petar dessutom ner äkta vanilj – det blir verkligen som en ”latte på stan” om man skummar den riktigt länge i maskinen. Hon har ev i lite vispgrädde också. 🙂
   Du får testa dig fram.

  • Jag làste nàgon stans att nàringsàmnena inte finns kvar i det luktfria, men att dock de ”ketogena effekterna” skulle finnas kvar.

 19. Kanon, Margareta, att du sätter in kokosfettet i detta sammanhang.
  Jag har inte läst Bruce Fife men har börjat med ”oilpulling” nu sedan tre dagar. Det är Kicki Dee som inspirerat mig.
  Och så försöker jag långsamt vänja magen vid att kunna klara 2 msk kokosfett i MBC.
  Min son undviker både laktos och kasein och vill därför helst inte ha smör. Jag orkar sällan göra ghee åt honom så han använder kokosfett väldigt mycket och mår bra av det.

  • Linnea: Det finns àven laktosfritt smòr hos vissa stora matvaruhus, t.ex. hos Malmborgs.

   Vàldit tànkvàrt inlàgg.

   • Ja, men han undviker även kaseinet – mjölkproteinet. Det är därför jag egentligen vill göra ghee. Då tar man bort laktosen och kaseinet och det blir i princip bara fett kvar.

    • Det finns koncentrerat smör från Arla. En spann innehåller 1,8 kg. Det är 100% smörolja, inget annat. Finns den inte hemma hos handlaren så kan man beställa. Tom min lilla ICA-nära tar hem när jag ber dom.

     • Även min ICA i min lilla by tar hem det om man frågar efter. De ser lite förvånade ut, men gör det! Men den är rätt dyr i inköp… synd.

    • Ghee kan man köpa i affärer indiska eller vissa hälsokoster, kolla skanstullshalsokost.se

Kommentarer är stängda.