Keto på mitt sätt

Jag är med i några olika Facebookgrupper om LCHF-kost och jag följer några Instagramkonton som handlar om samma sak. När jag vintern 2004/2005 reducerade kolhydraterna fanns ett tydligt mål att ställa om från glukosdrift till ketondrift. Det var vitsen med kostomläggningen. I takt med att olika trender passerat har den självklarheten försvunnit och nu långt senare ger man kosten ett helt nytt namn  –  Keto. För mig är syftet med kolhydratreducerad kost (LCHF) att vara i ketos.

Istället för de diffusa LCHF-grupperna håller jag mig numer därför i de grupper som uttalat vill äta Ketogen kost och inte ens där är det självklart med ketosen. Keto är numer ett modeord, som kan betyda vad som helst. LCHF är urvattnat som begrepp och inte alls den kraftfulla diet vi arbetade fram för drygt 10 år sen.

Det som aldrig slutar att förvåna mig är hur komplicerat det kan bli att äta så enkelt som Keto är för mig och för oss som var med från början.

1) Välj animaliskt protein från så rent kött, fisk eller fågel som möjligt och så naturligt fet bit du hittar.

2) Välj en grönsak med lågt kolhydratinnehåll. Det finns en lista här på bloggen. När jag väljer grönsaker med max 3% kolhydrater behöver jag inte mäta och väga.

3) Tillsätt alltid fett i form av något slag. Jag använder ofta smaksatt smör. Tål du ägg fungerar äkta bearnaisesås och någon gång ibland majonnäs. Ister och talg är alltid bra. Avstå vegetabiliskt fett förutom kokosfett och någon msk olivolja går också bra ibland. Stek i mättat fett som klara höga temperaturer. Fett i form av grädde och andra feta komjölksprodukter utöver smör kan fungera, men bygg inte din fettmängd på dem.

3) Drick kranvatten till, smaksätt med tex färsk citron ? om du vill

Svårare än så är det inte. Det behövs varken recept eller kokböcker. Jag använder själv kokbok när jag behöver slå upp tillagningstider och temperaturer jag inte har i huvudet. Recept kan var kul att läsa som inspiration.

Får du de resultat du önskar – fortsätt och ändra inget

Får du inte det, är mitt första tips att börja mäta/väga på något vis för att få bättre koll på var felet finns. Det första jag kontrollerar är fettmängden. Den kryper neråt om jag inte tänker mig för. Det är så lätt att äta för magert och då kommer inte rätt mättnadskänsla. Hoppar jag över en måltid utan att vara mentalt förberedd kan hjärnan spela mig fula spratt och med kidnappad hjärna kan vad som helst hända.

Vill du ändå ha mer hjälp och tips rekommenderar jag Martinas Johanssons bok

Den skrev hon som resultat av våra många och långa samtal om hur man presenterar ketogen kost på ett så pedagogiskt sätt så att alla ska förstå hur enkelt det är. När jag läser den känner jag igen många av mina formuleringar och tankar. Det känns kul att det blev en bok.

Svårigheten är att förstå att det är enkelt med keto. ?

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Keto på mitt sätt

 1. Inte riktigt men är ganska säker på att det var under 2004 och under den tiden gick du med i mejlinglistan, bjöd in mig, första kryssningen var väl 2006, då var Annika med och jag glömmer aldrig hennes ord då vi satt och pratade att vi är med om något fantastiskt och revolutionerande. Henne hittade vi gm bloggen och bjöd in kommer jag ihåg, hon la en genväg på sin blogg till KiF bla? Vilka minnen vi har gemensamt!

 2. Läste din kommentar o substitut! Nickade så att nacken säkert kommer att få påföljder pga det i morgon. Lämnade lr rättare sagt insåg för några år sedan att jag är min egen lyckas smed och på den vägen är det. Jag väljer hur jag vill leva, äta, dricka osv lr rättare sagt min kropp och min metabolism! Pga min gbp så insåg jag att LCHF, ketogen kost, normalkost osv inte stämmer på mig längre hur jag än lär mig gm andras tyckande. Min kropp vill ha 6-8 mål mat per mat i miniportioner, då mår den som bäst men pga energitätheten i LCHF fick jag modifiera för att må bra och fortsätta vara viktstabil, min nya metabolism fettlagrar så fort den får en möjlighet så det gäller att hitta gränsen så jag förblir viktstabil då bantning och minska intagen är allt annat än smart för min nya metabolism som svarar med fettlagring vid svält men även vid överskott av energi. Lovar att jag trots att jag mår bra trots stympningen av min metabolism önskar att min op skulle vara ogjord då det hade varit lättare att äta ketogen lr strikt LCHF för mig i dag. Men förhoppningsvis lär jag mig även det här! Den ständiga kampen fortsätter! ❤️

   • Ja Maria, vet vem hon är och har haft diskussioner med henne ang op lr inte plus LCHF, berättade för henne om mejlinglistan och starten av KiF, vem som gjorde vad enligt min mening ??? även om det pågick parallella försök så är det för mig mejlinglistan som är starten här i Sverige.

    Jag tillhör de ”Lyckade” operationen med inga biverkningar, mina biverkningar åsamkar jag mig själv gm att inte äta som jag ska och tar mina vitaminer, så jag får ingen återställning, ibland har jag tänkt att jag börjar göra allt det som jag mår dåligt av för att få en återställning.

    Jag äter ff ren naturlig kost och reducerar stärkelserna, kommer jag göra resten av mitt liv, skulle inte komma på att handla något livsmedelsindustrin behandlat råvaran med tillsatser.

    Men ketogen kost är något jag aldrig hann prova innan jag gjorde min op om nu inte de första årens famlande med LCHF med max 10 kcal kan räknas dit ?❤️

    • Vem som gjorde vad lät spännande…
     Jag startade Kif 2006 från att ha varit med på mailinglistan med SSS i ca 1,5 år men det fanns annat också. Litsfeldt var admin både för ett öppet forum och en hemlig mailinglista när jag startade Kif.

     Man får inte vara ”frisk” för att få hjälp. Jag är typ 2 som är kostbehandlad och inte ” märks” och därför betalar jag mina besök hos Funktionsmedicinsmottagningen själv.

     • Visst är det spännande! Kommersen slog till till sist men så är det ju med allt gm historien några eldsjälar är med och startar något som andra slår mynt av ??? Du har iaf gjort ett fantastisk jobb, för mig är det du och mejlinglistan som är min första introduktion med LCHF.

Kommentarer är stängda.