Sociala medier stressar mig

Jag tror inte jag är ensam med den känslan. Eftersom jag aktivt försöker reducera stress, gör jag allt jag kan för att minska det som stressar och behålla det som tillför både glädje och inspiration. Det är fantastiskt roligt att så enkelt kunna hålla kontakt med gamla vänner man inte träffar så ofta men också skapa nya relationer som berikar genom att man så lätt hittar likasinnade i olika intressegrupper.

Det gäller att inte låta telefonen/ipadenn påkalla uppmärksamhet hela tiden och tro att man måste vara ständigt tillgänglig 24/7 dvs 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

Jag är väldigt aktiv på internet och är tacksam för den folkbildning det bidragit till att information är så lättillgängligt. Jag blir inte stressad av att lära mig nya saker, tvärtom det ger mig energi.

Det som stressar är alla pling och röda siffror som visar vad jag ”missat”. Allt sånt stänger jag av. Det finns en funktion som heter ”Notiser” med inställningar för varje app man har i telefonen. Jag har allt sånt helt avstängt. Det är jag som bestämmer när jag vill veta vad som hänt.

Facebook och Instagram

Jag är med i många Facebookgrupper inom olika intresseområden. Där är Facebook en guldgruva, men det är jag som bestämmer när och vad jag läser. Jag har klickat bort flödet från samtliga utom en som jag betalar för att vara med i och inte ens den läser jag helt. Mitt flöde innehåller nästan bara uppdateringar från familj och de vänner jag verkligen vill ha kontakt med. Jag använder hellre Messenger för privata samtal än ger mig in i offentliga trådar med diskussioner. Bränd av att ha blivit missförstådd, att skriva är svårt.

Jag har både ett Facebookkonto och ett Instagramkonto som heter ”Vägen till 65″ där jag länkar till nyheter på den här bloggen men också till annat som rör kost och hälsa värt att sprida. Mitt privata konto försöker jag hålla privat. Jag har familj och vänner som inte alls uppskattar att bli bombarderade av allt jag har på hjärtat och det försöker jag respektera genom att hålla isär mitt privatliv från det offentliga.

Jag uppdaterar även Facebook- och Instagramkontona ”LCHF-magasinet” tillsammans med kollegor med nyheter vid behov.

När jag har tid och lust bläddrar jag igenom de grupper som intresserar mig mest och även mer perifera vänners flöden för att hålla mig uppdaterad, men det är inget jag lägger så mycket tid på.

Min intention är att jag själv styr när och vad jag följer, inte en massa pling och notiser i olika appar. Jag har konton på fler sociala medier, men jag är inte särskilt aktiv.

Hur gör ni för att hålla stressnivån nere?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka