Strategibyte

Om någon kikar in i min hjärna så är den konstruerad som ett Excelark. Hela jag är alldeles rutig. Mitt liv är rutigt och jag gillar pricklistor och scheman. Under Viktväktartiden kändes det därför naturligt att kryssa i listor för varje tugga jag åt. Målet var att inte äta för mycket. Jag var ständigt hungrig och därför gav jag upp. Jag gav däremot inte upp kampen mot övervikten, det har jag aldrig gjort, bara kampen mot att ständigt bokföra varje tugga. Det gav ändå inget resultat. Om man länge håller på med något och inte får resultat är det dags att byta strategi. LCHF var ett sånt strategibyte för mig 2005. Det har hittills gett tillräckligt med resultat för att jag ska fortsätta, men det har inte inneburit att jag slår mig till ro eftersom jag inte nått mitt primära mål. Att gå ned i vikt.

Jag letar likt en spårhund lösningar och idéer på bred front. Från början handlade det om matens innehåll. Allt ifrån mängden kolhydrater, fetthalt, energiprocent och val av proteiner. Sen blev det tillsatser, tillagning och annat som kan tänkas påverka. Efter en USA-resa 2012 började jag på allvar begränsa proteinmängd och istället öka fetthalt. Jag såg genom mina ketonmätningar att det spelade roll.

2013-2014 kom en efterlängtad men ändå oväntad viktminskning på 14 kg. Tillräckligt mycket för att det inte var ”vätska”. Det finns ingen dold agenda som orsak typ träning eller nya kostval, det var bara ett flow. Det finns inga menyer, matregistreringar eller anda anteckningar. Bara en viktkurva från min digitala våg. Det är bra, annars hade jag idag inte trott det var sant. Jag vet alltså inte egentligen vad jag gjorde som fick det att fungera och därmed hade jag inget att falla tillbaka på när det slutade fungera och viktkurvan återigen vände uppåt. Jag minns att jag var enveten och systematisk i att inte ge upp eller bli deprimerad de perioder vikten vände uppåt. Jag fortsatte väga mig varje dag och såg till slut tydliga trender. Efter regn kommer solsken.

Förstorar man kurvan så att alla mätvärden kommer med ser man tydliga 4-veckorsintervall trots att jag var nästan 60 år gammal.

Min rutiga hjärna hade paus under den där perioden och därför finns inga såna ledtrådar. Jag vet att jag åt vad jag kallar ”strikt LCHF”, men det gör jag alltid med väldigt få undantag. Jag vet att jag var stressad och hade mycket att göra. Förutom allt vanligt assisterade jag som barnvakt under flera dygn hos min äldsta dotter i samband med en förlossning , vi planerade och genomförde hennes bröllop strax efter och jag reste på en stor släktträff med övernattningar där ingen åt som jag. Det var ingen ovanligt lätt period alls.

Vad jag däremot både minns och vet är när det vände uppåt igen och jag kan åtminstone gissa varför.  Jag hamnade i vad man trodde en utmattningsdepression, blev sjukskriven och började äta piller. (Har skrivit många blogginlägg om den perioden). Nu är den perioden över och jag var inte som läkaren först trodde deprimerad, bara fysiskt totalt utmattad efter decennier av dålig sömn (sömnapné). Nu är det åtgärdat och jag har nästan återhämtat mig helt.

Därför var det dags att återigen hitta en strategi i jakten mot målet. Eftersom jag bevisat att jag kan gå ner 14 kg i vikt med den livsstil jag hade för några år sen så kan det inte röra sig om några stora förändringar. Det gäller bara att sortera ut vilka.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Strategibyte

 1. Jag gillar visserligen Excel, men min hjärna är inte rutig. Vindlande, kanske? Slingrig? Jag klarar inte av att bokföra allt jag äter;, och inte planera måltider I förväg. Viktväktarna var inget för mig.
  Jag råkade också ut för en viktnedgång på en tio kg, bara sådär. Och jag kan inte avgöra vad det var den berodde på. Jag mådde bra, allt flöt. Möjligen började det med en tuff förkylning som innebar att jag fastade några dagar. Men viktnedgången pågick några månader. Sjutton vet om det inte var 2014; det kanske var något I luften det året?
  Nej, allvarligt talat; bra sömn och mindre stress tror jag nog på, för min del. Och då kanske jag klarar att fasta också. Stress leder bara till fel ätande och dålig sömn.

  • Jag använder inte Excel så regelbundet till just detta längre, nummer är det PoP på köksbordet (papper och penna)
   Sömn är a & o, men också att man under dagen tänker sig för så att man verkligen är förberedd på att sova när kvällen kommer.
   Man får inte ta med sig världsproblemen till sovrummet.

Kommentarer inaktiverade.