Nytt fasteförsök

Nu är jag igång och fastar igen. Jag har redan passerat tidsgränsen för vår gemensamma fasta hos Lena, med god marginal.

Silja Line bjöd oss arrangörer av LCHF-kryssningen på premiären av Musikalen Grease som spelas på Helsingforsbåtarna från 1 april. Vi fick den 31 mars gå ombord på förmiddagen, se musikalen, äta en mycket god lunchbuffet och sen kliva av kring 14:30 innan fartyget sen lämnade land för att åka till Finland.

Den kvällen var jag inte så sugen på mat, så jag åt inte så mycket mer, men något blev det som jag inte minns exakt när, men kanske kring 18:00 ungefär som förra gången när jag åt en hamburgare i Bjästa på väg till LCHF Nolaskogs.

Sen dess har jag inte ätit, bara druckit och jag har inte för avsikt att börja äta än på ett tag. Jag avslutar just nu dag 4 på det här experimentet. Syftet är att nå tillbaka till den euforiska känslan av ketos som jag hann uppleva hemma hos Lena. Den har jag saknat och jag har så oerhört svårt att nå dit med vanlig LCHF-mat, att fasta sig dit är en bra genväg. Jag behöver lite extra energi nu när jag förbereder mig för USA-resan om tre veckor. Det är så mycket som ska göras och jag känner hur tiden rusar ifrån mig.

Skillnaden mot förra fastan är flera.

 1. Jag glömde extra salt de första dagarna så söndagmorgon var hemsk. Huvudvärk och illamående som jag kunde avbrutit fastan av om jag inte direkt förstått varför. Ingen hunger alls däremot. Nu tar jag salt i ett glas vatten varje morgon. Så gjorde vi hos Lena och det var väldigt bra.
 2. Jag tar magnesium, eftersom jag efter 70-timmarsfastan förra gången fick känningar av kryp i benen och lite sånt jag vet att jag slipper med extra magnesium. Jag tar även den dos av D3 och C-vitamin som jag tar annars.
 3. Jag dricker mer än bara grönt te och vatten, dvs sånt som jag tror inte ska påverka ketosen och som istället skall ge mig en boost av något slag. Vet inte riktigt själv vad det ska ge, men har fått lite tips av olika fastare. Det jag dricker är KRAV-märkt färsk buljong på morgonen. En grön smoothie efter tips från Martina Johansson till lunch. Varmt vatten med lite kakao i som en kvällsdryck.

Jason Fung menar att man kan dricka både buljong och kaffe med lite grädde i. Jag dricker buljong och jag spetsar den med lite gelatin som jag först rör ner i kallt vatten. Gelatin är bra för våra leder. Det finns redan i buljongen men jag lägger till 1 tsk extra. Jag dricker inte kaffe alls och inte heller grädde. Nu tar jag chansen att låta bli helt, både koffein och mejeriprodukter. Däremot mixar jag ibland en avokado i den gröna drycken och gör jag inte det tillsätter jag lite olivolja. I den varma chokladen tillsätter jag kokosfett.

Jag har drabbats av rejäl halsbränna två gånger. Hos Lena trodde jag det berodde på att jag vid ett tillfälle bytte grönt te mot vanligt svart. Om man inte intagit någonting annat än grönt te och vatten under några dagar är det ju lätt att tro att det var det svarta teet som plötsligt gav halsbränna. Det kan ha varit det, men…

Häromdagen fick jag halsbränna igen utan att ha druckit något svart te, så vad det kommer sig av vet jag egentligen inte. Jag har ett bråck på övre magmunnen som inte håller tätt och ibland blir det väl överfullt helt enkelt.

12941054_10153765798564807_1820496_o

Min frukost just nu består av buljong med lite gelatinpulver

12939095_10153760933189807_1870821052_n

Från tips av Martina Johansson komponerade jag en dryck jag mixar med vatten och mycket is

Det jag testar nu är alltså en Very Low Carb Diet i form av fasta, men jag avstår inte från fettet eftersom jag inte tror det gör någon skada. Lite fett håller igång min magen och det behövs verkligen nu när jag inte dricker kaffe. Det är nog Hänt-i-veckan i hela systemet just nu.

Jag har ännu inte räknat någonting på vad det blir totalt per dag, men eftersom jag dricker väldigt lika varje dag är det ju lätt gjort om jag nu får den energi jag längtar efter.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Nytt fasteförsök

 1. Jag önskar dig det bästa resultat med din hälsa! Efter att ha läst om de senaste åren du varit med om känner jag bara att jag håller på dig och önskar du går ut som en stor vinnare! Det kommer du också, tror jag för du är klok och analyserande.
  Hjärtliga lyckönskningar!

  Tänk att bli inlurad så där av ”the disease management industry” som man säger om sjukhusen och läkarna sedan 1950- talet, här i USA. Mycket vinster ska betalas ut till aktieägarna, det är allt som räknas.

 2. Hur vet man om man är insulinresistent eller ej?

  Själv har jag bra triglycerider (0,60, ref 0,45-2,6) och bra B-HbA1c (31, ref 31-46) ändå inbillar jag mig att jag p.g.a. svårigheter att gå ner i vikt är insulinresistent.

 3. Jason Fung tar upp halsbränna och tycker att man kan ta någon form av basisk vanlig halsbrännemedicin. Ganska vanligt vid fasta.

  Halsbränna har jag haft i hela livet tills jag började med LCHF. Fick tillbaka den när jag provade med kokosolja i kaffet på morgonen på fastande mage.

  • Jag känner igen mig i det där med halsbränna av kokosfett, det får jag också om jag tar för mycket, men på morgonen går det bättre än på eftermiddag/kväll. Då blir nätterna jobbiga. Jag har ju lärt mig att citronvatten löser alla problem och det fungerar väldigt bra. Hinner jag inte stävja i tid tar jag Gaviscon.

 4. Man kan köpa Ledins fastekur för tre dagar eller fem dagar, på nätet. Då får man allt man behöver plus schema för intagandet av de teer och drycker som kommer med. Jag har fastat under alla år ca tio dagar åt gången mer eller mindre. Alltid fått mig att må superbra och även synen har blivit skarp som hos en uggla och tankeförmågan helt klar.

  • Hej och tack för tipset, men jag avstår helst från de där paketen. De innehåller alldeles för mycket fruktjuicer för att jag ska tycka det passar in i mitt LCHF-tänk. Jag har hittills inte hittat något färdigt paket som bygger på LCHF-filosofin angående att ligga lågt i kolhydrater och då särskilt fruktos. Jag fastar främst för att få ner mitt blodsocker och för att rena levern. Då vill jag inte tillföra det som jag vet går direkt och stör levern. Det är en form av LCHF-fasta jag var med och tog fram i pilotgruppen på LCHF Nolaskogs. Skall jag ta in kalorier för energins skull gör jag det helst i form av fett, det gör förmodligen mest nytta och framför allt minst skada i kroppen

Kommentarer är stängda.