Del 5 – Citalopram

Jag är av naturen väldigt skeptisk till piller, oavsett vad man tar dem för. Jag vill tex inte ta smärtstillande om jag inte säkert vet varför. När jag bröt armen för några år sedan tog jag smärtstillande, men har jag obestämd huvudvärk lägger jag mig hellre i ett mörkt rum än stoppar i mig tabletter.

I december 2014 kom jag hem med ett recept på Citalopram, det man i folkmun kallar Lyckopiller. Det var inte självklart att jag skulle ta ut tabletterna på Apoteket. Jag kände mig väldigt skeptisk och kände att jag behövde mycket stöd för att våga börja. Citalopram/Cipramil/Celexa är samma tablett under olika namn.

Citalopram tillhör gruppen SSRI – Selektiva serotoninåterupptagshämmare. Jag blir inte mycket klokare när jag läser om dem. Jag tycker allt känns baklänges.

Så här tänker jag:
Serotonin är en signalsubstans i vårt nervsystem som reglerar flera funktioner och den mest omtalade är kanske ”må-bra-känslan” dvs man mår dåligt om man har för låga nivåer. (Den som vill veta fler funktioner kan Googla och läsa). Om jag har för låga nivåer påstås jag känna mig låg och deprimerad. Då tycker jag det är mest logiskt att tillföra Serotonin. Istället stänger man kemiskt av upptaget av Serotonin dvs det lilla man har kvar skall fortsätta snurra runt istället för att sugas in och försvinna i en cell någonstans. Jag kan inte förklara det där bättre än så.

(Ping Martina: Har du någon bra förklaring till mig och mina läsare varför man hämmar upptag istället för att ordinera extra Serotonin. Är jag helt ute och cyklar?
Edit:
Martina svarade på sin blogg och du hittar svaret här)

Jag ser ingen annan orsak till baklängesbeteendet än ekonomiska. Inga patent erhålls (=tjäna pengar) på naturliga tillskott. Det krävs ett patent dvs en konstruktion för att pengarna ska rulla in. Jag undrar VEM som är tillräckligt smart för att göra en sån konstruktion så perfekt att den inte ger biverkningar och dessvärre väldigt oönskade biverkningar. Jag undrar också VEM som vet så EXAKT att det är just det jag behöver för att jag sitter och gråter på en vårdcentral i december 2014.

Så här blev det:
SSRI-preparat ska trappas upp långsamt vid insättning och trappas ner lika långsamt när man sätter ut det. Det sägs att de inte är vanebildande. Jag väntade en vecka innan jag tog ut receptet och ytterligare några dagar innan jag tog första dosen som var en halv tablett (5 mg) dvs knappt mätbart. Vid återbesöket tre veckor senare stod jag på samma dos utan någon upptrappning, men jag kände mig bättre till mods och det tror jag inte hade med medicineringen att göra utan att jag äntligen hade en läkare som var villig att ta itu med min situation på riktigt. Jag kände mig tryggare än på många år.

Tänk så viktigt det är att man känner sig trygg hos doktorn

Tänk så viktigt det är att man känner sig trygg hos doktorn

Klicka bakåt till
Del 1 – Mitt 2015
Del 2 – Första läkarbesöket 
Del 3 – Sjukskriven
Del 4 – Dåtid

Klicka framåt till
Del 5 B – Om läkemedel mot depression
Del 6 – 50 %

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Del 5 – Citalopram

  1. Pingback: SSRI - att må dåligt och behandla med medicin - Martina Johansson

  2. Jag tittar runt lite och undrar vilket preparat man ska köpa. Ser att det oftast är 50 mg eller 100 mg. Ska man köpa ett med B-vitamin/magnesium i med tro? Någon som har tips?

    • Jag kan inte svara i det här specifika fallet, men rent generellt väljer jag själv att inte köpa blandvarianterna, jag blandar hellre själv. Jag äter tex B-vitamin och Magnesiumtillskott oavsett. 5 HTP och andra receptfria tillskott i Tryptofansläkten skall man inte ta tillsammans med receptbelagd medicin, därför avstod jag dem under den här Citalopramtiden.

  3. Jag var också extremt skeptiskt till antidepressiva, jag var rädd för biverkningar. Till slut hade jag tankar om att jag ville dö och då var jag tvungen att chansa. Är väldigt glad för att jag började ta dem. Mådde bättre väldigt snabbt och kunde hoppa på uppåtspiralen istället för nedåtspiralen. För min del känns det inte som att det spelar någon roll hur de funkar (jag är farmaceut och väl insatt i mekanismen). Det viktiga är ATT de funkar och att de har gett mig mitt liv tillbaka. Idag mår jag mycket bättre. Nu håller jag på att trappa ut SSRI och fasa in 5-HTP istället. 5-HTP är ett förstadium till serotonin.

    • Hej Maria, du är inne på min linje. Varför inte 5htp istället? Det är vad jag tänker på när jag skriver om patent. Det finns väl inte på Apoteket? Kommer dit senare i storyn

      • Jag håller faktist på att gå över på 5-htp nu. Läste någonstans att det är klassat som läkemedel och får därför bara saluföras i Sverige på apotek. Kan dock inte hitta det i varken apotekets sortiment eller i FASS. Jag beställer mitt från Holland. Det kanske är detta du tänker skriva om. Väntar med spänning på fortsättningen :).

Kommentarer är stängda.