Procenten (%) säger inte allt

Igår när vi satt och åt de oväntade smörbönorna funderade vi på hur mycket kolhydrater de egentligen innehåller. Eftersom det inte är något vi normalt äter har jag inte kontrollerat och därför inte heller lärt mig utantill. Hade vi varit hemma hade jag nog googlat vid matbordet, men sitter man på restaurang får man väl skärpa sig lite 🙂

Istället har jag använt flygtiden (tack Norwegian för WiFi) för lite research. Jag valde att jämföra smörbönor med potatis och kokt ris. Eftersom pasta innehåller gluten avstod jag den jämförelsen. Diagrammen visar fördelningen om man tar 100g som portion. Som väntat var smörbönorna mindre i % men ändå oroväckande mycket och därför (precis som jag visste) inte så LCHF-vänliga.

image

Allt är dock inte mätbart i %, det viktigaste är ju den faktiska mängden man äter och i det långa loppet hur mycket blodsocker/insulin som produceras. Jag tog därför fram de faktiska siffrorna för 100g.
image

Smörbönornas 17g kolhydrater per 100g innebär att jag fick i mig max 25g (portionen kan ha varit större än 100g) en i övrigt väldigt bra dag. Då kan jag sucka, bryta ihop och gå vidare om jag är pessimistiskt lagd åt hållet att självbestraffning är nyttigt.

Istället tänker jag ”så bra att jag efter ungefär 11 år lärt mig att inte ta första bästa chans till avsteg och välja ris eller potatis, utan att jag fortsätter min väg med ”bästa möjliga val” vid varje måltid oavsett var jag befinner mig.

Det finns en tredje väg också, jag kunde så klart lämnat bönorna och nöjt mig med fisken. Jovisst, men det är en helt annan diskussion som vi kan ta en annan dag.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka