Vad är stress?

Kunde jag svara på det hade jag kommit långt. Jag kan bara svara på vad jag tror framkallar stress hos mig.

Jag är helt övertygad om att stress påverkar både hur vi mår och om vi går upp eller ner i vikt mycket mer än vi vill inse. Problemet är att analysera vilken stress som påverkar oss negativt. En del talar om positiv stress, det klingar märkligt i mina öron eftersom jag uppfattar stress som ett negativt laddat ord.

Stor arbetsbelastning måste inte innebära stress för mig. Det kan också vara inspirerande, som för mig är motsatsen till stress. Jag laddar förmodligen in en massa energifyllda hormoner om jag är under rimlig press. Svårigheterna kommer i takt med att rimligheten minskar och det har sällan med arbetsvolym att göra. Min stress infaller när kontrollbehovet får sig en törn och det är när jag rent prestationsmässigt inte klarar av en tilldelad uppgift.

Jag har inte prestationsångest, dvs kräver av mig själv att jag måste klara allt, tvärtom lämnar jag gärna över. Däremot är jag plikttrogen dvs har jag fått en uppgift ska den också genomföras på bästa sätt. I mitt arbete som IT-chef på en skola har jag ett uppdrag att hålla igång IT-verksamheten och driva den framåt. När jag känner att den tekniska utvecklingen rusar ifrån mig och jag inte hänger med längre kan jag få panik. Jag har nog sjå att hänga med privat när det gäller nätverk, molntjänster och ny teknik i darorer, surfplattor och telefoner. Den paniken skapar stress eftersom jag inte har så många i min närhet att fråga eller få hjälp av.

Den här stressen har funnits under många år, men har mer och mer givit sig tillkänna de senaste månaderna. Det finns anledning att återkomma om detta.

Min arbetsplats

Min arbetsplats

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Vad är stress?

  1. Stress är ett viktigt tema. Ser fram emot att få ta del av dina tankar om detta. Noterar själv hur ofta axlarna drar iväg upp mot öronen…. Oavsett vikten, måste det rimligen vara skadligt att ha det så. Med viktökning till på handen – då är man illa ute.
    Jobbar på min egen stressreduktion, men det underlättar att bli påmind, så den kampen blir mer medveten.

Kommentarer inaktiverade.