Viktväktarmat?

Jag har ett mångårigt förflutet i Viktväktarna. När jag väl avslöjat varför deras viktminskningsmetod inte fungerar på mig tog det ytterligare några år innan jag kunde backa tillbaka och försöka komma på vad som varit bra.

En sak som jag verkligen lärde mig under den där tiden var att krydda maten och få en bra smak utan att följa recept. Det är inte helt självklart när man inte har något fett som smakbärare.

En annan sak jag lärde mig rätt snart var att fuska med fettet. Jag gick ner i vikt (som var enda syftet med mitt medlemskap) även om jag i vissa fall dubblerade fettmängden i deras recept. Däremot gick jag inte ner i vikt om jag tummade på mängderna av det som innehöll kolhydrater tex en smörgås extra eller vad det kunde vara jag var sugen på.

Något jag kan sakna är en del mat från den tiden och därför har jag dammat av mitt gamla anteckningsblock där jag skrev upp favoriterna. Inte direkta recept utan mer anteckningar om kombinationer som var goda ihop.

Idag åt jag till lunch en Viktväktargrönkålssoppa på LCHF-vis och det var ännu godare än vad jag mindes, så den favoriten får bli många repriser.

Då smälte man grönkål från påse långsamt i en kastrull tillsammans med lite vatten.
Nu smälte jag grönkålen väldigt snabbt i massor av smör (och jag menar just massor).

Då kryddade jag med salt, peppar och en massa torra örtkryddor.
Nu – lika fast med ekologiska kryddor – smaksatt salt, Herbamare och färska örter.

Då åt jag grönkålen som soppa ibland med Keso och ibland med kokt ägg. Det enda fett som tillsattes var någon tsk billig olivolja för smaken (men jag minns än hur jag fuskade och hällde i lite extra). Jag minns än hur gott det var och det var oerhört effektivt för viktminskningen minns jag (det kanske påverkade smaken?).

Nu knäckte jag två ägg över min portion och ställde alltihop i ugnen ca 15 minuter och hällde efteråt en ganska stor mängd ekologisk extra jungfrulig (supergod) olivolja över.

Oj så gott det var och så mätt jag blev!
Där ser man vilken skillnad på mättnadskänslan det blev med smör och olivolja till samma mängd soppa. Som viktväktare var det mer vanligt med lite lätt känsla av hunger även efter måltiden. Då kände man sig lite extra duktig 🙂
Vilken skillnad det är med dessa äkta produkter i matlagningen, enda missen idag var att jag inte använde färsk grönkål (finns väl bara runt jul i affärerna?) utan fryst. Idén med att sätta in alltihop i ugnen hittade jag i receptet på grönkålspåsen och tyckte det verkade enklare än att böka med äggkokaren. Mycket lyckat var det.

 

Grönkålssoppa fast inte på Viktväktarvis

Grönkålssoppa fast inte på Viktväktarvis

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Viktväktarmat?

  1. Ugh Viktväktarna ja… på mig lade det grunden för ett riktigt stört ätmönster. Från att ha klarat mig hela livet på vanliga måltider (samt som barn mellanmål på eftermiddagen) gick man sakta men säkert in i ett läge av nästan konstant ätande. Dels uppmuntrades ju mellanmål, men framförallt blev man aldrig mätt ”på riktigt” den enda mättnaden var från ”full mage” och ja det släppte ju fort så man blev hungrig igen inom någon dryg timme. Suck.

    Det lärde mig verkligen att älska grönsaker dock, även om det blev en skev syn på portionsstorlek med de ”fria grönsakerna”. Åt långt långt över några officiellt rekommenderade 500 gram frukt och grönsaker, med bara grönsaker alltså var det nog i alla fall 750 gram.

    Hade för vana att äta så mycket grönsaker jag var tvungen att kraftigt begränsa min instinkt på mängden när jag började med LCHF.

    Mer specifikt på recepten är det lättare att omvandla de gamla viktväktarrecepten än de nyare. (de gamla hade ju starkt begränsade mängd kolhydrater och det fanns inte än mini-fraiche och lättkorvar etc. de nya efter den ”fria potatisen” och mini varianter av allt är värre….)

  2. Visst är grönkål gott!
    Jag brukar ha grädde i vilket är väldigt gott + hemmalagad kycklingbuljong! Ska absolut pröva med mer smör och lite bra olivolja, vill ju helst minska ner på grädden….Kanske blir det gott med kokosgrädde?

  3. Uj, så gott detta lät! Och numera finns hackad färsk grönkål i salladsdisken, så då går det väl om möjligt ännu snabbare!

Kommentarer är stängda.