Aluminiumklorid

Enligt statistik jag läste någonstans använder 90% av alla kvinnor som har råd någon form av deodorant och det kan jag livligt föreställa mig är en siffra som stämmer. Jag har själv under lång tid försökt undvika de varianterna som det står ”långtidsverkande” och alla möjliga andra guld-och-gröna-skogar-löften på. Självklart är det som gjort för reklamkampanjer och som resultat stora intäkter. Svettlukt gillar förmodligen inte någon och därför använder vi deodoranter i stora mängder. Man blir alldeles förskräckt när man tänker på hur mycket som styrs av ekonomiska intressen på bekostnad av vår hälsa.

Ja vad är det som händer egentligen när vi intet ont anande dagligen utan att ens reflektera över det använder deodoranter som i de allra flesta fall innehåller aluminiumklorid (aluminium + klor). Jo vi täpper till porerna så att de inte kan släppa ut svett. Porerna i armhålan är väldigt nära både lymfkörtlarna och brösten och den här kombinationen med tilltäppta porer lär inte vara så bra. Syftet med att vi svettas är just att släppa ut svett. Jag har lärt mig av någon sund väninna att man åtminstone inte bör smörja in hela området under armen eftersom huden slutar andas då.

Jag är inte så kunnig i detta men vill lyfta frågan eftersom jag tror det är onyttigt att stänga porerna med hjälp av aluminiumklorid, parabener, alkohol och allt var deodoranterna innehåller. Svett luktar i kombination med bakterier och bakterier finns det gott om i armhålans värme. Alltså skall en ”bra” deodorant både stänga porerna så att vi inte svettas och ta bort bakterierna så att vi, om vi ändå svettas inte luktar dvs det är både livrem och hängslen. De riktigt kraftiga deodoranterna (dubbelverkande och därtill långtids) heter antiperspiranter och dem har jag i alla fall undvikit så länge jag kan minnas. De finns att köpa överallt och Apoteket som är måna om vår hälsa gör gärna reklam för dem (precis som för C-vitaminer med sötningsmedel och annat ”nyttigt”).

Det som däremot inte är så lätt att hitta är deodoranter som åtminstone inte innehåller aluminiumklorid och de allra mest onyttiga ingredienserna.

Jag läste någonstans (minns inte längre var) att kvinnors bröstcancer kan ha en koppling till det myckna användandet av deodoranter och att män kan ha skydd av att de inte lika ofta är rakade under armarna. Kvinnors deo hamnar direkt på huden, medan männens hud i så fall får ett skyddande hårlager. Vad som är myt eller fakta vet jag inte, men jag tänkte att ni som vet kan väl skriva och berätta så vi alla får lära oss.

Jag kommer att fråga Martina Johansson om hon vet något särskilt om detta (*ping* Martina Johansson *ping*)

Det här är så långt damerna inom vår familj har kommit i jakten på en vettig deodorant för vi vill inte heller lukta svett. Själv har jag inte testat ännu, återkommer när jag vet mer.

Crystal Stick

Crystal Stick

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

15 svar på ”Aluminiumklorid

  1. Har precis testat hemgjord på kokosolja och till min oerhörda förvåning funkar den!
    1 msk kokosolja + 1 msk bikarbonat + 1 msk potatismjöl + nån droppe eterisk doftolja om man vill.

  2. Enligt mina erfarenheter från friluftsliv så spelar det stor roll vilken typ av material man har i kläderna närmast kroppen. En underställströja i ull kan man ha på sig en hel vecka utan att det börjar lukta illa. Men i helsyntet så räcker det med en dag, eller några timmar bara innan det börjar stinka. Men sitter man inomhus i ett varmt kontor hela dagen så kan det bli lite väl varmt med ull. Men då brukar jag använda en bambu t-shirt under skjortan. Mycket bättre än bomull.

  3. På Cecilia of Sweden finns en riktigt bra deo från c/o GERD utan aluminium, parabener och alkohol 😉

  4. Min man använder ett stick som heter Thaistick (köpt på hälsokosten) och det är liknande det du har på bilden. Det fungerar utmärkt och kommer nog att räcka hur länge som helst, vilket då blir en billig investering. Enbart till festligare tillfällen kommer den ”fina” sorten med god lukt, fram.
    Själv vill jag egentligen byta, men vill ha den goda lukten från min deo. Ja, antiperspirant är det ju egentligen. Tycker inte om att svettas, även om ren svett inte luktar så länge kläderna också är rena. Det är ju bakterier som är upphov till lukten.

  5. Har haft problem med klåda när jag använt samma deo länge. Beställde kollodialt silver och fick med en liten sprayflaska med k.s. gratis. Sedan dess (ett par månader) har jag använt det i.st.f. deo. Det fungerar bra. Kan ibland känna att jag svettas riktigt under armarna när jag t.e.x går en rask promenad. Men någon lukt har jag inte känt.

  6. Jag använder vatten och bikarbonat som jag häller i en sprayflaska. Det fungerar för mig. Men jag kanske inte är så representativ eftersom problemen med armsvett avtar med åldern.
    Men det kan vara värt att pröva. de kostar ju så lite. Allt med aluminium bör man avstå från.

Kommentarer är stängda.