Quickfix-metoder

När man rör sig i samhället går det mesta ut på att öka tempot. Det mesta skall skötas med Quickfix av olika slag. Lockropen är många och allra värst tycker jag nog ändå är snabbmaten, eftersom den faktiskt gör oss sjuka. Flera generationer människor är helt enkelt lurade med alla möjliga varianter av trovärdiga och icke trovärdiga anledningar.

Vad hände när det blev självklart att matlagning inte får ta tid och färdiglagat/snabbmat för många blev det enda självklara? Vad hände när krävande jobb, både avseende tid och styrka blev omoderna? Vad använder vi tiden till istället? Är det bättre eller sämre?

1913

Jag tänker inte ens försöka svara, bara förmedla att i min verklighet som dubbelarbetande är det en ständig kamp mot tiden att hinna med tidskrävande matlagning.

Vi som har avslöjat vad snabbmaten orsakat avseende ohälsa måste vinna tillbaka den riktiga maten oavsett hur lång tid det tar att laga den. Vi måste i stort sett ner till minsta tugga känna till vad vi stoppar i oss och det innebär väldigt mycket matlagning, jämfört med andra samtida hushåll. Vi måste hjälpa varandra att hitta lösningar så det inte stupar på att vi inte hinner. Det är en prioriteringsfråga hur man vill må.

Tack till er som uppmuntrade mig angående majonnäsen¹. Nu vet jag hur lätt det är, jag söker fortfarande efter rätt ingredienser och är inte nöjd ännu.

För min del testar jag därför olika tidsbesparande tillagningsmetoder och det är ett ämne jag vill att vi diskuterar i den här tråden. Hur gör ni för att få ihop tiden? Jag inleder med mina egna förslag

  • CrockPot/Lergryta – tidskrävande tillagningsmetoder medan jag gör annat utanför hemmet
  • Laga måltider som sköter sig själva medan jag gör annat hemma (stek i ugnen, långkok mm)
  • Laga större mängd mat samtidigt – av någon anledning lyckas det aldrig för oss, när vi gör det kommer det någon/några objudna gäster (läs barn och ibland deras vänner) och vips blev vi istället glada att maten räckte till alla.
  • Förbereda den råa maten i lagom stora ”portioner” i frysen så att det snabbt går att ta fram och tillaga. Vi köper en halv ungnöt varje år och fördelar numer allt kött i små förpackningar och tar hellre fram fler om det behövs. Tidigare gjorde vi stora förpackningar för långkok/storkök och det fungerar inte längre. Vi glömmer bort att det tar så lång tid att tina och så är vi utan i alla fall när nöden infinner sig. Även annan mat man köper lönar sig att dela upp redan innan man lägger det i frysen.
  • Fritösen lagar maten snabbare än på spisen, men det är lite kladdigare så tveksamt om det platsar just här även om det är en kul och god variant som berikar nöjet. Fördelen är att det är socialt och kul att stå där och kladda och då behöver inte maten vara klar när barnen/gästerna kommer på besök. Det räcker att man förbereder en smula för att kladdnivån skall bli uthärdlig.
  • Vi äter numer mer färska grönsaker som tillagas än djupfrysta. Det känns nyttigare på något vis, man vet hur grönsakerna mår och de går fortare att tillaga. Snabbtillagar man djupfrysta blir det inte så ”al dente” alla gånger.
  • Tryckkokare är en oerhört tidsbesparande manick och där skickar jag härmed ett tack till min trogne internetvän Dufva. (Vi har internetumgåtts på Kolhydrater i Fokus under 6-7 år tror jag nog) Dufva har flera gånger (även här på bloggen) puffat för tryckkokaren och till slut blev det av att vi köpte en. Den är dyr i inköp men guld värd och skall få en helt egen rubrik.

Det finns säkert många fler och det är här er fantasi skall komplettera min 🙂

¹ Gamla inlägg om majonnäs:
Majonnäs?
Majonnäs på kokosfett?
Mera majonnäs
Egen majonnäs
Egen majonnäs del 2
Omega-6 och omega-3

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Quickfix-metoder

  1. Älskar mitt morgonkaffe, kan jag fortsätta med det även om mitt ”ätfönster” inte öppnas förrän vid lunchdags? Förstör jag min IF då? Funderar och funderar och funderar……

  2. Tack för dessa goda tips! Själv lever man ju på ost, smör och parma-skinka när man är stressad, vilket säkert inte är så jättebra ur näringssynpunkt…

  3. Jag kör buss och då gäller det att vara om sig och kring sig för att slippa springa in på McDonalds på rasten (även om jag numera ber om bestick och skippar brödet). Jobbar bara kvällar så förmiddagar och lediga dagar går ofta åt till matlagning. Sen kan man ju glömma det där med att bara äta när man är hungrig, man får äta när man har rast! För att något sånär undgå det så brukar jag ha wraps med någon god fyllning i en kylväska när rasten är bort i tok vid fel tillfälle. Sen får man kasta i sig vid någon ändhållplats. Jag önskar mig en crockpot och tryckkokare kommer jag ihåg att mamma använde flitigt. Sen önskar jag också att jag vetat allt jag vet idag för 25 år sedan så att mina barn sluppit växa upp på välling, pasta och snabbmakaroner. Men idag anammar de min livsstil mer och mer och äntligen har jag fått min typ-1 svärson att börja tänka utanför ramarna. Hoppas bara det håller i sig 🙂

    • Visst är det härligt med all klokskap man får under åren. Alla måste hitta sina vägar och därför tycker jag det är bra att vi delar med oss av hur vi får vardagen att fungera.

  4. Ugnen är också ett perfekt tillagningssätt, brukar lägga kött och grönt tillsammans på plåten så får de gå tillsammans i ugnen medan jag gör det där andra tråkiga som ska göras. Min pappa dog då jag var fem år, mina bröder var 4 och 1 år, så min mamma tvingades arbeta heltid trots att vi var så små och på den tiden fanns det inga dagis i Umeå iaf utan vi hade barnflicka el dagmamma tills jag började i skolan sen fick jag klara mig själv och blev sk nyckelbarn. Mamma lagade ofta mat och bakade för hela veckan på helgerna och förberedde. Jag har nog lärt mig mkt av min mor trots allt och använder mig av samma metod som henne, ett par timmar på helgen underlättar matlagningen under veckan och vi har en färdig matsedel för veckan vilket min dotter med ADD problematik mår jättebra av, inga överraskningar.

    • Så har jag också växt upp även om orsaken var motsatsen. Min mamma var hemmafru med fem barn ända tills jag flyttat hemifrån, men hon gjorde så ändå för att spara pengar. Fast matsedel hade vi inte, men det fanns alltid mat hemma så vi handlade sällan (ofta handlades det då med hemkörning eftersom pappa hade bilen till jobbet). Det var inte lätt med en lön och så stor familj.
      Mina egna helgdagar fylls snabbt med så mycket aktiviteter att matlagning inte står högst på priolistan. Oftast är det arbete och andra hushållssysslor som måste göras. Jag försöker verkligen att inte boka upp mina helger med annat, men det är inte lätt.

  5. Jag upplevde förut när jag åt mycket halvfabrikat att det var enda sättet att hinna med. Så jag förstår ditt dilemma:0).
    Det som jag nu upplever när jag lagar mat från grunden är ju att det faktiskt inte tar så mycket längre tid. Vi har ofta middag lagad på 20-30 minuter…

    • Håller helt med. Finstrimlat kött och finstrimlade grönsaker med en burk kokosmjölk blir snabbt en god wok. På en halvtimme. Och man vet vad som finns i.

Kommentarer är stängda.