Pannkaka på mitt vis

När jag 1993 väntade vårt tredje barn lärde jag mig att inte äta socker. Det var ett sätt som fungerade utmärkt när det gällde att få ett normalstort barn, istället för de på 4600g jag fött innan.

Vad jag inte visste då var att mitt sockerberoende då överfördes till mjölmat och där var pannkaka den stora favoriten. Maken stekte pannkakor åt barnen när jag var på väg hem och syftet var att jag skulle äta annat, men hur det nu gick till åt jag alltid upp alla de överblivna pannkakorna först och sen den mat som var ämnad för mig.

Jag har saknat pannkakor sen jag började med LCHF och har därför testat alla de LCHF-recept som florerar med surrogatmjöl av olika slag utan att jag fått det att fungera. Antingen får jag ont i magen eller så blir det stopp på annat vis. En del tycker jag inte ens varit goda och då är det ju inget att stå efter.

Nu har jag till slut hittat en variant som är helt ok enligt mitt tycke och som fungerar precis lika bra som om det bara vore ägg… ni förstår snart varför 🙂

Jag smälter ca 40-50g smör i min nya stekpanna och häller det i min Magic Bullet tillsammans med 1 ägg och ½ tsk Fiberhusk. Efter mixningen steker jag i mera smör 3 st små pannkakor som tillsammans med LCHF-kaffet blir min frukost. Jag hyvlar en skiva smör ner i stekpannan mellan varje pannkaka, mest för att det låter så gott när det fräser så där fint som det bara kan göra i en riktig gjutjärnspanna. Eftersom jag använder saltat smör tycker jag inte att extra salt behövs, men det gör man ju som man vill. ½ tsk Fiberhusk är alltså allt jag tillsätter ägget förutom en massa smör och tänk att det tillsammans med mixningen som slår sönder ägget ordentligt räcker för att få både rätt utseende och rätt smak. Stekpannan fungerar utmärkt och det är roligt att få steka pannkakor igen. Maken och jag skall snart testa fram en fläskpannkaka, för det är också något jag saknar.

Det är märkligt så fort man vänjer sig, men efter att bara ha druckit LCHF-kaffe till frukost under en lång tid så är jag nu så glad varje morgon jag får mina pannkakor. Det har länge varit ett stekt ägg eller en äggröra på ett ägg, men pannkakorna just nu är toppengoda.

Jag är fortfarande inte så bra på att komma ihåg att ta kort, men det blev ändå ett på den sista idag som blev på resterna av smeten när jag introducerat min nya uppfinning för maken. Ser inte så snygg ut precis och den ligger på en assiett, bara så ni förstår storleken.

DSC_0442-001

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Pannkaka på mitt vis

 1. Så här gjorde jag till söndagsbrunch: 8 ägg, 4 tsk Fiberhusk och 250 g smält smör. Det blev ca 15 st i mitt lilla crepe-järn. Vi åt några med rökt lax, creme fraiche och lök. Väldigt mättande. Resten lägger jag mellan smörpapper och fryser in. Detta ska jag upprepa tills jag har ett ordentligt gäng pannkakor att ta till när barnen kommer på besök. Vill inte visa hur mkt smör jag använder. En av familjen är VV och jag antar att resten är influerade. Vill ju inte störa familjefriden, hehe.

 2. Pingback: Pannkakor med fyllning till middag. |

 3. Hej!
  Pannkaka på 2 ägg och lite kokosmjöl är också gott och lätt att steka….

 4. Vad menar du med surrogatmjöl, menar du cocos och mandelmjöl? Själv gör jag pannkakor med någon av dessa två med lyckat resultat, äter max två med bär och laktosfrigrädde sen har jag uppnått paltkomeläget och dagen efter syns pannkaksätningen på vågen plus att magen gjort uppror hela natten så att täcket lyfter! Äter väldigt sällan pannkakor men det händer och en annan delikatess som jag saknar är palt så precis som med pannkakor så gör jag palt någon gång och samma situation som med pannkakorna uppstår.

  Vet att min viktnedgång påverkades av hur jag åt och utsvävningarna i kolhydratsträsket påverkade min vikt negativt och ju oftare jag hamnade i kolhydratsträsket desto stabilare vikt, den stod stll! Jag tog ett beslut som expriment egentligen, 32 kg senare så vet jag att det beslutet var det rätta och just nu försöker jag hitta motivationen till att få bort de sista 10:e kg men trillar dit i kolhydratsträsket och vikten står still. Jag är en riktig kolhydratsråtta just nu, allt smakar så gott och magen gasar hej vilt. Nej det är dax att få stopp på eländet innan vikten går upp igen! Kram

  • Jag menar allt som har med mandel och nötter att göra i första hand, cocos kan möjligen fungera. Problemet är i första hand att detta tar av min ordinarie mat om det inte är tex pannkakor som är mat.

   • Okey jag förstår men vet du det är ju också en planering att inte planera utan gå på i samma spår 😉 Det där känner jag igen ifrån mig själv bla har jag ett inrutat veckomönster, inte för att jag behöver det utan för att det är tryggt och bekvämt, jag behöver inte planera. Äter samma frukost, följer ett matschema mån-korv/köttfärs, tis-kyckling, ons-fisk, tor-soppa, fre-kött. Helgerna är mer fria men samtidigt följer de ett mönster stadig lunch och lättare middag. Lätt att handla och fylla på förråden. Framförallt är det väldigt bekvämt att få lägga energin på att inte planera iom att det redan är planerat och jag följer en plan!

 5. Ibland gör jag plättar på ägg, lite fiberhusk, smält smör (tar på en höft, men det är nog ungefär som ditt recept, ihopvispat, ska testa med mixerstaven nästa gång!) och ibland även lite nötmjöl (som jag mal i min mandelkvarn när jag ska använda det), och har kommit på att de är rätt goda att äta KALLA med osthyvelshyvlat smör på sen… det blir som en liten macka!

 6. Okej, då ska jag nog våga mig på ett försök jag också! Kan faktiskt längta efter pannkakor ibland! 🙂

 7. Hmm..vill minnas att du har sagt att du också är en fd IBS…klarar du den mängden fiberhusk?.. De recept jag testat hittills med fiberhusk fungerar inte för mig.. 🙁
  Däremot gör jag fläskpannkaka med ägg,grädde och mozarella (eller annan ost) i bitar, med ett gott bacon i botten. Helst Ramselebacon. Fräser det i gjutgjärnspannan, lägger i tärnad ost, slår över ägg/grädde och gräddar i ugnen. Mycket gott! 🙂

  • Jo jag är gammal IBS:are och har varit i princip fiberfri i många år, det är mkt jag inte tål tex vitkål är svårt fortfarande men så här lite fiberhusk tycks fungera. Psylliumfrön är ngt som jag ofta använt mot förstoppning och det har fungerat då också.

Kommentarer inaktiverade.