Jobbig natt

Sen många många år tillbaka (snart 27 år ) har jag periodvis väldigt svår halsbränna, från början i samband med graviditeter. Jag har gjort en mängd olika läkarundersökningar och de har kommit fram till att jag har ett bråck på övre magmunnen som gör att det inte sluter tätt. Konsekvensen är halsbränna och det har jag tagit olika läkemedel för. Värst var det receptbelagda Omeprazol, de gjorde mig så illamående att jag inte var arbetsför. Bäst har varit det recepfria Gaviscon.För en tid sen lärde jag mig att dricka citronvatten för att bli av med halsbränna och det är det som hjälpt mig bäst och jag har inte haft så stora problem sen dess.

Därför blev jag väldigt förvånad i natt när jag fick ett så kraftig anfall att jag suttit på sängkanten vid flera tillfällen och långa stunder i taget. Ingenting av mina gamla knep hjälpte. Jag vill givetvis veta varför och vad jag gjort som föranlett detta. Jag gör vad som helst nästan för att slippa. Det är bland det värsta jag vet och dagen efter blir så förstörd när man inte får sova.

  • Pepparkakorna i måndags – knappast så långt senare?
  • Bristen på kokosfett förra helgen? Känns också för långt senare!
  • Mer olivolja än vanligt i maten igår genom ett Crock-Pot-recept som innehåller just olivolja. Jag minns att jag fick halsbränna av kokosfett innan jag vande mig och olivolja är jag inte så van vid längre.
  • ???

Har några erfarenheter eller förslag på något jag kan ha ätit/druckit som jag inte kommer på nu?

Jag vet att jag får halsbränna om jag är förstoppad länge, men så allvarligt är det inte just nu.

Jag vet att man kan operera det där bråcket, men jag vill inte utsätta mig för det om jag slipper enligt tesen ”oskuret är bäst”.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

45 svar på ”Jobbig natt

  1. Jag är också törstigare än förut, men slipper gå upp på nätterna. Märkligt. Jag blir också susig på ett glas vin. Halsbränna har jag sluppit helt och hållet.

  2. Tänk vad bra det är med alla tips som kommer in! Det här med vattnet är ju definitivt något att tänka på. Sedan jag striktat till mig under sensommare/hösten har jag upptäckt att jag är mer törstig än förut, så jag försöker verkligen dricka mer. Någonting som har hänt nu de senaste veckorna är att jag allt som oftast kan stanna i sängen hela natten istället för att springa upp minst en oftast två gånger.
    Någon undrade om man kunde köpa bikarbonat i lösvikt och det finns bland kryddpåsarna!

    • 😀 Kan inte nog säga vad det ökade vattenintaget har gjort för välbefinnandet! Instämmer med dig, Suzanne, i det att jag inte längre behöver gå upp på natten, utan kan hålla mig kvar i sängen i 7-8- timmar utan problem.

      En annan bra sak, som nu också kommit fram här, är ju bikarbonat.
      Som Suzanne säger, det finns ju ibland kryddorna i alldeles för små påsar. Har kikat runt på diverse hälsokostsidor i förhoppning om att hitta större förpackningar, men ännu inget resultat. Det går åt en och annan tesked vid fotbad, munsköljning och även en del ”drinkar” ;).
      Apropå det… När jag blandade mitt första glas bikarbonat för ett tag sedan, så tyckte jag smaken kändes så bekant….. Efter en stunds funderande kom jag på det: Det smakade ju Samarin !!!
      Som LenaK skrev här ovan – Samarin består till stor del av bikarbonat,
      men är ju onödigt dyrt. Som att köpa C-vitamin brustabletter (med socker i) i st f ren askorbinsyra – också i kryddhyllan!

      Sanna Ehdin skriver jättebra om bikarbonat på sin blogg!
      http://blogg.passagen.se/sannaehdin/search?q=bikarbonat

    • Vad intressant, Suzanne. Jag har undrat över varför jag är mycket mera törstig än förut samtidigt som jag kissar mindre. Det kanske beror på att jag just ”striktat till mig”. Undrar vart vattnet tar vägen, för jag samlar det inte på mig. Hmm.

      Eftersom det inte passar mig att äta tre gånger om dagen har jag haft bekymmer med frukost och lunch när jag arbetar. Är jag ledig äter jag frukost vid 10 – 11-tiden och sedan middag på kvällen. Det funkar inte när jag arbetar, vilket har gjort att jag fått för mycket mat. Sedan en tid tillbaka dricker jag en mugg the med rejält med smör i på morgonen, äter lunch typ ägg och fläsk på jobbet och dricker en mugg smörthe samt äter en ordentlig middag på kvällen med t.ex. (som i går) färsbiff, stekt svamp och rå broccoli. Denna kost passar mig utmärkt. Jag mår bättre, känner mig mera skärpt men samtidigt har denna underlighet vad gäller törst och urin dykt upp. Någon mer som har liknande erfarenhet och/eller en uppfattning om vad det beror på?

  3. På 40-50-talet var det nog bikarmonat som enda alternativ mot halsbränna. Hemma fanns alltid en halvkilosburk bikarmonat för just halsbränna,jag som liten trodde då att detta var något som alla vuxna behövde äta. Nu vet jag inte ens om bikarmonat kan köpas i lösvikt.

  4. Tack Maud! – Ja, här gäller det att sprida sina tips och erfarenheter så mycket det går…. Då vi inte får så mycket hjälp den någon annan väg..

    Mitte

  5. Hej Margareta.

    Nu äntligen kom jag mig för att skriva några rader på din blogg, som jag för övrigt tycker är jätte bra! Har följt dig från början med stort intresse då jag har väldigt likartade problem med krämpor och svårt att gå ned i vikt, trots många år på strikt LCHF.

    Dessutom har jag också i flera år haft precis samma bekymmer med magmunnen och läckage på nätterna med fruktansvärda ”surisar” som rinner baklänges..
    Har ätit Nexium i kombination med Gaviscon i åratal och även drabbats av mat som fastnat och fått göra akut gastroskopi för att få loss köttbitar som fastnat.

    Numera äter jag bara malet kött (törs inget annat!) och det passar dessutom väldigt bra med min ganska strikta Fakirkosthållning a la Skaldeman.

    Vad jag dessutom gjort sedan flera år tillbaka är att höja huvudändan på sängen med
    ca 5 cm! Maken har haft liknande problem, men inte lika illa, men han höjde sin säng
    också. Det var dessutom mera praktiskt. Vi tog helt enkelt en bräda och och la under
    alla fyra sängbenen.

    Första kvällarna kändes det lite konstigt då vi fick en lätt känsla av att rinna iväg ned mot fotändan! Men efter några dagar var det borta. Vad som dessutom var borta var halsbrännan och uppstötningar som kom under natten tidigare, med fruktansvärda ”hostattacker”.

    Om man tänker efter så är det ju ganska naturligt att göra så här. Vid problem med övre magmunnen och kanske bråck så fungerar ju inte ”backventilen” som den ska. Det rinner helt enkel bakåt då man lägger sig ned och den sura magsaften hör inte alls hemma i matstrupen vilket också bidrar till att slemhinnorna i matstrupen kan bli störda och inflammerade. Just denna inflammation drabbades jag av för några år sedan. Det var då vi höjde sängen och jag kunde ett tag efter det sluta
    knapra Gaviscon som jag helst vill slippa.

    Så Margareta, hoppas det kan vara ett litet tips på vägen. Det är (som så mycket annat) märkligt att läkare inte kan tipsa om detta enkla sätt. Men det är ju klart, då skulle de ju behöva dra ned på receptförskrivningen av syrahämmande mediciner..

    Ett annat litet tips som avslutning är att jag börjat dricka mer vatten! I stället för att ta en Gaviscon då och då så dricker jag 2 dl vatten. Efter att ha beställt och nu läst en bok, som jag såg i 2000-talets Vetenskap, så har hela kroppen på något vis kvicknat till!

    Varför ge kroppen läkemedel när den skriker efter vatten!? (Här är en länk till
    boken som verkligen är att rekommendera: http://www.piahellertz.com/Dinkroppskrikereftervatten-DrBatman.pdf.)

    Efter att ha läst boken och själv känt en stor förbättring, efter ca tjugo år med magmedicin, så tror jag att det kanske kan vara så enkelt som att slemhinnorna nu i magen inte torkar ut på samma sätt. Just det att jag dricker tillräckligt med vatten gör att slemhinnorna fungerar (!) och kan ta hand om det jag äter på ett bättre sätt.
    Det blir mer ordning på Ph-värdet och inte lika surt”

    Tänk om det kan vara så enkelt? Varför har ingen sagt något om detta tidigare?
    Ett svar kan kanske vara att man inte tjänar lika mycket pengar på att rekommendera ett större intag av vatten som att förskriva magmediciner! Oj, nu var jag där igen!

    Som du märker har jag med åren blivit ganska kritisk och framför allt skeptisk till allt vad läkare heter. Det är ju tur att tidningar som 2000-talets Vetenskap och LCHF-Magasinet finns, samt en hel del eget funderande. Tack förresten för de senaste numret som just kom i lådan. Håller för närvarande på med nästa spännande bok,. Erik Enbys. Jätte intressant läsning, dock blir man ej mindre upprörd…

    Sköt om dig och kämpa på! Hoppas ni kan fixa en planka och se fram emot lugnare nätter framöver.

    Mitte

    • Tack för uppmuntran!
      Det där med höjd huvudände på sängen är verkligen toppen. Jag fick speciella trälådor med klossar för benen under huvudänden från en distriktssköterska för länge sen när det var jobbigt och inget hjälpte.
      De är gjorda så att benen står stadigt i en låda och man lägger i önskat antal träplattor under benen för att variera höjden. Enkelt och fiffigt.

      När maken och jag bytte sängar efter 27 år i våra gamla DUX unnade vi oss motorsängar, så nu kan jag inte klaga på lutningen längre.
      Förutom halsbrännan har jag ofta svullna vrister/fotleder och då behöver benen upp i högläge, det fixar min underbara säng genom att jag trycker lite på knapparna.
      Ni som även läser kommentarer kan ju gissa hur jag sover när det är som värst i båda ändarna, som en fällkniv ungefär. 🙂

      Det där med vatten gav mig en tankeställare. Jag dricker helt klart mindre vatten när det är kallt ute och det skulle kunna vara en orsak just den här gången.
      Tack för påminnelsen! Jag dricker ju mitt citronvatten när jag känner att jag behöver, men det är ett glas. Jag borde kompletterat med flera glas vanligt vatten under dagen.
      Man kan inte komma på sig på kvällen och dricka ikapp, då blir det för många toabesök och ytterligare en orsak för sömnlöshet.

      Förr hällde jag upp vatten i en kanna för att komma ihåg att dricka under dagen. Nu har vi en kran med kylskåpskallt vatten på kylskåpet så jag tar direkt därifrån och då behövs ett annat sätt att påminna sig. Törst som påminner mig har jag inte.

      • Vad spännande 😉 – och praktiskt – det låter med en motorsäng!
        Anade nästan att du nog prövat att höja huvudändan redan…

        Ja, det här med att dricka vatten har jag märkt att man inte får i sig så mycket som man tror. Sedan några veckor kör jag och maken nu med Dr. Batmans ”vattenkur”. Vi har gjort en vattenschema för att ha lite koll på hur mycket vi dricker :D!
        Då först har vi insett hur mycket och framför allt NÄR man ska
        dricka sitt vatten. Just för att magens slemhinnor skall må så bra
        som möjligt och klara av matsmältningen på ett bra sätt.

        Jag tar ett glas ca 30 minuter före varje måltid. Ett glas ca 2,5 tim efter varje måltid. Två glas under varje måltid och sedan 1-2 glas under kvällen. Plus lite småklunkar då och då..
        Varje glas innehåller 2 dl. Totalt ca 15-16/dygn. Faktum är att jag blir inte mer kissnödig under natten. Det ligger nog någonting i det att även urinblåsans slemhinnor får mera fukt och blir då inte så torra och ”störda”…

        Till en början trodde jag att jag skull drunkna eller vara
        tvungen att gå med simfötter och flytväst. Men – faktum är – att det känns jätte bra. Att slippa de där gamla gavisconskummet i munnen – som dessutom innehåller aluminium – är en stor vinst!
        (Dessutom verkar magen klara smärtlindringen med Magnecyl
        och Diklofenak mycket bättre de gånger det behövs.)

        Apropå det du berättar om VAD det kan bero på, så har jag testat flera gånger med att ändra kosten lite lite. Samtidigt har
        jag gjort noggranna noteringar om magen och tarmarnas beteende.

        Vi är ju alla olika, men jag har märkt att så fort jag går upp lite
        i kolhydrater som kommer det reaktioner som uppblåst
        ”vetemage” och halsbränna. För några veckor sedan testade jag att ta ett FinnCrisp under osten på morgonen i sju dagar.
        Mest för att det underlättar kladdandet med Bregott!
        Det märktes direkt!!! Projektet avslutades ganska omgående.
        Nu har jag återgått till en ostskiva med Bregott som rullas ihop.

        Kan det har funnits vetemjöl i pepparkakorna (troligen?) som kan ha gjort i du fick ”systemfel”..? Fast det var ju många dagar sedan..

        Önskar dig en lugn natt.

        Mitte

        • Helt klart var det mjöl i pepparkakorna… Men återigen… Så lång tid efter.
          Vattenschema hade jag under min viktväktartid. Då ingick 8 glas per dygn att pricka av på en lista.

  6. Pepparmintte och ingefära är också bra. Man kan ju med fördel ha ingefära (riva rå och låta det dra i hett vatten) som kan drickas kallt, med citron. Kolsyrat vatten hjälper mig.

  7. Precis som andra sagt ovan så får jag kraftig halsbränna när jag fuskar med för mycket kolhydrater och socker. Åter jag någorlunda strikt så klarar jag mig utan några mediciner i huvudtaget. (Gick på 2-8 tabletter om dagen innan LCHF).

    • Det är precis så jag är van att ha det. Det är därför jag blir så förvånad när dessa akuta anfall dyker upp.
      Några pepparkakor 5 dagar innan verkar ju rätt långsökt egentligen.

  8. Jag får halsbränna ganska omgående av olivolja i t.ex. sallad. Har alltid undrat vad det är i oljan så orsakar det. Får inte halsbränna av oliver.

  9. Har också bråck på magmunnen, och de där nätterna när värken sätter in är inte roliga… För att lindra dricker jag kamomillte (jag tycker Friggs är bäst). Låter det dra i närmare tio minuter innan jag dricker. Efter ca en kvart lugnar magen ner sig. Prova!

    Och att lägga sig raklång på sidan kan faktiskt funka! Det har att göra med att magsyran då hamnar ”åt sidan” i magsäcken och därmed inte når magmunnen. Minns jag inte helt fel är det vänster sida man ska ligga på.

      • Du bör veta att man kan bli ganska dåsig av kamomillte, särskilt i början. Men när man vaknar mitt i natten med ont i magen är det ju bara en fördel 🙂

          • Mynta te dricker jag hela tiden för mitt magmunsbråck. Brukar stå kallt på bänken så jag tar det ibland istället för vatten, det är godare än kamomill. Jag har samma problem, lök som är i köttbullar tex, reagerar jag på. Lycka till.

  10. Min väninna lovordar bikarbonat vid halsbränna, jag har inte heller vågat testa. Oftast när jag får besvär har jag ätit för mycket, för sent. Men sen rätt som det är så bara kommer det ändå och jag kan inte hitta orsaken. Så himla knepigt!

  11. Har du provat med bikarbonat mot din halsbränna?.. En halv till en tesked löst i ett glas vatten. Det brukar kunna funka för mig när magen är som sämst… Inte så mycket halsbränna men väl magkatarr… Testar också citronvatten, som underhåll, och det funkar minst lika bra som Omeprazol, så tack för det tipset! 🙂

  12. Många bra tankar och mycket av det är vad jag tänkt under alla år jag dragits med det här (det finns en orsak till att jag numer har motorsäng).

    Det märkliga den här gången är att det kom när jag minst anade det (inte ätit något annorlunda) och med full kraft som det gjorde förr om åren.

    Idag har jag lättat på trycket och det kändes som hänt-i-veckan även om jag inte upplevt något stopp innan, så frågan är om det inte indirekt är pepparkakorna ändå, även om det är nästan en vecka sen. Jag har sett ett samband tidigare med förstoppning och halsbränna dvs det blir för stort tryck nerifrån och till slut vill man inte äta alls förrän det löst sig.

    Nu har jag inte upplevt någon förstoppning egentligen, men med tanke på vad som hände idag så har det varit något som inte varit bra dvs pepparkakor!!!

    Never more – tänk om jag kunde hålla det!

  13. Experten här hemma säger; choklad, hårt stekt mat, för mycket kaffe, för mycket mat, stress, säng som inte lutar – allt det är dåligt för mig..

    • Choklad och stekt mat gick bort igår och jag drack mindre kaffe än vanligt, inte ens mitt LCHF-kaffe.
      Stress kan det så klart vara, men inte mer akut än vanligt. Jag har sen ett tag tillbaka motorsäng och hade den uppvinklad. Det blev faktiskt märkligt nog bättre när jag på småtimmarna tippade ner sängen och la mig spik raklång på sidan.

  14. Eller varför inte en alltför stor mängd mat? Eller kanske ett alltför sent intag innan kvällningen? Eller en kombination av båda?

    Jag resonerar så här: Pga dålig tätning av magmunnen kommer det alltså gegga upp från tarmen, som magen i sin tur reagerar på med att skicka upp eländet genom matstrupen, OK?

    Men varför finns det något i den allra översta delen av tarmen, alltså den del som ansluter vid magmunnen? Se det omvänt: om magsäcken vore tom, likaså (åtminstone) den övre delen av tarmen (efter magmunnen), ja då borde det ju inte ha någon betydelse om magmunnen tätar dåligt, eller hur?

    En förutsättning för resonemanget ovan är ju att halsbrännan orsakas av (mer eller mindre halvsmälta) födorester. Om så, ät mindre men fler portioner, fördelade över hela eftermiddagen, i stället för en enstaka normalstor senare på kvällen.

    Hur var det dagen innan? Åt du möjligen senare och mer än du brukar?

    • Men magen är ju aldrig tom på saltsyra och det är den som ger problemet. Ligger du ner så åker saltsyran upp jämfört med om du står eller sitter.

      • Precis så är det och därför blev jag så glad när jag fick lära mig att vanligt citronvatten hjälper. Det neutraliserar bra, men fungerar bäst i förebyggande och inte när det är så akut som det var i natt..

    • Snarare för liten mängd mat :-). Vi åt lunch ganska tidigt och därför blev middagen också tidig och den portionen var inte så stor eftersom det var resterna. Annars är tanken god. Magmunnsproblemet sitter upp mot strupen och inte ner mot tarmen. Halsbrännan orsakas av att magsyran tar sig upp i strupen när jag ligger, precis som Kattmoster skriver

  15. Losec 20 mg har hjälpt mig, receptfritt på apoteket. Stress och oro kan också ge symtom, så det behöver inte vara något du ätit. H Cina

    • Gaviscon hjälper, men jag har varit utan så länge nu (mer än ett år) så jag vill inte gärna börja med mediciner igen. Tar hellre reda på vad det beror på och avstår från det.

  16. När jag får halsbränna på natten beror det på att jag ätit något som innehållit mer kolhydrater än jag varit medveten om. Kan det vara något sådant?

    I mitt fall kan det röra sig om en fisksoppa med lite för mycket grönsaker i kombination med grädde eller en brynt kålsoppa som jag ätit väl mycket av eftersom jag tycker att kålsoppa med frikadeller är så gott.

    Maken har också bråck på magmunnen. Ska höra om han har några tips.

    • Jag åt nötkött Crock-Pot kokt i vin och olivolja med en liten pärllök och några slantar morötter som grönsaker. Det var så gott att det blev både lunch och middag.

Kommentarer är stängda.