Välgörande kokosfett

Någonting jag fått vänja mig vid under åren är ett jag är periodare oavsett vad det gäller. Jag kan med stor entusiasm ta mig an något till en början lyckat projekt och under resans gång tänka att – yes – nu har jag funnit min väg och det här skall jag aldrig sluta med. Efter en tid har projektet helt fallit i glömska och ytterligare en period senare kan jag till och med ha glömt att jag någon gång genomfört det.

Vid snart 58 års ålder är det bara att skratta åt eländet och tänka att jag kommer aldrig att bli bättre, nu är det hög tid att hitta strategier som gör att jag kommer ihåg och fortsätter åtminstone med de projekt som visat sig vara bra.

Ett sådant ”projekt” är att regelbundet äta kokosfett. Jag antar att många läsare nu inte förstår någonting, det är väl bara att äta? Jovisst – för många är det så, men för mig är det inte lika enkelt. Jag skall försöka förklara varför.

Det är många år sen (6 eller mer skulle jag tro eftersom jag startade Kolhydrater i Fokus 2006) jag förstod att kokosfett förmodligen är välgörande för hälsan. Jag hörde och läste många berättelser i våra LCHF-sammanhang om människor som lovordade kokosfettet. Då var det inte så lätt att få tag i (mer än silverpaketen på ICA) så jag beställde till slut en burk på nätet. Första gången jag smakade blev jag lyrisk, jag tyckte det var så gott att man kunde äta det med sked direkt ur burken. Det tog inte lång tid förrän det blev tvärtom. Jag klarade inte av smaken och jag tyckte jag blev märklig i magen av det. Projektet lades i vila. Några koppar Roiboste med ett par teskedar kokosfett i månaden var min totala konsumtion under en lång period. Det var det enda sättet där jag tyckte om smaken och eftersom jag inte är någon stor tedrickare (helst inte sommartid) blev det inte så mycket om man tänker att det är ett par tsk om dagen man behöver.

Några år senare kom boken om Stoppa Alzheimer nu och eftersom jag har väldigt nära erfarenheter från en dement mamma läste jag boken noga och insåg att jag måste ta tag i kokosfettprojektet igen. Fortfarande var det bara i Roiboste det fungerade. Maken försökte sig på att steka i det och jag kan bara konstatera att jag avslöjade honom och tyckte inte det var gott helt enkelt. Det spelar ingen roll om vi använder fett med eller utan smak. Det är konsistensen som känns slemmig på något vis jag inte gillar. Projekt kokosfett blev återigen lagt på is.

Så hände den stora upptäckten i somras – det jag skrev om i ett av mina första blogginlägg – Magic Bullet Coffee. Kokosfett i kaffe, mixat med maskin! Jag är beroende av kaffe och att lära mig att hälla i kokosfett har inte varit så svårt, jag har till och med blivit beroende av det och då är det ännu lättare. Projekt kokosfett har alltså genomgått ett lyft och jag trodde därför att det nu är en etablerad vana.

Kokosfettet är verkligen välgörande för mig på många sätt. Hur det är på lång sikt vet jag förstås inte så mycket om, men jag känner ju tydligt hur hela mitt inre system mår bra och även hur min annars torra hy mår betydligt bättre. Jag har inga förstoppningar och kliar mig inte.

Därför blev jag så förvånad nu i veckan när jag återigen hade ont i magen på det sätt jag brukar få vid förstoppning dvs knip och kramp som inte ger sig och som är svårt att bli av med. Jag har också letat efter min ”ryggkliare” som jag inte använt på länge.

Orsak?
Jag har – helt utan att jag tänkt på det – slutat med mitt kokosfettskaffe!!!
Hur i all världen gick det till? Jag som varit beroende så länge och jag som till och med släpat allt nödvändigt för tillredningen med på en semesterresa med Ryan Airs begränsingar av bagage.

Jag får helt enkelt skylla på mina kollegor och vänner Sten Sture Skaldeman och Bo Zackrisson. De kom för två veckor sen hit med flera burkar av olika sorters kokosfett, förutom de sorter jag hade själv, för att vi skulle göra ett ”vetenskapligt” smaktest att redovisa i LCHF-magasinet. Jag som arbetat länge och så metodiskt med att lära mig tycka om kokosfettet tillräckligt för att få i mig 25g om dagen i mitt kaffe fann mig nu ätandes kokosfett med sked och det blev långt mer än 25 g även om jag inte tror jag slog Sten Stures rekord på 12 matskedar.

Jag skall inte plåga er med detaljer kring hur det blev, men jag drack mitt kaffe svart både dagen efter och faktiskt sen dess. Jag har till och med druckit det med grädde och någon gång med mjölk, vilket inte hänt sen maj i fjol när jag började med kokosfettet. Jag har knappt tänkt på att jag inte använt kokosfettet på nästan två veckor.

Det var först när förstoppningen var ett faktum som jag insåg att projekt kokosfett återigen var ett avslutat kapitel.

Nu är det nya tag som gäller och jag fick mig ett gott skratt när jag insåg vad som hänt. Jag konstaterade återigen – jag blir aldrig bättre! Jag skulle behöva ha en kom-ihåg-lapp på näsan när det gäller vissa fundamentala saker!

När jag idag skulle göra min första mugg hittade jag inte ens min Magic Bullet, den var ”bortstädad” och det lilla räcker för mig. Det jag inte ser, det finns inte och då minns jag inte heller. Nu står den framme på bänken igen, med kokosfettet vid sidan om och jag har min mugg bredvid mig.

Smoothiemixer

Det jag inte ser – det finns inte i min värld.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

35 svar på ”Välgörande kokosfett

  1. Tack för receptet på ischoklad! Ska provas i helgen, och lakritspulver har jag hemma! Brukar blanda i min feta yoghurt!

  2. Skönt att du hittat din magic bullet. Du inspirerade mig med lchf-kaffet och hjälpte mig hitta ett sätt att öka fettintaget på trevllgt och trivsamt sätt (över 7 månader nu). Nu i vinter efter att ha läst Stop Alzheimer så har jag blivit lite kokosolja frälst och köpte på mig en 10-kilos hink organic, virgin sort, sakta men säkert minksa innehållet. Oftast blir det 3 msk per dag förutom en lite oil pulling innan kaffet på morgonen.

  3. Fettchoklad istället för fettkaffe! 🙂
    40-50 g smör, 1-2 tsk kakao, några korn salt, ev lite vaniljpulver. Slå på hett vatten och mixa!
    Jag är så avsötad så jag behöver ingen ersättning för socker, tycker det blir en god varm choklad att dricka! 🙂

  4. Ischoklad – smält 85-procentig choklad i vattenbad, typ 100 g choklad plus 50 g kokosfett. Smaksätt med pepparmynt eller lite konjak, wishy, lakritspulver, nötter, kokosflingor eller någonting som smakar gott. Fyll knäckformar. Sen kylen eller frysen.

  5. Susanne, vad är ”fettchoklad”? Chokladdryck med fett eller gör du choklad? Jag har funderat på att ta 80-procentig choklad och smälta ihop med kokosfett. För ibland blir jag lite chokladsugen och att äta en bit fungerar inte för mig! Men om man gör en fet choklad kanske det skulle gå? Kanske någon hra provat?

  6. Jag ökade intaget av kokosfett, samtidigt som jag varje kväll tog en magnesumtablett (som innehöll gurkört) och det blev rena katastrofen för mig. Jag fick uppsöka toaletten genast efter varje måltid, och blev förstås både trött och eländig. Jag har fått månget bra svar, efter min klagan på Kostdoktorns hälsoforum. Jag har nu lärt mig att ”lagom är bäst” när det gäller kokosfett, iallafall för mig!!

  7. Jag känner igen mig så väl i din beskrivning med tappade projekt. Och vi ska bara inte prata om de som aldrig blir slutförda, t ex de där listerna som ska målas…när det gäller kokosfett så dröjde det till i somras, med fettkaffe, innan jag kom i gång. Min strikta lchf haltar lite ibland också, fast jag vet att inte ens ett litet avsteg är ok för mig. I morse hade jag tappat ett kilo, men det kan vara för att jag drack vin i går och då alltid blir av med vätska. Jag vill verklign under hundra före sommaren, bara ett par kilo, men dår och då, i stunden blir det för mycket protein och för lite fett. Funderar på att göra matlådor i förväg. Det är svårt att få till det utan ost och grädde också. Inte olja heller, det är inte lätt att vara fet tant och få igång systemet. Nu ska jag försöka hitta kokosfett utan smak, för att göra majonnäs, liksom bea och hollandaise. Dags att verkligen bli strikt igen.

  8. Även jag känner igen mig i att tappa projekt rätt vad det är. Men jag tolkar det som att det faller bort för att det har mist sin energi helt enkelt. Det har blivit ointressant. Och känner jag efter så stämmer det. Jag KÄNNER inte för det längre men intellektet har ännu inte kunnat släppa det helt. ”Jag skulle ju…”

    Vad gäller förstoppning och kokosfett så påminner det mig om det Andreas Moritz skriver i ”Elsk din lever og lev lengre” om förstoppning att den ofta har med levern att göra. Nu är författaren inte inne på LCHF men hans kunskaper om levern har hjälpt mig mycket. Jag har bara läst bitvis i boken men ska få låna den av en väninna snart. Förstoppning har varit ett problem för mig länge och det börjar nog i mitt fall i lever/galla och tolvfingertarmen. När man äter mycket fett sätter ju gallan igång och ev gallstenar börjar röra på sig och kan då för en tid sätta sig i gallgångarna och täppa till innan de har sköljts vidare. Problem med tolvfingertarmen kan också ge förstoppning men så långt har jag inte hunnit i min läsning ännu. Jag kom bara att tänka på detta när jag läste ditt inlägg.

    Jag är väldigt nyfiken på den vardande majonnäsen!

  9. Märkligt att hur den mänskliga hjärnan inrättar sig efter dagliga rutiner. Bryter man rutinerna så kan vad som helst hända! Här har du en till som ”lurar” sig själv pga brutna rutiner?

  10. Jag tycker ju inte det tyvärr… 🙁 Har Kung Markattas med smak nu, men tycker mitt goda morgonkaffe förstörs av det, trots att jag har rätt mycket smör också…
    Får försöka hitta en smaklös variant som jag kan använda istället. Provade det i fettchoklad också, tänkte att kokossmak och choklad kunde vara helt okej, men det föll mig inte på läppen. Får leta vidare!

    • Kung markatta köpte jag också och förpassade den i badrummet. Jag tycker inte om smaken alls. Jag tycker bäst om Cocosa med kokossmak

  11. Å va kul med bullet-filmen, tack! Ingen kan precentera reklam som the yankee, de är för söta i sin iver. Tv-reklam är ett superbra sätt att lära sig språket i ”det nya landet”

  12. Tack Margareta för att du alltid så ärligt och härligt delar med dig av dina framgångar och dina….. 🙂 möjligheter till nya lärdomar! Jag känner så väl igen mig i detta projekt tänkandet. Precis som du har jag ”glömt bort” mitt härliga kaffe. Jag vet inte ens när jag slutade dricka det eller varför. Och jag har druckit dagligen sen Säffle i somras. Din blogg förgyller min vardag och hjälper mig!

  13. Åååhhh…nu blir jag nyfiken!
    Har också svårt för smak och konsistens på kokosfettet…
    Vilket använder du i kaffet?..

    • Sen LCHF-magasinet för ett par veckor sen testade flera av de vanligaste måste jag svara att det är individuellt och man får testa sig fram. Det handlar om smak, konsistens och pris. Svårt att bestämma åt någon annan och jag själv har nog tre favoriter. En billig, men tillräckligt god för volymförbrukning. En dyr men god för finsmak och slutligen förhoppningsvis en utan smak för majonnäs, men det vet jag inte ännu.

  14. Va häftigt! Kul med variationer, min är jättestandard med literstort kärl och knivar i botten, vit med kockumsgrönt lock och startknapp, från Nordica.

  15. Nu blir jag nyfiken på Din mixer, ser ut att vara en uppochnervänd behållare där, hur fungerar det? Ser jag rätt?

    • Ja det är en upp-och-ned-vänd behållare. Man skruvar på ett lock som har de roterande knivarna på insidan, innan man vänder den ner i fästet ovanpå motordelen. Den startar genom att man trycker ner den mot motorn.

  16. Ja du är inte ensam om att vara så….Här är en till. Jag ska göra det och det och det…..och så glömmer jag bort, för det kommer något annat i vägen.Jag tror vi får börja göra som sambon min. Han har lappar överallt, där han prickar av varje dag…..

    • Jo jag vet att jag inte är ensam och det känns så skönt, men det är på något vis lite pinsamt att prata om det. Jag har turen med en förstående chef, så vi retar varandra för bortlagda papper, nycklar och allt vad det kan vara. Tur att vi är så högpresterande ändå :-). När jag var barn och bodde hemma hos mina föräldrar bodde vi granne med en ”professor” och det var allmänt känt att han var mer förvirrad än ”vanliga” för att han var så smart – enligt tesen ”alla kan inte få allt”. Det kan ju alltid vara lite tröst för oss.

  17. Det jag lärt mig är att laurinsyra är nyckelkomponenten i kokosfett. Den är bra för immunförsvaret och en viktig komponent i bröstmjölk, men svårtillgänglig för oss som är äldre än så. 🙂

  18. Jag har nyss lånat boken ”Stoppa Alzheimer nu!” Börjat läsa så smått. Vem är han Bruce Fife och vad är det med kokosfett som är så välgörande?

Kommentarer är stängda.