Ljus i tunneln

Tangering av den optimala zonen

Nu äntligen är jag på gång igen. Det har tagit tid och det har varit mödosamt rent mentalt. Jag trodde innan, att jag med min kunskap och med ketonmätaren skulle göra resan uppför backen till den optimala zonen betydligt snabbare, men tji fick jag. Till syvendes och sist är det min kropp som bestämmer och min gamla teori om att det tar 10-14 dagar att reparera avsteg stämmer. Ni som följt min blogg från starten, minns kanske att jag hade samma kamp mot jordgubbarna i somras. (Jag har egna jordgubbar på tomten och när de mognade åt jag en handfull om dagen under en veckas tid ungefär). Jordgubbsperioden inföll den veckan jag var utan mätstickor för ketoner och det var en chock att se hur de sjunkit när jag åter började mäta. Tittar man på mina långtidskurvor syns det glappet eftersom jag inte har några mätvärden där.

De två senaste nätterna har jag vaknat mitt i natten väldigt svettig (inte obehagligt kallsvettig, bara varm) men även pigg. Olidligt pigg med tanke på tidpunkten. Jag har fått övertala mig själv att somna om istället för att ställa mig i duschen och börja dagen. Det här har jag känt tidigare, men då har jag inte som den här gången så tydligt kopplat det till ketondrift. Jag är en oerhört sömnig och trött människa av naturen, så för mig är känslan ett stort mirakel (tänk så mycket av mitt liv jag sovit bort i onödan). När jag sen vaknar igen studsar jag upp och börjar dagen med helt ny energi, precis det där jag saknat under de här veckorna. Min hjärna trivs verkligen utmärkt på ketoner och det motiverar mig så klart att fortsätta.

Vikten har börjat smyga neråt några hekto per dag, men jag tar som vanligt inte ut något i förskott.

Äkta Magic Bullet-mixat LCHF-kaffe

Någon dag när jag har lite att göra skall jag visa tre olika glas med lattevispat, mixerstavmixat och Magic Bullet-mixat kaffe. Här hemma är vi glada över att vi har vår Magic Bullet-maskin även om vi till nöds kan klara oss både med lattevispen och med stavmixern.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Ljus i tunneln

 1. Tack Maud för länken den ska jag spara.
  Borde vara nån elprylaffär i Sverige som känner till Bullet blender, ska nog kolla runt lite. Va bra det är med nätkontakt, tack, tack!

 2. Åååå, jag ser fram emot när Du kan visa tre olika LCHF-kaffe. Har själv bara tillgång till stavmixer och det blir ok. tycker jag men jag är oerhört nyfiken på Bullet-maskinen. Var kan man köpa den, någon?
  Jag dricker LCHF-kaffet för att det håller mig mätt opp till 6 timmar, mycke praktiskt vid jobbardagar, att slippa dra med något att käka , hipp hipp hurraaa!

 3. Upplever du svettningarna bara när du är i övergången till optimal ketos eller upplever du det hela tiden? Och så vore det intressant att höra om du vaknar samma tid varje natt? När jag upplevde liknande svettningar på natten vaknade jag alltid 3:40 på natten. Till skillnad från dig vaknade jag dessutom med bultande hjärta – ungefär som om jag haft en mardröm.

 4. Grattis! Jag ser fram emot att själv se en minskning på vågen, förhoppningsvis när jag blir stabil i optimal ketos. Nu pendlar jag varannan vecka ett kilo upp, ett kilo ner i en exakt symmetri på viktkurvan och så har det varit sedan första ketonmätarveckan.

  Jag ville dela med mig av att jag nu är helt säker på att periodisk fasta drar upp i alla fall mitt ketonvärde på ett effektivt sätt. Jag kommer att använda mig av det efter att ha varit ute på restaurang och fått i mig lite för mycket/olämplig mat.

 5. Härligt att det går åt rätt håll. Känner igen lite av det där att vara i optimal ketos förutom surdegar som tas tag i så vaknar jag piggare när jag är i optimal ketos. Idag var det lite segare och var på gränsen med 1,4.

 6. Jag kànner precis igen den kànslan! Och àven svettningarna vid òvergànen till ketos… Och betànk att det àndà bara var nàgon vecka (dagar) sen hemkomst fràn semester.

 7. Jag tycker att det är såååå intressant det här med ketoner. Jag mäter också och den enda slutsats jag lyckats dra är att det verkar vara väldigt individuellt. Jag kommer tex upp i optimala värden snabbt, kanske på fyra dagar om jag äter som vanligt och tillsätter tre omgångar av te med kokosfett om dagen. Sen får jag inga större sänkningar av saker som jag läser om på andra bloggar ex mörk choklad, grädde, bär och nu äter jag tom några clementiner i veckan (för de är så underbart sura och goda nu) men ändå ligger mina värden stabilt över två.

  Däremot tycker jag att vikten går så oerhört sakta nedåt. Så jag undrar om det kanske är så att viktminskningen avtar pga insulinhöjningen från frukten? Kan det vara så trots att jag har höga ketonvärden?

  Jag tycker det är så inspirerande att läsa din blogg. Varje gång jag tröttnar och bara vill ta en bulle ”bara för den här gången” så läser jag lite här och kämpar vidare. 🙂

  • Det är väldigt roligt att läsa om andras erfarenheter så tack för att du kommer hit och delar med dig.
   När jag väl är i den optimala zonen kan jag äta rätt fritt av det som finns på min matplan och ändå stanna kvar på mina höga ketonvärden.
   Hur länge har du legat i den optimala zonen utan att gå ner i vikt? Det gick inte direkt för mig utan tog ett par veckor.

 8. Vad skönt Margareta, att din kropp äntligen svarar dig!! Tålamod är bra att ha, å andra sidan finns det ju inget alternativ. Bara att vänta och göra det bästa under tiden,
  Grattis till ett bra ketonvärde idag!

Kommentarer inaktiverade.