LCHF under flygresor

Nu är det snart dags för vår resa till Kreta och därför passar det bra att skriva lite om hur vi brukar göra med maten när vi reser. Den här gången förväntar jag mig att det blir ganska okomplicerat eftersom det är en kort flygresa inom Europa med bara en timmes tidsförändring, men jag har ju lovat att dela med av tips och då kan de ju komma från andra resor.

Oavsett vad flygbolagen lovar i förväg brukar vi aldrig lita på att vi kan äta någonting av det som bjuds. Vi är nöjda om vi kan dricka vin, kaffe och vatten under resan. Resten tar vi med oss hemifrån.

Vi har en väldigt liten kylväska som får plats i handbagaget och i den förvarar vi vår mat i en gemensam plastlåda utan kylklamp. Kokta ägg och charkuterier är det som fungerar bäst i den temperaturen. Har man plats/vikt så kan man självklart ha en kylklamp som får räcka så länge det går och då äta maten i den ordning som det fungerar bäst med kylan. Väskan går att trycka ihop för att spara plats i väskan.

En flaska olivolja för att fetta upp ev sallad som bjuds och vispgrädde till kaffet följer med i Apotekets för flygresor regelrätta plastflaskor och packas i en för ändamålet godkänd plastpåse (alltså inte i kylväskan). Maken och jag tar en sådan genomskinlig påse var, hans med riktigt necessärinnehåll och min med det ätbara innehållet. Allt i vår vanliga necessär som inte måste vara med under resan åker i incheckat baggage för att spara plats.

Necessärpåsen med olivolja och vispgrädde lägger vi enligt reglerna på bandet vid säkerhetskontrollen och ingen frågar om innehållet (kroppsvårdande produkter?). Kylväskan stannar i handbagaget och tas bara fram på anmodan. Hittills har vi aldrig behövt ta fram den. Man måste tänka på vilka bestick man väljer och våra plast-”sporks” fungerar bra genom röntgenapparaten och de brukar inte ens fråga om dem. När man väl är igenom säkerhetskontrollen är det bara att flytta flaskorna till kylväskan.

Vi har gjort 4 långresor till USA på det här sättet och det finns några tips att tänka på när det gäller inträde i detta hårt gränsbevakade land. Ät upp all mat under resan och lämna de rester som blir på planet (det finns inga papperskorgar före tullen). Förklara snällt och vänligt om någon ändå frågar att det är ”dietfood”. Vi blev i våras stoppade av en sökhund som kände matlukten och när jag sa kodorden ”some dietfood” behövde vi inte ens öppna och visa innehållet. Jag svarade artigt att det var lite ost och korv kvar och att jag kunde öppna och visa men det behövdes aldrig. Det viktigaste är att man inte har frukt och grönsaker eller någon form av frön/säd som kan sätts i marken.

Det viktigaste tipset är att söka i aktuellt flygbolags regler om ”dietfood”. Man behöver vad jag kommit fram till inte läkarintyg för att medföra det ombord på flyget så länge man håller sig till reglerna för det som är flytande. Vi tar inga flaskor genom säkerhetskontrollen utan förser oss med kaffe, vatten och vin på det sätt som erbjuds samtliga passagerare.

Under resan nu på tisdag räknar vi med att äta en stadig frukost (LCHF-kaffe + ägg) och sen klara oss tills vi kommer fram.

Förberedelser inför längre flygresa

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

25 svar på ”LCHF under flygresor

  1. Hej mycket intressant tråd… Är själv inne i Paleo och har i Thailand hittat smör från Nya Zeeland. Vi flyger direktflyg från Bangkok till Oslo sen bil till Karlstad ca 15 timmar allt som allt. Jag funderar på att köpa på mig så mycket smör jag kan för att frysa ner och sen ta med mig i kylbag som handbagage. Tror ni att det håller samt vad säger Tulllen?

    /Henrik

  2. Hej och tack för många bra tips om mat på flygresor!
    Vår son har celiaki och kan ALDRIG äta på flyget, all mat innehåller mjöl utom möjligtvis sallader om dom inte slängt dit krutonger på…
    Gillar din blogg skarpt, tack för den!

  3. Jättebra info för mig som kommer resa till Australien i vår, tack för det Margareta!

    Ville bara säga att jag fortfarande läser din blogg med spänning även om det är lite glesare på kommentarssidan. Ketonmätningen går vidare och jag har fortfarande oftast alldeles för höga värden (minst 3 men oftast över 4, speciellt vid mycket träning) och jag går inte ner i vikt. Har provat mindre fett (= leder till att jag blir för hungrig och hetsäter), mer protein (= ingen viktminskning). Har så smått börjat prova med kolhydrater upp till ca 40 g/dag och det verkar hjälpa! Fasteblodsocker lågt fortfarande – tror du jag kan tolka det som en grön lampa för att inte insulinet går upp och stoppar viktminskning?

    • Tillägg:
      Å andra sidan har jag efter snart 4 mån fortfarande omställningsbesvär när jag tränar, i form av avsaknad av explosiv styrka/muskelsvaghet. Tror du att mer kohydrater kan förlänga omställningsperioden?

  4. Hej Margareta!

    Du skrev i en kommentar för en tid sen om röran som ni brukar ha till rostbiffarna. Det lät så gott! Jag tror att det var crème fraiche och en massa örter. Är du snäll och delar med dig igen?

  5. Hej
    Precis hemkommen från Malta. Ingen lång flygresa, men jag tog med mig baconmuffins och kylklampen tog de i kontrollen. Hade helt glömt bort den detaljen. Jätte bra med de små burkarna.
    Önskar er en underbar resa

    Susan

    • Hej, så skönt det låter med en Maltaresa.
      Jo jag har misstänkt att det inte fungerar med kylklampar. Vore synd att förlora locket till min fina frysburk. Den här resan är så kort (knappt 4 timmar) att vi räknar med att klara oss utan mat.
      Tack för info, det är bra för många som läser här att veta att kylklampar inte fungerar.

  6. Det gäller att ha koden ”diet food” lättillgänglig i hjärnan om något ställer frågor. Jag blev väldigt knäsvag när en sökhund markerade oss på Newark i våras. Vi kom från en långflygning från Amsterdam och var på väg mot Atlanta och kände väl att det värsta var över, vi var redan inne i USA och hade passerat tullen, när den mycket lilla hunden envist ville in i en av våra väskor (den med kylväskan). Det är ju inte riktigt så att man skämtar med amerikanska tulltjänstemän. Det var maken som drog väskan efter sig och han såg smått förvånad ut över uppmärksamheten eftersom vi båda trodde det var jag som hade maten. Jag rusade i alla fall fram och ”la korten på bordet” direkt och sa att vi visst hade matrester med oss, men att det var ”diet food” för den långa resan från Sverige. Jag erbjöd mig på plats att öppna väskan och visa och sa att hunden känner att det finns kvar både ost och korv (tror jag att jag drog till med, men det var nog rostbiff den gången). Nej oh nej, inte behövde jag öppna om det var ”diet food” då var det bara att passera.
    Det finns mycket strikta internationella flygregler om att folk med olika typer av funktionshinder skall behandlas med respekt. Eftersom min man är synskadad har vi läst alla dessa regler om och om igen (efter att ha blivit märkligt behandlade ett par gånger vill man veta vad som gäller) och då har jag samtidigt läst detta om ”diet food” som finns uttalat att det är tillåtet att ta med (i sådan mängd att det avses att ätas under resan).

    • Tack fòr dina extra kommentarer! Ska definitivt ha ”diet food” surrande i hjàrnan nàsta gàng jag àker!
      Har dock màrkt att man ibland kan kryssa i olika allergi/diet-alternativ i flygmaten. (Tror t.o.m. de haft ”low carb” ibland pà amerikanska bolag, eller minns jag fel…(?).) Det kan ibland underlàtta om man vill àta (delar av) flygmaten.

  7. Tack fòr oerhòrt bra tips! Jag visste faktiskt inte ens att man kunde ta med sig mat pà resan. Har alltid kòpt min proviant i taxfreen innan gaten. Kan man verkligen ha mat i handbagaget nàr man flyger òver atlanten? Vore ju ypperligt om detta verkligen fungerar!
    Och att ta med olivolja i plastpàsen har jag aldrig ens tànkt pà..!

    • Jag har rest över Atlanten 8 gånger under min tid med LCHF. Fyra gånger dit och fyra gånger hem. Vår erfarenhet är att maten till passagerarna som lastas i Europa (oavsett flygbolag) är lättare att anpassa för oss än den som lastas i USA (är vi förvånade?). Man kan ofta äta lite grann på utresan och framför allt det brukar serveras SMÖR. På hemresan däremot är det oftast ingenting alls man kan äta (allt är sockrat och maten har varit typ lasagne). På väg hem har vi dessutom haft svårare att handla i förväg p.g.a att vi sista natten bott på något flygplatshotell utan hyrbil och inte kunnat ta oss till vanlig mataffär, så det kräver ett par dagars planering. Att ta mat genom säkerhetskontrollen har aldrig varit något problem och vi har testat Arlanda, Amsterdam Airport Schiphol, Paris Charles De Gaulle Airport, Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, Los Angeles International Airport, Miami International Airport, Newark Liberty International Airport, Houston George Bush Intercontinental Airport och London Heathrow Airport, så länge man förvarar det som är ”flytande” enligt reglerna om neccesärens innehåll är det ingen som säger något om det som är nedpackat i handbagaget. Vi har tex haft ost och torkat kött med från USA.

  8. Jag gör rullar på LCHF-pannkakor och fyller med philadelphiaost smaksatt med pepparrot och knaperstekt bacon. Sedan fryser jag in dem och plockar ut och lägger i en liten kylväska tillsammans med en hemgjord kylklamp (av vatten i en plastflaska) strax innan jag åker hemifrån! Vid kontrollen slänger jag klampen.

    • Vi har ett par gånger haft med oss ett slags äggplättar med köttfyllning, inspirerade av Birgitta Höglunds recept på ”Pizzabullar”. De håller sig bra och är lätta att både förvara (smörgåspapper mellan och i en plastpåse) och äta utan bestick om man har en servett med sig.

  9. Jag har sett att det säljs matlådor med inbyggd kylfunktion. Man lägger visst locket i frysen. Har inte kollat närmare på någon låda, men ska absolut göra det nästa gång! Verkar inte vara något vätska i locket.

  10. Vilka bra tips! Synd att inte grädde går så bra att frysa+tina, annars kunde man ju frysa in de små gräddflaskorna och använda som kylklampar…! (Så brukade jag göra med enliters mjölktetror när barnen var små och vi skulle ut på bilresa, alternativt petflaskor med vanligt fryst vatten). Olja vet jag inte hur det beter sig om man skulle frysa den…?
    Jag skrattade gott åt det där med ”kroppsvårdande produkter”!!! 😀 Säkert går både olja och grädde bra som hudlotion etc :-).

  11. Tack för alla bra tips. Hoppas ni får en riktigt skön vecka och att ditt knä inte ställer till det.

  12. Tack för tipsen! Ska troligtvis själv ut och resa efter jul och har haft funderingar på hur jag ska klara själva flygningen när det gäller matfrågan.

    Hoppas att ni får en riktigt skön, härlig och avkopplande resa (och att ditt knä inte ställer till det för dig!)

    Kram

  13. Bra tips. Ska på kortflygning i oktober och långflygning i januari.
    Jag funderar dock på om det kanske skulle kunna bli diskussion om kylklampar. Det är ju en fryst vätska och kampen innehåller mer än 100 ml. Jag kan fråga i säkerhetskontrollen nästa gång jag flyger.
    Hoppas ni får en riktigt härlig semester! Och tack än en gång för din informativa blogg.

Kommentarer är stängda.