Ingår Keso i LCHF?

För ett år sen ställde LCHF-rörelsen med all rätt till en smörbrist i hela landet som även spred sig till Norge. Det finns en mängd olika mediareportage och blogginlägg om detta och vad jag förstår har det lett till omställning i mejeriproduktionen. Det kan vi klicka Gilla på 🙂

Nyligen kom ett till liknande drev från media där vi som äter LCHF anklagades för att äta slut på all Keso i mejerihyllorna och då reagerade jag direkt. Jag kan självklart inte svara på hur andra som äter LCHF gör, men på min matplan finns inte Keso trots att jag är väldigt förtjust i det och jag tänkte förklara varför.

Arla Keso 4%

Arla KESO® Cottage Cheese Naturell 4%

Ingredienser: Mjölk, grädde, syrningskultur, salt, löpe Innehållsmässigt är det inget större fel på Keso, det ser tvärtom ganska ”LCHF” ut förutom att mjölken kommer före grädde i listan, dvs det är mest mjölk, hur mycket grädde vet vi inte av att läsa listan.

 

 

Näringsinnehåll i Arla Keso 4%

Näringsvärde per 100g
Energi 380 kJ/ 90 kcalProtein 12 g
Kolhydrat 2 g
Fett 4 gFettkvot 0,3

 

 

 

Genom att läsa näringsinnehållet kan man direkt bli lite misstänksam. Att fettkvoten är låg visste kanske det flesta redan, tänk då att det även finns Keso mini som är ännu magrare. Jag läser ofta om att man tillsätter visggrädde, smör och olivolja för att få upp fetthalten och så långt är det väl ok.

Värdena gäller 100 g keso dvs mindre än en halv liten burk (250 g) eller 1/5 av en stor burk (500 g). Av dessa 100g är det 12 g protein, 2 g kolhydrater och 4 g fett dvs sammanlagt 18 g av 100 g. Vad är då resterande 82 g?

Arla Keso en lysande affärsídé

En burk på 500 g Keso som kostar ca 24 kr (? minns inte exakt rätta mig gärna) innehåller 90 g näring (varav endast 20 g fett) och hela 410 g vanligt kranvatten.

Ibland hör man att LCHF är dyr mat och mitt svar är då att analyserar man näringsvärdet i den mat man köper i förhållande till vattenmängden och håller sig till det som är prisvärt så är LCHF billig mat.

Finns det fler som tänker som jag undrar jag ibland?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

34 svar på ”Ingår Keso i LCHF?

  1. Nej.. jag äter inte enbart detta… 😉 Gärna med kött och bearnaise…. eller lax…. osv… men jag gillar keso och tycker att det lyfter salladen! ska leta efter alternativ.. precis som du säger så märker jag stor skillnad efter att ha slutat dricka mjölk… jag kanske måste se upp med dessa produkter… tips på fet dressing till salladen kanske du har ??? tackar på förhand!
    :))
    mvh
    Rebecca

  2. Ok…. ny här….
    Keso eller inte keso??
    Går jag upp i vikt av det?
    Jag gillar keso och brukar blanda det med sallad…..
    Sedan är det enkelt med typ en köttbit till.
    Sååå… ni som är bra på det här…
    Upp eller ned i vikt av keso?

    • Det finns olika svar på den frågan beroende på vem det gäller och hur insatt i LCHF man är. Keso är en extremt mager produkt och Keso med sallad (om du bara äter det så) låter inte ens som LCHF.
      En del går inte ner i vikt av mejerier och då går Keso definitivt bort före tex vispgrädde eftersom det är så magert. Klarar man mejerier behöver man definitivt tillsätta fett i någon form. Fungerar det att nå de mål man har med Keso så ja visst.
      Det var väl ett rakt och bra svar 🙂

      PS Jag kan helt klart inte äta Keso om jag vill gå ner i vikt, men jag gör det ändå ibland eftersom jag tycker det är gott. Ibland är så sällan att jag räknar in det bland mina myggor. Det kan tex vara en msk om jag får tillgång till det på en buffet där vi äter lunch väldit sällan.

  3. Keso brukar heller inte vara en direkt höjdare för optimal ketos eftersom det går åt så mycket för att det ska mätta och då blir det extra mycket mjölksocker, som för övrigt i kombination med mjölkprotein ger ett extra snabbt insulinpåslag särskilt när det gäller magra mejeriprodukter.

  4. Jag åt också Keso på Viktväktartiden, men tyckte redan då att det var som att tugga gummikulor. Har inte köpt en burk sedan flera år och saknar den aldrig.

  5. Jag blev lite full i skratt när jag läste kesodiskussionen. Tänker på mitt föregående liv när jag var livsmedelsverksfundamentalist och serverade vispad grädde med keso för att få ner fetthalten!
    Nu blandar jag grädde i keson för att få upp fetthalten.

    Sens moral: Man kanske blir klokare med åren!

    • Hej kära namne och välkommen hit!
      Det är så kul med all förvirring kring att vi heter lika och skriver båda två, ännu roligare blir vi om vi lockar hit vår tredje namne också 🙂
      Visst blir vi klokare med åren! Det är väl charmen med att åldras!

  6. Pingback: Smör eller Keso? « Paleolite

  7. Keso är för mig en viktväktarprodukt!
    Åt det, lite motsträvigt, tycker inte att det är speciellt gott, när jag förr var viktväktare, för det skulle man göra, sa dem…

    Köper det någon gång ibland nu, då det ingår i ett brödrecept som jäntan gillar, och bakar, men det var oxå längesen nu…

    Muminfärs var ett bra uttryck, tycker jag! Vitt, smaklöst och grynigt.

  8. Pingback: Öka fetthalten i Keso | Vägen till 65

  9. Har du slutat med keson nyligen Margareta? För var det inte ditt recept,( eller åtminstone lagade du väl det även om det var nån annans recept9 den där fiskpuddingen där det ingick keso?

    • Det var inte mitt recept, men det fanns på Kif och jag köpte Keso just för receptet, men tyckte redan då det är dyr mat med tanke på Näringsinnehållet. Jag gillar Keso och blandar i olivolja + kryddor om jag äter det, men köper det väldigt sällan.

      • men man måste väl endå säga att den där fiskpuddingen ( med brynt smör) e ruggigt god !!!

  10. Håller nog med om att Keso inte är ”typisk” lchf-mat. Jag äter det ibland och då ser jag det som ett bra alternativ till yoghurt eller liknande. Det är ju så gott, jag kan äta en hel, stor burk utan att blinka…

    • Fast nu tycker jag inte man kan påstå att skummjölk är knappt mjölk – det är ju vad du får över när du tar tillvara grädden. Den traditionella lättmjölken (faktiskt oftast ännu magrare dock i många fall) och inget konstigt med skummjölk. Vill man ha grädde får man skummjölk och att slänga bort den vore väldigt slöseri.

      Konserveringsmedel dock för att öka shelf-life…. det kan man klaga på!

  11. Det ska vara Keso® , vilket ju är Arlas registrerade varumärke för Cottage Cheese, som det ju egentligen heter 😉

    Jag var en av dom som bloggreagerade (starkt) på den förväntade ”bristen”, än så länge verkar det vara god tillgång…

    Visst det är en dyr och kanske onödig produkt…. jag gillar smaken och det går att blanda mycket gott i, hallon, avokado, nötter m.m (inte köpa färdigblandat alltså!)
    Bra proteinkälla efter gymmet ellersom kvällsmål….

    Dock även något beroendeframkallande 😉

      • Vätska (och salt) är viktigt när man svettats! 😉

        250g => 30 g protein .. perfekt för att stimulera proteinsyntesen 😉

      • Margareta, sen blir jag lite ”irriterad” när många bara stirrar sig blind på ”näringsinnehåll”… och dessutom (felaktigt) klumpar ihop (”bara”) fett, protein och kolhydrater och kallar det ”näring”… för mig är det primärt energi!

        ”Näring” är (enligt mig) vitaminer,mineraler och protein (”muskel”näring)

        Menar inte att kritisera (bara konstruktiv sådan! 😉 ) ditt inlägg ovan… men man ser det i debatter över allt…. och tycker att ”vi” som (blivit) medvetna om vad vi faktiskt stoppar i oss borde bli lite mer nyanserade…. eller har jag helt fel?

    • Keso är otroligt gott och väl helt ok näringsmässigt tycker jag. Perfekt och snabbt att äta till frukost eller när helt man behöver något i sig och inte hinner eller vill laga riktig mat. Ibland är det svårt att pressa ned lagad och fet mat tycker jag och keso är väl inget dåligt alternativ. Hur strikt måste det vara för att vara LCHF? Måste man bara äta fet och tillagad mat jämt? Nog måste det väl vara ok med lite genvägar också. Keso med meze och kanel är fantastiskt gott.

      • Keso kan per definition inte kallas LCHF utan tillsatt fett, inte med den fettkvoten. Om någon ändå väljer det, med eller utan extra fett är helt ok för mig, utan fett är det ett avsteg från LCHF, med fett är det ett dyrt sätt att äta.

        • Då är inte tex kött, kyckling eller torsk (m.m) heller LCHF kost. Innehåller alldeles för mycket protein i förhållande till fetthalten… man måste addera fett i form av sås eller smält smör (kött suger inte upp stekfettet som bekant)..

          Vill inte bråka, förstår din poäng!
          Men jag gillar Kesso av samma anledning som Anna ovan. Det är praktiskt, när man inte orkar laga en ”komplett” måltid och det är gott. Oc kompletterat med två matskedar Pure100% Liquid Power i form av MCT-olja, så har du en komplett ketogen ”måltid”.

          Peace! 😉

          • Jag ser det som ett kreativt samtal 🙂 jag jämför fortfarande kilopriser. Hur mkt vatten innehåller en köttbit jämfört med keso? Vi förordar alltid det fetaste köttet och även fet fisk. Det finns en hel del LCHF där, tack vare noll kolhydrater och hög fetthalt.

  12. Alldeles nyss var jag i Konsum (Coop).
    Priset på Arlas Keso var ca 24 kr för 500 g.
    Coops egen Keso har jag klagat på till föreståndaren, men även i den kundpanel jag är med i. Coops Keso innehåller modifierad stärkelse plus konserveringsmedel. Modifierad stärkelse är ett stabiliseringsmedel:

    ”Modifierad stärkelse
    Modifierad stärkelse benämns också E1404-E1450. Utvinns oftast ur majs, vete, potatis eller tapioka. Används som förtjocknings-, och stabiliseringsmedel. Stärkelsen är bearbetad på enzymatisk, kemisk eller fysikaliskt sätt för att ge önskade egenskaper.”

    Coops Keso är blaskig/rinnig. Helt värdelös. Inte ens stabiliseringsmedel räcker till. Arlas Keso är mer äkta, men man kan skippa Keso som enskild rätt kan dock användas som ingrediens i t ex LCHF-pannkaka. Köp då Arlas, inte Coops.
    .

    • Ica’s är full av skit också. Min närmaste ica envisas dessutom att ta in bara arla’s jäkla mini keso och resten sin egen.

      Jag hör till de som älskar keso, äter dock mindre av det på lchf då det ju nämnts som ovan inte är särskilt bra val. (förutom att göra keso-ostkaka på då, men då är det ju dessert och en hel del grädde etc. i)

  13. Alla tjejer som suttit med sina kesoburkar på lunchen på jobbet. Jag förknippar keso med viktväktarma.
    Tycker själv att det är helt menlöst. Smakar ju ingenting.

Kommentarer är stängda.