Brev till Studio Ett


Hej
Lyssnade alldeles nyss på er intervju av Claude Marcus och Andreas Eenfeldt. Min åsikt är att ni oroar människor i onödan med det här programmet eftersom jag anser att ni förutom dålig research angående den aktuella studien gav alldeles för mycket plats åt dem som inte tagit till sig rätt kunskap om LCHF.
Varför detta flumprat av människor som inte ens vet vad LCHF handlar om?
Vem har tex sagt att vi äter mer protein än vad SLV rekommenderar?
Vi byter kolhydrater mot fett med bibehållen proteinmängd.
Var finns opartiskheten som ni lyder under?
Var fanns vi privatpersoner som har en helt annan bild av LCHF än de personer ni intervjuade i programmets inledning?

Jag tillhör personligen de som inte går ner i vikt och som Claude Marcus därför hänger ut med sitt uttalande om att jag genast skall sluta med den här kosten eftersom den är livsfarlig för mig.

Istället för viktnedgång har jag fått bl.a. följande hälsovinster (redovisade 2012-08-01 på min blogg http://www.sunsoft.se) som jag inte kan åberopa någon annan orsak än kostomläggningen:

Egna iakttagelser
§  Hyn är oftast helt ok (hur det var innan visas bäst på bild)
§  Hårbotten är helt frisk från att ha varit sårig/mjällig
§  Klåda i underliv och på andra ställen är borta
§  Håret är mindre torrt (fortfarande risigt, men det har varit värre)
§  Hullet är fastare (om det nu är bättre?)
§  Fötterna svullnar bara ibland
(jag vet hur jag botar ”restlesslegs” vilket var ett stort problem innan)
§  Nagelbanden är friska (stort problem med självsprickor bortblåst)
§  Min IBS är helt borta från att ha plågat mig sen tonåren. Jag har under årtionden burit hem bärkassar med olika preparat med och utan recept. Gått hos ett otal läkare och fått samma råd: ät mer fibrer
§  Min pre-diabetes är borta och jag får inte längre komma till diabetessjuksköterskan.
§  Fram till 2005 hade jag minst en bronkit per år, ofta fler. Sen dess har jag haft ett par stycken.
§  Från att ha varit storförbrukare av receptbelagda värktabletter använder jag inte ens en Alvedon per månad.
§  Jag sover ca 1-1,5 timme mindre per natt och vaknar utvilad för det mesta (stor skillnad från att ha varit ett kronvrak i flera decennier.
§  Bättre humör – stabilare psyke
§  Ingen torrhosta
§  Bättre grundkondition, jag går inte in i väggen (BONK som amerikanerna säger) orken tar inte slut, det är kroppen (musklerna) som inte orkar helt fullt ännu.
§  Starkare muskler (kan återigen öppna burklock) men jag har mycket träning kvar för att må riktigt bra. Nu finns förutsättningarna.
§  Smidigare
Haha tro det eller ej, men jag har haft en lång period i mitt liv där jag inte kunde stå på knä på ett golv eller ännu värre knyta skor.

Jag hade följande labsvar 2011-11-09 efter 6 år med LCHF.

Ni får gärna visa mitt mail för Claude Marcus med tillägget att jag varit pre-diabetiker, men är inte välkommen hos diabetessköterskan längre:
HbA1c           36                  (31-46)
HDL              2,1                 (1,0-2,7)
TRI                0,65               (0,45-2,6)
LDL               3,9                 (2,0-5,3)
Fråga gärna Claude Marcus om jag skall återgå till den kost som gjorde mig sjuk enligt de punkter ovan vilket jag vet är en motorväg rakt in i diabetes.
Före LCHF åt jag under många många år den kost som Claude Marcus och Stephan Rössner rekommenderar för just överviktiga personer.

Jag har ett förslag:

Jag kan samla ihop ett gäng människor som ätit LCHF minst 5 år
(jag själv har ätit 7,5 år). Tillsammans gör vi ett besök hos Claude Marcus och låter hans personal kontrollera våra blodvärden, sen vore det på sin plats att ni testar även Claude Marcus och hans personal vid samma tillfälle. Då kanske vi kan dra en slutsats som ni kan redovisa i programmet vid ett annat uppföljande tillfälle.

Vänliga hälsningar

Margareta Lundström

Del av redaktionen för LCHF-magasinet
tillika sajtvärd för http://kolhydrater.ifokus.se  med 18 000 medlemmar

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

61 svar på ”Brev till Studio Ett

  1. Håller så mycket med dig Margareta. Lyssnade på programmet ifråga och undrade hur det kunde komma sig att det var så vinklat. Journalisterna babblade på utan att kunna ämnet – vad lchf är – och ingen kritik fanns någonstans till det gamla dravlet vi hört i alla år. Hann också stänga av radion innan marcus och kostdoktorns ”duell” började. Med tanke på hur länge man behövde lyssna på myter/journalisternas egensnickrade uppfattningar innan andreas fick säga något om själva fakta i ämnet lchf så var det ett uselt program. Så vinklat och ickeutvecklande. Intressant att se att journalister i allmänhet är som alla andra – fast i sitt eget gamla tänk utan förmåga att till sig info som strider mot det man vill tycka och tänka, oavsett sanningshalt. Mycket bra brev Margareta! Säger som flera andra, kan du skicka det till fler ”instanser”?

  2. Det är bra. Programmet var ytterligare ett uttreyck för hur illa förberedda mediafolket är när de gör sina intevjuer. Det har förundrat mig i flera år. De förtjänar påstötningar av denna typ.

    Men vad som mest intresserade mig här var uppgiften att du hör till dem som inte går ned i vikt. Frågan är vad personer i denna grupp har gemensamt. Vi har på olika ställen refererat Diana Schwarzbeins tanke att detta är personer som försämrat sitt hormonsystemt med upprepade försök att minska vikt med kalorirätning, s.k. jojobantning.

    Undrar om det stämmer. Är det inte dags att samla dessa LCHF-are och se om deras anamneser kanske stämmer överens?

    En annan grupp som, man också gärna skulle se samlad är folk som genomlidit behandlingen på Huddingekliniken – hur har det gått för dem till slut? Finns många vittnesbörd från tillfredsställda klienter? Det vore faktiskt ett intressant TV-program: LCHF-are i samtal med f.d. Rössnerpatienter. Skulle ha den ”balans” i uppläggningen som TV-ledningen kräver,

    • En gemensam faktor många av oss har är att vi är korta i rocken, dvs under medellängd för kvinnor.
      Många av oss har fått accelererande problem efter upprepade graviditeter.
      Många har så klart jojobantat med olika metoder, medan jag själv ”bara” varit med i Viktväktarna och något annat försök med en ”dansk sjukhusdiet” som jag idag tror var ketogen, men det förstod jag inte då. Kalorisnål var den i alla fall..

      • Om jag inte har fel för mig så är medellängden för kvinnor – åtminstone för vår generation (födda på 50-talet) – 170 cm vilken är den längd jag har…

        Men jag gick upp massvis under min sista graviditet, samt jojobantat bla med VV.

        Jag har dessutom hela mitt vuxna liv kämpat med återkommande djupa depressioner som alltid har inneburit viktuppgång och sedan delvis ”automatisk” viktnedgång mellan sjukdomsskoven.

        Jag har dessutom gått i väggen ett antal ggr, men sist det det hände (dec 2002) hamnade jag i en kronisk depression som inte ger med sig. Pga utbrändheten känner jag mig konstant stressad och har extremt svårt för att koppla. Misstänker att jag pga det har höga halter Kortisol och detta motverkar viktnedgång…

      • Den teorin stämmer inte på mig. Jag är 187 cm lång, har inga graviditeter och har inte jojobantat. Har däremot alltid
        betraktats som ”kraftig” ända sedan jag var liten. Var i mitten på nittiotalet på Överviktsenheten i Nynäshamn, levde på
        1000 kalorier och kroppen skrek efter en smörklick. Tänk om man då lyssnat på kroppen och givit den smör…….
        Lena

  3. Bra skrivet, Margaretha!
    Håller med dem som tycker du skall skicka inlägget till debattsidor på tidningar. Det brukar bli mer gehör där. Dessutom kan du/vi sprida det via FB – Har Studio 1 någon FB sida?
    Mvh,
    Dina

  4. Toppenbra skrivet!! Undrar om du får något svar? Studio Ett känns som ett seriöst program och hon gick åt CM lite grann, kan jag tycka! Hoppas att de fortsätter att ”gräva” i detta!

  5. Mycket bra inlägg. Vore kul om Studio ett vågade anta utmaningen, att CM & Co inte gör det vet jag redan, men det törs man ju oftast inte när man börjat förstå att man inte har torrt på fötterna…

  6. Asbra skrivet!! Jag håller med dig och tycker som du! Bra att du skrev till radiostationen! Så frustrerande med människor som inte har läst på eller vet något om just LCHF, utan sänder ut skrämmande kommentarer om något de verkligen inte vet något om. Jag har inte hållt på med LCHF så länge som du, men jag känner redan alla hälsovinster med det. Jag har fått med min familj att äta LCHF och det känns riktigt bra. Härligt att du står på dig och verkligen visar dem hur det ligger till!!

    //Camilla

  7. Jag antar att SR inte kommer att svara. I frågan om LCHF är vare sig SVT eller SR opartiska när det gäller medicinska sk forskningsresultat. Exempelvis fanns den finska ”THL-studien” nu i veckan utlagd på SVT’s hemsida i två dagar efter det Huvudstadsbladet rapporterat om den. De svenska kommentarerna var mer sterotypa än de finska.

    Varför inte försöka få in utmaningen mot Marcus som öppet brev i så många tidningar som möjligt. Någon borde nappa och då borde LCHF-motståndaren tvingas ut ur garderoben och praktiskt få visa vad han går för. Det är dags att kvasiauktoriterna lämnar skrivbordet bakom sig och kommer ut i verkligheten.

  8. Pingback: Radioinslaget med professor Marcus och mig på nätet | Kostdoktorn.se

  9. Jag är stolt och väldigt glad över att du, Dr Andreas, Herr Skaldeman och Dr Dahlqvist med flera representerar min åsikt ! Det känns riktigt tryggt !
    Nu har jag tyvärr varit av banan ett tag, så jag kan inte ställa upp i ett test, eller förresten det kan jag nog, för bara några veckor räcker för att jag ska ha fått tillbaka minst 1 timme av mitt liv varje dag. Hur förklarar CM det ?

    Mycket bra gjort !

  10. Se Fredrik Gertten:s film som visar vad som händer när man utmanar livsmedelsjättarna. Exempel på hur man köper experter och kommentatorer t.ex. på bloggar, i tidningar, radio och tv-program.

    http://www.svtplay.se/video/256163/big-boys-gone-bananas

    Det har kommit en utredning som föreslår att man ska lägga ner Radiotjänst. Istället för tv-licens ska man ha en ny skatt. Det enda vettiga vore att sälja ut den statliga propaganda-tv-n och propaganda-radion och göra om till en betalkanal eller lägga ner. Finns det någon som helst anledning att skattefinansiera denna osakliga smörja som vräks ut dygnet runt? Gammelmedia har för länge sedan förlorat sin trovärdighet.

    Slopa SVT!
    Slopa SR!
    Slopa marknätet!
    Slopa Radiotjänst!

    Instämmer med Björn Feltens bloginlägg
    http://felten.yi.org/blog/?p=232

  11. Angående utebliven viktnedgång. Vad jag kan se från bilder av dig, så är du inte speciellt överviktig. Kanske det är därför du inte går ner i vikt. Du har din vikt, som du mår bra av och fina värden. Vad kan man mer begära. Bra att du markerar mot programmet.

    • Det var snällt sagt av dig Maggie, men det är den tristaste kommentaren jag vet att jag skall vara nöjd med vikten.
      Jag har mer än 30 kg att gå ner och är inte ett dugg nöjd och inte mina knän heller.

      • Det var inte min mening att såra dig, jag ber om ursäkt. Vi får väl kämpa ihop, jag har ca 20 kilo att gå ner. Tack för din informativa blogg.

        • Jag blev inte sårad 🙂
          Bara uppgiven eftersom jag är så less på just den kommentaren. Särskilt när den kommer från läkare, dietister, kostrådgivare och andra vars yrke det är ett ge mig råd som skall fungera.

          Istället måste vi ta reda på allt själva när ingen annan tycks vilja hjälpa oss.

          • Jag är i samma sits, dvs trots att jag sen 12 år tillbaka lider av en kronisk sjukdom som tillsammans med medicinering har inneburit att jag konstant har gått upp ca 50 kg samt att jag bara har blivit sämre trots medicinen har jag fått noll hjälp eller råd av de läkare jag har gått hos. Dvs förutom rådet att ”äta mindre och springa mer”. 🙁

            Så nu har jag skippat medicinen och slutat att gå hos mina läkare och försöker på egen hand att hitta lösningar såsom LCHF som gör att jag mår bättre och förhoppningsvis även minskar i storlek.

  12. Ja Margareta, det här brevet är riktigt bra och borde ge ett räjält eko, nånstans i allafall. Precis som så många här kommenterar är Du en fena på att uttrycka Dig och ge svar helt utan att ta till påhopp och lågvattensmärken.

    Det är sådan text som slutligen faller i god jord. Tack Margareta!

  13. Hej, mot slutet av inslaget nàmnde Kostdoktorn att om man àter lchf och àr normalviktig òkar det onda kolesterolet fòrst under ett àr, fòr att sedan bytas(?) mot gott kolesterol. Jag blev vàldigt fòrvànad att Doc sa detta, dà jag inte har hittat nàgon som helst information om detta fenomen nàgonstans tidigare i lchf-kretsar, inklusive pà hans egen blogg.

    Stàmmer detta verkligen, och varfòr har detta i sà fall inte diskuterats i lchf-kretsar tidigare?

    (Dessutom introducerar ju detta fenomen en massa selektionseffekter: De normalviktivga som hàller fast vid lchf mer àn ett àr àr ju de som àr verkligt hàlsomedvetna och troligtvis dàrfòr redan vàldigt friska.)

    • Jag har sett detta diskuteras hos kostdoktorn men kanske inte i ett enskilt inlägg . Men det finns fler som just tar upp detta att de fått högre värden och svaren har varit att vänta ett halvår .

    • Håller med Marita – det är ett känt fenomen att LDL kan öka i början av LCHF, men att det så småningom sjunker tillbaka igen. Det har tex hänt mig själv och läkaren vill länge skriva ut statiner som jag tackade vänligt men bestämt nej till under en ganska lång period (minns inte längre hur länge). I dag har jag helt ok värden. Det är det här fenomenet ”motståndsläkarna” rapporterar om dvs att de som börjar med LCHF får höga kolesterolvärden. På Kolhydrater iFokus finns många trådar som drabbade personer skrivit som börjar med larmklockor och oro och sen slutar med normala värden och tillförsikt när värdena stabiliserat sig igen.

    • Vill minnas att det har att göra med att när du börjar bränna fett kommer ditt tidigare lagrade fett ut i blodet och påverkar blodvärdena.

      Kan inte mer, men möjligen är kvalitén på sitt gamla bukfett inte det bästa 🙂

  14. Jag lyssnar just och känner mig så jävla förbannad på denna svenska media som är så styrd av pengar . Måste stänga av tror jag ,eller ska jag lyssna på kostdoktorn . 🙁

    • jag lyssnade klart och det är jag glad för – en undran -varför frågade de inte Marcus om hans värden ??

  15. …och jag följer gärna med till Claude Marcus för undersökning om han vill ta emot oss.
    Seija

  16. Jag blev fundersam över människan som i början av programmet gick runt och frågade folk på stan vad dom tycker om det att folk nu dör pga LCHF dieten. Att någon tror att det kan bli så betyder inte att det redan har hänt. Om jag får förutsäga så kommer ingen att dö, risken (eller chansen) är att det blir färre döda i i hjärta-kärlsjukdomar med LCHF. Min egen historia talar för det.
    Jag har alltid undvikit fett i linje med svenska Livsmedelsverkets program. Jag använde lättmjölk, lättmargariner, aldrig grädde, skar bort fettet. Detta gjorde jag fram till ca fyra år sedan.
    Då hade jag en längre tid haft besvär i bröstet, och läkarna konstaterade kranskärlssjukdom.
    Efter att hade läst boken ”Fettskrämd”och även skaffat mer information från läkare la jag om kosten, bort med kolhydrater och in med smör, grädde, och in i munnen med allt fett som fanns i köttet från gris, nöt mm.
    Då försvann symptomen med kranskärlssjukdom. Jag har aldrig mått bättre än under de tre-fyra senaste åren med fetare mat.
    Under min ”sjuka” tid för ca fyra år sedan var blodtrycket i 150-170/?. Blodtrycksmätning efter ett halvt år med LCHF visade 121/80.
    Seija

  17. Heja Margareta! Bra rutet!

    Jag har kommit så långt nu att jag knappt ids ens lyssna på dessa LCHF debatter längre… Fast den här gången var det intressant att höra att Claude Marcus tycker det är OK med LCHF som bantningsdiet. En liten kovändning där… 🙂

    Det som förvånar mig är att ingen tycks reagera över detta faktum att sedan kolesterolhysterin kom med fetträdslan som i sin tur medförde all den smygsockrade mat vi har idag har vi fått en fetmaepedemi utan dess like. Även bland kvinnor med det smalhetsideal vi har haft i så många år…

    Det var detta som fick mig att börja med LCHF och följa Skaldemans tips att göra precis tvärtom vad bantningsprofessorer, Livsverket mfl säger! 🙂

Kommentarer är stängda.