Kreta nästa

Ni som följt min blogg från starten och läst varje bokstav vet att jag under tre månaders tid lidit av en märklig yrsel.

Resumé

När jag kom hem från USA och The Low Carb Cruise 15 maj kände jag mig lätt sjösjuk.
21 maj skulle jag börja jobba som vanligt, men det gick inte. Jag mådde illa av yrseln.
28 maj var jag snarare sämre och uppsökte läkare och blev sjukskriven en vecka.
4 juni var jag återigen i kontakt med läkaren och vi bedömde det som att jag skulle klara jobba halvtid (det gick bra att stirra rakt fram i en dator, men förflyttningar och lyft mm var nästan omöjliga att genomföra). Eftersom jag är schemläggare på vår skola kunde jag utföra arbetet hemma, vilket var betydligt enklare.
27 juni genomfördes av läkare på vårdcentralen en manipulation (misstänkt kristallsjuka) och det som hände var att från jag känt mig högervriden i yrseln, blev jag vänstervriden.
21 augusti sa en öronspecialist efter en slags manipulation (med en slags webkamera riktad mot ögonen) att det inte var kristallsjuka utan att det kan komma från nacken (whiplash sen 1999). Oavsett diagonos så blev jag fri från yrseln efter det besöket.

Nutid

Jag är helt fri från yrseln som jag led av i drygt 3 månader men känner mig lite snuvad på sommar och semester. Jag vill verkligen ladda förrådet av D-vitaminer inför vintern. Det kommer alltfler rapporter om att D-vitaminbrist kan påverka förmågan att gå ner i vikt. Vi har tillbringat all tid under den här sommaren hemma (utom LCHF-magasinets campinghelg i Säffle (reportage kommer i nästa nummer) som jag bet ihop för att genomföra). Vi har inte haft så dåligt väder som många rapporterat, men timmarna i solstolen har varit få (yrseln tillät oftast inte solstolar). Jag har semestern kvar eftersom jag varit sjukskriven halvtid och försökt göra det mest nödvändiga under tiden.

Plan

Maken och jag gör 25 september efter moget övervägande en veckas resa till Kreta. Resmålet valt efter: ingen tidsomställning eller lång flygresa tack (!), vi gillar Grekland och har varit på Kreta tidigare (14 år sen sist) och tänkte vi kanske kan tillföra lite pengar till Greklands skruttiga ekonomi.

Tips

Jag är en erfaren LCHF-resenär, men tar gärna emot tips från er läsare, man kan alltid lära sig mer. Jag kommer att blogga om resan och visa er hur jag/vi klarar LCHF när vi är på resande fot.

Amalthia Beach Resort på Kreta

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

33 svar på ”Kreta nästa

  1. Om du dessutom upplever ett tryck i örat så kan din yrsel bero på Ménières sjukdom. Läs på nätet om du känner igen dig.

  2. Hej

    Vad skönt med Kreta!

    Kollade läkaren efter virus på balansnerven? Det finns både enkelsidig och dubbelsidig. Kan förklaras som sjösjukan från helvetet. Går över av sig själv i och med att hjärnan bygger nya nervkopplingar.

      • När jag hade det så försvann den akuta yrseln på 3-4 dagar men det tog 3-4 månader innan jag var helt symtomfri. Snabba vänstersvängar och att titta upp var det som var värst.

        • Det låter likt min situation, men det akuta var betydligt längre. Först hade jag problem uppåt åt höger och sen efter första manipuleringen blev det uppåt vänster. Märkligt.

  3. Grattis till att du blivit av med din yrsel! Hoppas välmåendet består. Jag har fortfarande min kvar (började 28 mars). Har nu äntligen fått tid på öron den 11.

  4. Jättestort grattis till att ha blivit fri från din jobbiga yrsel! Förstår att du hade en kämpig sommar.

    Så härligt för er med en vecka på Kreta! Alla tips på hur man klarar av resande med LCHF är ju jättebra.

    Ser redan framemot rapporter från er resa!

    Kram

  5. Hej Margareta! Jag var ensam två veckor i juni i Agia Marina och körde LCHF, fixade egen frukost (kaffe, 2 kokta ägg med smör och en liten klutt fet grekisk yoghurt med kanel) och lunch (grekisk sallad eller tonfisksallad med majonäs) i min hotellstudio och gick ut och åt middag varje kväll. Ska försöka återkomma till dig med restaurangtips för de var verkligen olika bra. Ett tips inför resan är att läsa in sig på Forumet om Kreta på http://www.kalimera.nu

  6. Jag önskar dig en underbar resa. Jag behöver också lite tips. Åker till Malta på tisdag. Har funderat på att ta med mig kokosolja och magic bullit. Några fler tips?

    • Malta är underbart, perfekt landskap för löpning 😉

      Prova ”Fenek fit-tewm u l-inbid” .. ja det är maltesiska för ”kanin kokt i vitt vin och vitlök”.. deras nationalrätt… men skippa potatisen

  7. Kreta är underbart ! Jag har varit där fem gånger, senast förra året med alla barnen! Var skall ni bo?Jag tycker ni valt perfekt tid, vattnet ljumt., lagom varmt och idealiskt väder för att hyra bil och ge sig ut på äventyr. Hoppas ni får det jättebra! Titta gärna på Facebook på barnens Kretafoton, jag tror att de lagt ut dem där!

    • Hallå Marianne, så glad jag blir att se dig här. Välkommen 🙂
      Jag har sett era fantastiska Kretabilder, de ger verkligen mersmak. Underbar bild på alla barnen.
      Vi har hittills alltid bott i turiststråket väster om Chania och det blir så nu också, mellan Kato Stalos och Agia Marina på ett Beach hotel. Första gången bodde vi på fel sida vägen, inte lika kul.
      Vi hoppas på bra väder och varmt vatten.

  8. Åhh vad avis jag blir, Kreta är helt underbart. Jag arbetade där förra året och att äta LCHF där blir inga problem, men ta med eget kokosfett! 🙂

    Missa inte att prova deras egna ost; Mizithra. Det är som en färskost med liknande smak som fetan – helt underbart fet och god. Dessutom har de världens bästa olivolja, underbara skaldjur. Saganaki som är friterad supergod ost. Ja men jag kan hålla på i evigheter, Kreta är bäst.

    Hoppas ni får det fantastiskt bra. Ta många bilder 🙂

  9. Härligt! Vi ska till Cypern den 5/10. Det brukar vara perfekt väder där i slutet av september och början av oktober. Den grekiska maten fungerar jättebra med lchf. Det är fantastiskt med solen, värmen och salta bad i medelhavet!

    • Vi har tidigare bott på ett lägenhetshotell alldeles intill som var toppen för en barnfamilj som även inkluderade min mamma. Den här gången reser vi ensamma och då behövs inte lägenhet på samma sätt, men vi gillar området 🙂

  10. Framför allt njut och ladda lite D-vitaminer. Mat borde inte vara nått problem över gamla EU länders gränser (tillskillnad om man åker utanför EU), men kolla om det finns nån konstig restriktion. Glöm inte kokosoljan. : )

  11. Tack Margareta för en jättetrevlig blogg. Jag känner igen mig i mycket du skriver. Har kört LCHF i sex år utan viktnedgång (är inte överviktig). Men jag tror inte att D-vitaminer hjälper då jag är bosatt på Kanarieöarna och antar att jag får tillräckligt av den varan! Önskar dig en trevlig semester!

    • Jag tror inte D vit är ENDA lösningen :-), men välmåendet och energin de tillför kan hjälpa till med motivationen.
      Har du läst mina blogginlägg om proteinmängder? Där finns min vad jag tror största nyckel att låsa upp platån.

  12. Làter som en jàttebra idè! Har sjàlv bott làngre tider pà vàldigt olika breddgrader (bàde norr och sòder) och kan àrligt sàga att mitt vàlbefinnande (inte minst psykiskt) àr fullstàndigt korrelerat med breddgradens làngd fràn ekvatorn! Man màste verkligen ha upplevt det fòr att kunna fòrstà skillnaden! Aven vikten pàverkas, vilket jag dock ocksà tror beror pà att man svettas mer och helt enkelt inte blir sà sugen pà mat. Det blir liksom mer otympligt med extakilon i vàrmen… (Dock hade jag rekommenderat starkt solskydd i ansiktet, sà att man ej blir rynkig..)
    Angàende resmat àr vàl lchf-kaffet perfekt! Ofta fàr man ju inte ta med sig mat genom tullkontrollen, sà dà kan man ju alltid kòpa en dessertost i taxfreen och knapra pà under resan… (om man nu tàl allt kalciumet…).
    Grekland ska vàl inte vara nàgot problem vad gàller lchf? Alla medelhavslànderna har ju perfekt utbud av riktigt fett kòtt (t.e.x. karee med mycket mer naturligt fett àn hàr i Sverige) och andra naturliga ràvaror! (Och ofta kan man ju bestàlla bara en kòttbit som middag, eftersom de ofta delar upp matsedeln i flera smàràtter…) (Kolla bara upp att vàdret verkligen àr ok om ni àker lite senare in i hòsten, om det àr sol ni àr ute efter…)

      • Ser fram emot mer info om kryphàlen!
        Ps. Mycket d-vitamin ska vàl ge viss extra òvervikt av kalcium, sà det kanske kan vara idè att dra ner extra pà merjerierna/osten och kanske ta lite mer magnesium…

  13. Så härligt Margareta! Ni kommer att få det härligt!
    Vad flr tips vill du ha? Om att semestra i Grekland, eller?
    Mina föräldrar var i Grekland tidigare i år och då gick det alldeles utmärkt att ta ut pengar på ATM!

    • Valuta var ett tips vi behövde. Vi brukar resa lite kontantlösa, men den här gången blir det nog med euro i fickan.
      Vi har rest rätt mycket i grekiska övärlden och älskar tex Patmos, men det blev Kreta den här gången för att prio 1 är D-vitaminer och vila, inte strapatser.

Kommentarer är stängda.