Kokosfett

Idag är dagen när flera har hört av sig till mig (PM, mail, telefon och kommentarer) och fråga om vilket kokosfett vi använder.

Jag har under åren använt flera sorter och eftersom jag inte tycker om det egentligen, utan har försökt få i mig det för att jag vetat att det var nyttigt har jag prioriterat smaken före priset. Det skiljer hur mycket som helst i pris och var och en måste välja efter både smak och plånbok.

Dyrast är nog Renée Voltaire (och i min personliga smak godast), den finns både på ICA och Coop där vi bor. Där finns även Kung Markatta som vi har just nu.
Billigast är att köpa 5 kg från Crearome, det finns även mindre förpackningar.
Hälskosten har utbud efter vilken kedja de tillhör. Biofood har en tveksamt kladdig förpackning som jag inte gillar.

Ni som har testat de olika sorterna kan väl vara smakpanel och skriva i kommentarerna. Skriv gärna pris och inköpsställe (kanske inte butikens adress, men typ av affär kan nog vara bra)

26 reaktion på “Kokosfett

 1. Jag har använt kokosfett i 6 år och det har aldrig varit ngt problem att ta det, tvärtom, det har blivit ett behov som kroppen behöver. Men så steker jag i kokosfettet ist f olivolja/smör och tar lite grann i grytor, riset, pastan etc. Personligen skulle jag aldrig komma på den absurda idëen att ta allt på en gång, sätta det i kaffe etc. Inte undra på att ni måste tvinga i er kokosfettet under de premisserna…….

  • AK – Vi köpte första 5kg-hinken 2005 och delade den med några entusister och har verkligen kämpat för att göra som du beskriver det. Det går inte, ingen i familjen gillar det. Ris och pasta har vi inte ätit sen dess så det har vi inte testat, men i grytor och soppor. Det slutade med att jag gjorde hårinpackningar och maken smorde träbänkarna i köket. Det finns fortfarande rester från den hinken.

 2. Själv steker jag i kokosfett (Cocosa) plus lite smör. Gör jag en köttgryta eller fiskgryta lägger jag oftast i när allt är klart 1 msk kokosfett. Däremot gillar jag inte att ha det i kaffet men har även prövat det. 2 msk på en gång ja det gillar inte magen för då får man magknip. Har ibland värmt ett glas mjölk (3 %) i micron på kvällen och lagt i 2 msk kokosfett. Vaknade vid 2 tiden på natten med en förskräcklig magvärk och sen resulterade detta i fullkomlig explosion dvs tarmen tömdes totalt och efter det var jag inte på toaletten på 2 veckor —–så tala om tarmtöming!! Sen tror jag iofs att man vänjer magen successivt. Börja med en mindre mängd och öka succesivt så tål nog magen detta också. Fast smör är då godare.

  • Det kanske var Expressen som levererades med ilbud 🙂
   Man får ta det försiktigt om man inte är van. Jag började med en tsk i Roiboste för många år sen som sen ökade till 2 tsk.
   Det är enda sättet före kaffet som jag fått i mig kokosfett.

 3. Ett utlandstips (vet inte om det lönar sig att beställa till Sverige, men vem vet), letade på nätet efter bra produkter pris och affär – hittade Realfood baserat i Scotland, som har Biona extra vrigin organisk kokosolja 400g för £7.99, llite kokos smak men len och god.

 4. Biofood, Cocosa och Kung Markatta har jag använt. Såväl med som utan kokossmak. Har inte tänkt på om det är någon skillnad i smak eller konsistens. Enstaka gånger har jag stekt i kokosfett blandat med smör, ibland har jag kokosfettet i kaffet, periodvis. Om jag gör ischoklad använder jag kokosfett med smak.

  Om jag förstått det rätt så är kokosfett med smak bättre, då det är oprocessat, så nära den naturliga produkten som möjligt. Rätt uppfattat?

 5. Oj vad Crearome har höjt priset sen jag köpte för några månader sedan! De rider väl på fettvågen. Trots det blir det nog det mest prisvärda om man köper femkiloshinken. Den har lååång hållbarhet.
  Margareta, vad tror du om deras kokosolja eko, d v s den utan smak? Är den mycket sämre? Den måste väl vara bättre än silverpaketen i livsmedelshandeln? I vissa lägen skulle det vara skönt att slippa kokossmaken.

  • Jag beställer 5-kiloshinken från crearome, har gjort det länge. En hink räcker knappt 3 månader för mig o min särbo… (har slutat föra över i en liten glasburk)

   Hur som helst, jag råkade beställa fel en gång, och fick hem den utan smak. Jag tröstade mig med att den blev billigare, och den skulle ju snart gå åt.

   Men jag tycker att den med smak är godare, har bättre konsistens, och känns mer välgörande. Både jag och min särbo längtade efter att hinken äntligen skulle ta slut.

   Men smaken är ju olika, och personlig. Och skulle min ekonomi tvinga mig att välja mellan den utan smak, eller inget kokosfett, så fick det i så fall bli den utan smak.

 6. Jag köper 5 kg hinken från Crearome och jag tror att det blir 4 hinken som jag nu snart ska beställa. Jag för över i en porslinsburk med lock så använder jag därifrån och fyller på varteftersom det tar slut där.
  Jag har även köpt diverse andra kokosfetter och jag vet inte om jag känner någon skillnad mellan sorterna. Dessutom tar en liten burk slut alldeles för fort!
  Tycker inte om att äta fettet som det är, men att ha det i mat fungerar bra.
  För det mesta har det varit med kokossmaken. Tror jag haft bara en enda burk (den i vit liten plastburk) utan smak, men den gav jag bort till sonen.

  • Vi har köpt en hink och den hade vi lääääänge (har kvar än). Kanske är dags att köpa en till nu, för det tar verkligen slut fort med en liten glasburk när vi är tre här hemma som använder lika mycket.

 7. Sambon föredrar Biofood (mindre kokossmak). Jag gillar den dyra Cocosa, eller Holistic (= Dr Goerg).

  Nu har även jag fallit till föga och skaffat ketonstickor till min mätare – visade sig att jag även behövde en ny mätare… Nåja, jag tänkte inte mäta varje dag, det är jag för snål för – men två mätningar har jag gjort, den första på 5,6 (!!!) och den andra på 3,1, så det verkar gå bra för mig.

 8. Ar det nàgon mer àn jag som noterat att flera av de ekologiskt kokosfetterna tagit slut pà bàde Konsum och Ica sista veckan..? 🙂

 9. Jag har testat igenom de ekologiska kokosfetter som jag hitta och den som smakar helt fantastiskt är en kokosolja som Nyforma.se har den finns i hälsokost gå in på deras hemsida så se du vilka som saluför den. Det är ekologisk och fairtrade kommer i glasburk och finns i 2 storlekar. 325 ml. ca 130:- och 1600 ml 460:-. Jag använder den till att ha i te och kaffe och att steka i. Jag använder den att tvätta av sminket i ansiktet och jag har den som kräm i ansikte och på kroppen då tillsätter jag lite fina eteriska oljor, att tvätta underlivet med kokosolja är helt suveränt. Trevig helg på er alla!

 10. Et tips jeg fikk ang kokosfett var å også bruke den på huden istedet for hudkrem om man har behov for det.
  Jeg har testet, og den er fantastisk god! Gir huden en matt og fin glans og holder den mjuk hele dagen. Lukter svakt av kokos rett etter at du har tatt den på, men forsvinner raskt.
  Poenget er at huden tar opp mange av de kjemiske stoffene man påfører, og dermed er tommelfinger-regelen at man burde kunne spise det man påførte huden.
  Og som sagt; aldri hatt en bedre krem!

 11. Har provat Markatta, Renée Voltaire, Cocosas båda sorter och Garden of Lifes extra virgin coconut oil. Den sistnämnda är vår favorit. Äter den med sked eller har den i maten. Sköljer även tänderna med kokosolja.
  Har en liten burk i badrummet som jag fyller på då och då – smörjer ansiktet varje dag och ibland även kroppen. Kanon att ta bort mascara med.
  Kokosolja är det som lindrar myggbettsklåda bäst av det jag testat.

   • Finns på affären gryningen eu 1 liter 230kr dock ej sökbar på deras websida.
    196kr var fööör dyrt.

 12. Markattas kokos smakar riktigt illa, undrar om de blandat i lite paraffin eller dieselolja? Det smakar lite som det lukar på båtmacken en vindstilla sommardag 🙂 !!! Har också prövat biofood och cocosa (den luktfria) Båda två toppen till allt från hudolja till matlagning. Prova också färsk kokos som du skivar med osthvel och rostar i ugnen på svag värme. krispigt och gott i filen.

  • Biofood och Cocosa smakade jag förra veckan. Biofood hade en bismak av plast och Cocosan hade smak, men inte Cocos enligt mina smaklökar. Du ser vad olika det kan vara.
   Hela testet vi gjorde presenteras i nästa nummer av LCHF-magasinet, som just nu ligger på tryckeriet. Vi var tre som testade samtidigt och inte helt överens.

 13. Jag har reklamerat illaluktande/smakande Markattas kokosfett. Numera öppnar jag burken i affären. Den ska inte smaka konstigt, men kanske att den härsknar i vissa fall? Jag har inte så stort utbud i min butik och orkar inte leta.

 14. Tydligen är renee voltaire biofood 400ml 65 hos bodystore, ska beställa nästa gång och prova och se om det stämmer. Renee voltaire lantbuljong är tex från biofood.

Kommentarer inaktiverade.