En avocado om dagen är bra för magen

Idag redovisade Jimmy Moore tredje månaden av sitt experiment med att mäta ketoner i blod.  Jimmy är den som efter The 5th Low Carb Cruise inspirerade mig att börja mäta ketonerna i blodet. Vi lyssnade under kryssningen till dr Jeff Volek när han föreläste ur sin nya bok: The Art and Science of Low Carbohydrate Performance. Mitt allra första blogginlägg handlar om hur vi fick Ny kunskap om ketoner under den föreläsningen och hur jag sen dess följt Jimmys experiment, tagit efter själv och även inspirerat andra att börja..

Jimmy Moore skriver på Facebook nu i kväll om hur han äter en avokado om dagen och jag tyckte det var lite roligt eftersom det är vad jag själv gör under förutsättning att vi har någon hemma. Vi har inte delat med varandra vad vi äter exakt, bara %-siffror och sådant.

Dags att analysera varför vi väljer avokado helt oberoende av varandra.

100 g Avokado utan kärna/skal

Energi 198 kcal
Protein 2,6 g
Kolhydrater 0,8 g
Fett 19,4 g
Skaldemans fettkvot: 5,7

Källa: Finska databasen Fineli 

Näringsfördelning i avokado utan kärna/skal

Avokadon innehåller enkelomättat fett, liknande det i olivolja och är ett bra komplement till smör som till stor del innehåller mättat fett.

 

Jag äter avokado naturell och använder den i grönsalladen för att öka fetthalten.

Länkar till Jimmy Moores experiment:

Jimmy Moores experiment day 1-30
Jimmy Moores experiment day 31-60
Jimmy Moores experiment dag 61-90

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”En avocado om dagen är bra för magen

  1. Hejsan.
    Har just själv börjat med LC kost och har också väldigt svårt att hitta info om kolhydratsinnehållet i 100g avokado. Vill gärna lita på Fineli.fi men på oräkneliga forum sägs det ca 4g/100g och många hänvisar till svenska livsmedelsverket. Det lustiga tycker jag är att när jag själv kollar SLV får jag fram beroende på hur jag läser 1,7g respektive 2,4g/100g. Vem ska man lita på. Jag vill ju inte äta och tro att jag äte tillräckligt lite kolhydrater när jag kanske äter för mycket.

  2. Hej igen, och tack fòr informationen om avocado!
    Kan bara beràtta att jag har en àldre slàkting (70 àr) som àtit denna kost sen ett tag tillbaka (mer àt paleo-hàllet, men pà sista tiden lite mer àt lchf + med kokosolja pà sista tiden), och han har nu kunnat sluta med sin enda medicin som han tog, mot sura uppstòtningar i magen. Kul!

    Har en annan àldre slàkting som har typ 2 diabetes (och àr òverviktig, samt har mycket vàrk dessutom). Jag funderar pà att introducera MTC-olja fòr henne. Undrar dock om det kan finnas nàgon risk med detta? Tànk om hon hamnar i ”ketogenesis”, vilet ju àr extremt farligt om man har nàgon form av diabetes…
    Hon àter fòr nàrvarande en GI-inspirerad kost, dàr hon snàlar pà fett (pà sin làkares inràdan…).

  3. hihihi!
    Äter oxå en avocado om dagen under förutsättning att det finns hemm! Har gjort så hela ”sommaren”, tidigare en halv, inbillade mig att jag triggade på dem. Men det var nog något annat, för nu klarar jag en hel! Eller om det var i kombo med något som jag tydligen inte längre äter?? Jaja, en avocado om dagen funkar numer, och är jättegott tärnad på salladshögen med lite flingsalt och ringlad olja över, valnötsolja har jag just gjort slut på, ska testa nån annan olja nästa gång jag handlar!

    Idag är dag tre på min ketonmätning! Superspännande! För anteckningar om vad jag äter och hur jag rör mig/motion/träning, kalla’t va’ du vill! Och delger viss info på bloggen, som jag inbillar mig är relevant…

    • Kul! Springer snart bort till slottet och kollar 🙂
      Vad jag vet är valnötsolja väldigt rik på omega-6. Äter man valnötter i naturlig form blir det inte så koncentrerat. Skall ta reda på mer. Omega-6 driver inflammationer och påverkar leder, artros mm negativt. Många av mina hälsovinster tror jag beror på att jag skurit radikalt i omega-6.

      • Finns det NÅN olja överhuvudtaget som är bra? Eller mindre dålig då… Vad jag förstått, så innehåller alla växtoljor Omega 6… även raps- och olivolja som ju ska vara så bra!

        Äter ju inga mängder av det, ringlar lite över salladen, ger god smak. Tänkte prova lite olika såna oljor, att ha till att ringla lite över salladen, sett att det finns avocadoolja också, så den står nog på tur!

        Kul att du tittade in i Slottet! 😉

        • Kokosolja, olivolja och rapsolja i den ordningen säger min expert professor Göran Pettersson på Chalmers i Göteborg.
          Vi använder mycket olivolja just för ringlandet. Jag har förstått det som att man inte skall hetta upp den. Då är det kokos eller smör som gäller om man inte går på ”hardcore” som späck och sånt.

    • Man räknar digererbara (smältbara) kolhydrater dvs de kolhydrater som ger kroppen glukos, dvs. blodsocker, som ger 4 kcal/g energi.
      Resten kallas för kostfibrer (ej smältbara), de passerar bara kroppen och kommer ut oförändrade.
      I Sverige är detta redan uträknat och separerat i våra näringstabeller. Utomlands förekommer det att man måste räkna ”net carbs”.
      Jag hämtar oftast informationen från fineli.fi, de särskiljer med och utan skal och kärna. Normalt brukar jag ange källa, men missade det, kompletterar.

Kommentarer är stängda.